Francia–brazillal kezdődik, de hogy végződik?

Arday Attila

Arday Attila

2017. január 11., szerda 12:00

Franciaország–Brazília világbajnoki mérkőzés Párizsban. Volt olyan világbajnokság, amelyik így végződött, szerdán egy másik kezdődik így (20.45, Sport1). Az 1998-as labdarúgótorna döntőjét a franciák 3-0-ra megnyerték a brazilok ellen, most, a 2017-es férfikézilabda-vb nyitómeccsén – amelyet Francois Hollande elnök a helyszínen néz meg – favoritként lépnek pályára a házigazdák a dél-amerikaiak ellen. A franciák a kézilabda braziljai, a címvédők, aranyhalmozó nemzedéküket alighanem utoljára látjuk ilyen összetételben. Peking és London olimpiai bajnokai közül Thierry Omeyer kapus 40 éves, a legnagyobb játékosok közül Daniel Narcisse 37, Michael Guigou, Nikola Karabatic és Luc Abalo 32. Neves pályatársuk, a védőspecialista Didier Dinart immár vezetőedzőként dirigálja őket, a cél pedig nem lehet más, csak az újabb világbajnoki cím, amelyre az augusztusban elveszített riói olimpiai döntő miatt különösen éhes a csapat.

Az esemény honlapján Olivier Krumbholz, a francia nőkkel riói ezüstöt nyerő szakember elemezte a csapatokat, honfitársairól úgy vélekedett: „idősebbek és fiatalok sikeres kombinációja a keret”. Krumbholz szerint a másik nagy favorit az olimpiai címvédő Dánia. „Az északi országok játékosainak nagyon jó az alaptechnikájuk, a dánoké különösen. Mikkel Hansen és a kapus Niklas Landin extraklasszis” – mondta. A női csapat mesterének volt néhány jó híre számunkra. A mieink – akiknek nem is rossz esélyeivel részletesen holnap foglalkozunk – pénteken az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok németekkel kezdenek, másnap az Eb-bronzérmes horvátok következnek, és a majdani nyolcaddöntőben könnyen találkozhatnak Katarral, az összevásárolt vb-ezüstérmessel.

„A németek nagyon nehéz éveken vannak túl, de a válogatott játékosok többnyire a Bundesligában, a világ legerősebb bajnokságában kézilabdáznak, és tavaly hirtelen visszatértek a világelitbe – mondta Krumbholz. – Nagyon sok a tehetség a keretükben, de nem vagyok biztos benne, hogy a 2016-os sikereiket folytatni tudják. Horvátország taktikailag erős, de a mentalitása nem a legjobb. Egy jó napon bárkit legyőzhet, de ha nem megy a játék, széteshet. A katari válogatottból hiányoznak nagy nevek, kevés a minőségi cseréje, így hátrányból indul.”

Olivier Krumbholz a spanyolokat is az aranyvárományosok között tartja számon, meglepetést Oroszország, Norvégia és Izland okozhat szerinte. A játékoskeret és a múlt heti felkészülési meccsek alapján bízunk benne, hogy valakikről elfeledkezett…

A vb csoportbeosztása

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A csoport (Nantes): Franciaország, Lengyelország, Norvégia, Oroszország, Brazília, Japán
B csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C csoport (Rouen): MAGYARORSZÁG, Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Chile, Szaúd-Arábia
D csoport (Párizs): Dánia, Svédország, Katar, Egyiptom, Bahrein, Argentína

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább. A nyolcaddöntők párosítása (január 21–22.): A1–B4, A2–B3, A3–B2, A4–B1, C1–D4, C2–D3, C3–D2, C4–D1. Negyeddöntők: január 24. Elődöntők: január 26–27. Bronzmérkőzés: január 28. Döntő: január 29., vasárnap, Párizs.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.