Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

2018. január 19., péntek 15:55, frissítve: péntek 21:48

Fucsovics Márton szombat hajnalban már a harmadik fordulóban lép pályára az Australian Openen, ha újra győz, bizonyosan példaképe, Roger Federer ellen játszhat. Leendő ellenfeléről, a taktikájáról és javuló szervájáról is kérdeztük. Edzője, Sávolt Attila is nyilatkozott nekünk, aki röviden kielemezte a soron következő Nicolás Kicker játékát.

– Bár Sam Querrey top 20 játékos ennek megfelelő fizikummal, a mérkőzés végén már dülöngélt a fáradságtól a 39 fokos melegben. Ön ezzel szemben azt nyilatkozta a mérkőzése után, hogy fizikálisan nem volt mélypontja. Erre külön készültetek Sávolt Attilával, vagy elég volt az indiai és a canberrai torna tréningnek?
– Rendkívül meleg volt, ritkán játszom sapkában, de most fel kellett vennem, különben tényleg napszúrást kaphattam volna. A kondimmal viszont nem volt gond, jól bírtam a négy szettet. Külön erre nem készültünk, igazából a versenyprogramot állítottuk úgy össze, hogy minél több mérkőzést tudjak játszani az Open előtt, s szokjam az ottani meleget. A canberrai verseny jó választás volt, örülök, hogy döntőt játszhattam, így kevés szünet volt, szinte vitt a lendület tovább a Grand Slamen. Én is láttam, hogy az ellenfelem jobban szenved a melegtől, mint én, ez külön önbizalmat adott.

– A saját játékára koncentrált: mit jelent ez pontosan, mi volt a taktika?
– A cél az volt, hogy zárjak ki minden külső tényezőt, csak a saját játékomra koncentráljak. Szerintem ez most elég jól sikerült. A szervám is kezd javulni, ami külön önbizalmat ad. Nagyon sok erőt adtak a magyar szurkolók, szinte olyan, mintha otthon játszanék.

– Múlt héten edzője még kritizálta a szerváit, ezzel akkor nincs már gond?
– 56 százalékban ütöttem be az első szervákat, ez már jobb, mint korábban, de még van hova javulni, az biztos, hogy a mai edzésen is gyakorolni fogjuk.

– Másodszor szorongatott meg pár hónap alatt top 20-as játékost, Marin Cilic után Querrey-t most meg is verte. Testközelből hogy látja, mik azok a tulajdonságok, erősségek, amelyektől ők stabilan top 20-as játékosok?
– Top 20-as játékost eddig még nem győztem le, nagyon örülök, hogy az első fordulós mérföldkő után ez is sikerült. Egyértelműen a mentális felkészültség miatt tudnak stabilan a legmagasabb szinten maradni, hiszen itt a játéktudás pár versenyző kivételével szinte ugyanaz, csak attól függ a győzelem, hogy mennyire hiszel magadban, hogy mennyire vagy összeszedett a mérkőzésen.

– Nicolás Kicker következik, akit nemrég egészen simán megvert egy indiai versenyen újév napján. Milyen az ő játéka, mivel lehet ellene nyerni?
– Nem kimondottan keménypályás játékos, a menetelése mindenképpen meglepő. Úgy gondolom, hogy egyfajta mentális előnyöm van vele szemben, amit mindenképpen ki kellene használnom a mérkőzésen, de ez egy új verseny, ráadásul Grand Slam. Ő is akar bizonyítani, úgyhogy nem fogja könnyen megadni magát, ebben biztos vagyok.

– Pár napja együtt tréningeztetek Lukas Lackóval, akit Kicker legyőzött a második fordulóban. Fog tanácsot kérni a szlováktól?
– Nem, mert ismerem a játékát, és elég, hogy Attilával átbeszéljük a taktikát.

– A Cilic elleni meccs után említette, hogy komoly nevek gratuláltak a remek játéka láttán. Melbourne-ben is kapott már gratulációt olyanoktól, akikre felnéz?
– Sokan gratuláltak, példaul Patrick Mouratouglou is, aki Serena Williamsnak volt az edzője. (Fucsovics egyébként a Mouratoglouról elnevezett nizzai akadémiára is járt, a szerk.)

Sapka, izotóniás ital és a csodaszer

Sávolt Attilát, Fucsovics edzőjét az extrém időjárási körülmények jelentette kihívásokról, a következő ellenfél elleni taktikáról kérdeztük a harmadik forduló előtt.

„A folyadékpótlásra izotóniás italokkal folyamatosan nagyon odafigyelünk, sőt az ausztrál trénerektől kapott Marci egy új görcsmegelőző csodaszert, amit szintén megivott a mérkőzés előtt.

Sapkában játszott, amit még soha nem csinált, mert zavarja kicsit a játékban, de erre is nagyon jól jött a Byranék elleni páros meccs, mert ott kipróbálhatta. Igazából csak erre az erős napsütésre és nagy hőségre kellett figyelni, mert fizikailag nem kellett annyira megterhelő labdamenetektől tartani Querrey ellen.

Kicker ellen viszont már hosszú labdamenetekre kell készülni. Nagyon türelmesen kell Marcinak játszania, kivárva a megfelelő pillanatot, amikor rövidebbet üt Kicker, ekkor pedig megtámadni. Az argentin messze játszik az alapvonal mögött, ezt ki lehet használni, és mivel Marcinak javultak a szervái, ezt is jól ki lehet aknázni. Magasan pörgeti vissza a labdáit, egykezes fonákkal játszik, ezek ellen mind lehet taktikailag készülni. Nagyon stabil és gyors játékos, aki nyilván sokkal jobban játszik most, mint a punei mérkőzésükön. Abból az összecsapásból nem szabad kiindulni, de erőt azért kell meríteni belőle. Kemény mérkőzés lehet mind a kettőjüknek, óriási lehetőség ez.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.