Gedó György: „Szégyen, ha kvóta nélkül maradunk!”

B. Molnár László

2016. január 6., szerda 22:40, frissítve: csütörtök 07:44

München papírsúlyú bajnoka lett az ökölvívó-szövetség új szakfelügyelője. Gedó György, a müncheni olimpia papírsúlyú bajnoka újra komoly feladatot lát el a magyar ökölvívásban.

Úgy tűnik, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) vezetői mindent megtesznek azért, hogy a 2016-os riói olimpia ökölvívótornáját ne rendezzék meg magyar bunyós nélkül. A válogatott a szövetségi kapitány, Kovács László vezetésével pénteken Kubába megy edzőtáborozni, ugyanakkor a szakvezetésben is jelentős erősítésre került sor.

A szövetség új szakfelügyelőjének nevezték ki ugyanis az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok Gedó Györgyöt, aki az első és az utolsó magyar bajnoki aranyérme közti időben (1968–1980) csak a papírsúlyban szerepelt, és nyert nyolc magyar bajnoki címet is. A frissen kinevezett egykori világklasszis a szövetség által kiadott sajtóközleményben elmondta, igencsak nehéz feladatra kérte fel őt a MÖSZ, de természetesen nem hátrál ki a teendők elől.

– Csakis közösen állhatunk a kihívás elé, és csak minden edzőt bevonva lehetünk sikeresek. Lassan hatvan éve élek a sportágban, ennek ellenére, mint az legutóbb a Vasasban is bebizonyosodott, képes vagyok megtalálni a kontaktot a fiatalokkal is, edzőkkel és versenyzőkkel. Szerencsére nem vesztek ki a tehetségek a magyar bokszból, de kínkeserves munka felfedezni, majd megtartani őket a sportágnak. Ez az edzők felelőssége és kötelessége. Ebben nagyon sok segítséget szeretnék adni, és szerencsére úgy érzem, hogy igénylik is a véleményemet és munkámat. Van mit tennünk, mert az utóbbi évtizedben sajnos leeresztettünk. Az ország összes szakosztályát végiglátogatom, találkozom a vezetőikkel, hogy megismerhessem a törekvéseiket, az ambícióikat. Ugyanakkor kapkodnunk nem lehet, mert nagyon kevés az időnk az olimpiai kvalifikációs tornákig. Márpedig a sportág jövőbeni megítélése szempontjából alapvető fontosságú, hogy ne törjön meg a több mint kilenc évtizede élő hagyomány, miszerint nincs olimpia magyar öklöző nélkül. Egyszerűen szégyen, ha kvóta nélkül maradunk – jelentette ki a 66 éves Gedó.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.