Gémesi a parlamenti fociválogatott benfentességéről

MNO

2017. március 21., kedd 08:52, frissítve: kedd 13:11

Dr. Gémesi György, az Új Kezdet néven pártot alapított korábbi kardvívó a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként többek között annak kapcsán fejtette ki álláspontját, hogy a múlt héten kiderült: 414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott az öt látványcsapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – üzleti vállalkozásoktól a társasági adókedvezmény révén a taorendszer 2011-es bevezetése óta.

„Valóban a leghatékonyabban lett felhasználva? Valóban a legfontosabb sportlétesítmények épültek meg? Valóban ennek az érdeknek és ennek a szándéknak megfelelően kerültek be a rendszerbe?” – tette fel a kérdéseket Gémesi.

Jelezte, hogy a „parlamenti fociválogatott néhány tagjának” lehetőségei komoly befolyással vannak arra, hová is kerülnek a pénzek. Példának a balmazújvárosi esetet hozta, ahol nem használják a termálfürdőre alapozott fűtési rendszert.

Hiányolta a komoly előzetes szakmai átvilágítást a beruházások előtt. „Mi van a fenntarthatósággal, ki fogja fenntartani,

ki fogja ezeket az elképesztő működési költségeket kifizetni?

Miből fogja kifizetni?” 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az esetek átvilágítását szorgalmazta, de nem fejjel a falnak tartva. „Nagyon sokrétű a magyar sport mozgástere, s nem az a cél, hogy politikai szempontokat érvényesítve azt mondjuk, hogy egy új politikai erő esetén így fog alakulni, mert az előző politikai erővel szemben szeretne kampányolni.”

Bennfentesnek tartja magát: „Nekem a sport szívügyem, vívtam harminc évig, több mint húsz éve vagyok sportvezető, pontosan tudom, hogy a legalacsonyabb szinttől kezdve, hogy épül föl az egész. Azt is látom, hogy nagyon sok pénz van benne,

a jó szándékot nem kérdőjelezem meg, a hatékonyságot igen.”

Hozzátette: azt is megkérdőjelezi, hogyan tudunk ebből hosszú távon építkezni.

Gémesi György – aki 2000 és 2008 között a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is volt – a sportminisztérium visszaállítását is támogatná. A közelgő hazai világesemények kapcsán azt mondta, marketingszempontból szükség van ezekre, de kijelentette: „Az egy más kérdés, ha mi megrendezünk valamit, a korrupciós elemek elképesztő nagy turbulenciával kerülnek előtérbe.” Jelezte: ebben lehet tisztulni.

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.