GP2-es bajnok lesz Kimi csapattársa

Károly Gábor

2011. december 12., hétfő 13:45

A GP2-t az idén magabiztosan megnyerő Romain Grosjean lesz Kimi Raikkönen csapattársa a Lotusnál. Robert Kubica akár a Ferrari tesztpilótája is lehet.

Frissült a jövő évi csapatlista: eldőlt, hogy a Lotusnál a GP2-ből érkező Romain Grosjean lesz Kimi Raikkönen csapattársa. Pedro de La Rosa a Saubertől a Hispaniához igazolt, míg Pastor Maldonado marad a Williamsnél.

Korábban már eldőlt, hogy 2007 világbajnoka, a finn Kimi Raikkönen visszatér a száguldó cirkuszba. Csak az volt a kérdés, hogy ki lesz 2012-ben a csapattársa. Visszatér-e Robert Kubica? Marad Vitalij Petrov vagy éppen Bruno Senna? Nos, eldőlt.

Romain Grosjean lesz jövőre a finn playboy csapattársa a Lotus istállónál. A 2011-es szezont még Lotus Renault néven teljesítő csapat az ötödik helyen végzett a konstruktőrök között.

Romain Grosjean
Romain Grosjean
Fotó: Reuters

A francia pilóta számára nem lesz ismeretlen az F1-es közeg: 2008-ban tesztpilóta volt a Renault-nál, míg 2009 második felében Nelsinho Piquet helyére ugrott be, s hét futamon indult. Legjobb eredménye egy 13. hely volt Brazíliából.

A 25 éves Grosjean boldogan nyilatkozott a hivatalos bejelentést követően. „Kiváltságosnak érzem magam, hogy én vezethetem az egyik Lotust jövőre. A sikeres GP2-es szezonom során nagyon sokat fejlődtem. Visszatérni ehhez a csapathoz olyan, mintha hazamennék. Nem fogok csalódást okozni” – mondta bátran a francia pilóta, aki utcahosszal nyerte az F1 előszobájának tartott GP2-es sorozatot.

Szerződtetésével eldőlt, hogy Oroszország első Forma–1-es pilótája, Petrov egyelőre csapat nélkül maradt 2012-re. Menedzsere elmondta, hogy kaptak ugyan ajánlatot a Lotustól, de az számukra nem volt elfogadható…

Kérdéses még, hogy mi lesz a sorsa Robert Kubicának. Az már korábban kiderült, hogy a jövő évi szezon elejét kénytelen lesz kihagyni a lengyel pilóta. Újabban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy tesztpilóta lehet jövőre a Ferrarinál, amelyet 2013-ban már futamon is vezethetne. Fernando Alonso helye biztosnak tűnik, míg Felipe Massa szerződése 2012 végén lejár.

Pedro de La Rosa
Pedro de La Rosa
Fotó: Reuters

A korábban a McLaren tesztpilótájaként dolgozó – talán erre lehet a legbüszkébb – Pedro de La Rosa vezetheti 2012-ben az egyik Hispaniát. Na jó, egy kicsit túloztam: a 40 éves spanyol pilóta 2006-ban második lett a Magyar Nagydíjon – de ezt leszámítva más kiemelkedőbb eredménye tényleg nem volt.

Pastor Maldonado
Pastor Maldonado
Fotó: Reuters

A venezuelai Pastor Maldonadónak is megvan a helye jövőre: továbbra is a Williams alkalmazásában marad, mellyel az idén kőkemény egy pontig jutott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.