Guardiola vs. Klopp: vajon ki nyeri a hétvége rangadóját?

2017. szeptember 8., péntek 17:12, frissítve: péntek 15:15

A világbajnoki selejtezők után visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, azaz ha hétvége, akkor bajnoki mérkőzések. A Premier League szombaton ebéd utáni desszertként kínálja a Manchester City–Liverpool mérkőzést (13.30, Prime). Akár a statisztikát vesszük alapul, akár SAM, a sportelemző gép jóslatát, hazai győzelem kell, hogy szülessen. Előbbi alapján a Manchester City legutóbbi 23 mérkőzéséből mindössze egyet veszített el az Etihad Stadionban, míg a Liverpool legutóbbi nyolc bajnokiján csak egyszer nyert ugyanitt. Utóbbi, azaz a Liverpooli Egyetemen megalkotott, a meccsek eredmény-előrejelzésére tervezett rendszer szerint 1-0-ra nyer majd Pep Guardiola csapata. Továbbá annak a valószínűsége, hogy döntetlen vagy vendégsiker születik, 25, illetve 22 százalék.

Akad persze olyan adat is, amely azt vetíti előre, hogy a Liverpool hagyja majd el győztesen a pályát. Amióta ugyanis Jürgen Klopp a Vörösök vezetőedzője, a csapat még nem kapott ki a Manchester Citytől. Mérlege négy mérkőzésen impozáns: három győzelem, egy vereség. Mindenesetre a bajnokság eddigi három fordulója alatt mindkét csapat teljesítménye azonos, hiszen két győzelem mellett egy döntetlent játszott.

Ami a játékosokat illeti, ha az argentin Sergio Agüero, Diego Maradona legkisebb lányának férje gólt lő, megdönti Dwight Yorke, a Manchester United korábbi támadójának rekordját, s ő lesz a Premier League legtöbb találattal büszkélkedő nem európai gólszerzője. Érdekesség még, hogy ezen a mérkőzésen játszik először az Etihad Stadionban a Monacótól szerződtetett Benjamin Mendy. – A Liverpool, ráadásul otthon… izgatott vagyok, igazán várom az első hazai mérkőzésemet. Azért jöttem Angliába, hogy ilyen kaliberű meccseket játszhassak – olvashatók a játékos szavai a klub honlapján.

Szintén a Premier League-hez tartozó hír, hogy a klubvezetők úgy döntöttek, rövidebb lesz az átigazolási időszak az élvonalban szereplő együttesek számára. A rendszer eddig igazodott a legtöbb európai bajnoksághoz, és augusztus 31-én zárt. Mostantól a végső határidő a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz. Az új szabály azonban csak a játékosok vételét korlátozza, az eladásukat nem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.09.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.