Gyulay Zsolt: 2018-ban jöhet a MotoGP

A Hungaroring szeptemberben az utolsó fillérig visszafizette a nyolc éve felvett banki hiteleket

B. Molnár László

2016. szeptember 23., péntek 11:04, frissítve: péntek 12:17

A Hungaroring szeptemberben az utolsó fillérig visszafizette a nyolc éve felvett banki hiteleket.

A hétvégén megint motorbőgéstől lesz hangos a Hungaroring, ugyanis az idei, világversenyektől zsúfolt versenyszezont a német túraautó-bajnokság (DTM) zárja le a mogyoródi pályán. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint roppant sikeres esztendőn vannak túl, szeptemberben visszafizették a 2008-ban felvett 1,5 milliárd forintos hitelt, és ha minden jól alakul, akkor 2018-ban a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye is ellátogat hozzánk.

– A hétvégével lezárul az idei versenyszezon a Hungaroringen. Milyennek értékeli a maguk mögött hagyott hónapokat?
– Kifejezetten jól sikerült az idei szezonunk, és az év legfontosabb versenyén, a Formula 1 magyar nagydíján túlszárnyaltuk az előző évi bevételt. Elkészült az új aszfaltcsík, ráadásul ennek bruttó 750 millió forintos költségét önerőből finanszíroztuk, így nincs más kívánságom, mint hogy szeretnénk ezt a sikeres szezont egy tökéletesen lebonyolított DTM-hétvégével lezárni.

– A versenypályán kívül még egy győzelmet arattak: az utolsó fillérig visszafizették a 2008-ban felvett banki hitelt.
– Így van, szeptember végén már a tulajdoni lapra a tehermentes szót rá lehet írni. A nyolc éve felvett 1,5 milliárd forintból végezték el az akkori jelentős átalakításokat, és egészen idáig nyögtük negyedévente a kamatokat és a részleteket. Tény, hogy korábban, amikor még a magyar állam és az Osterman Kft. volt a tulajdonosa a Hungaroringnek, kétszer is tőkeemelést hajtottunk végre az adósságok rendezése miatt, ám erre azóta nem volt szükség, amióta száz százalékig állami tulajdonba került a pálya. A hitel visszafizetésében az elmúlt négy-öt év nyereséges gazdálkodása játszott főszerepet.

– A jegyeladásokon kívül milyen bevételi forrása van a Hungaroringnek?
– Az időjárási körülményeket figyelembe véve 200-220 napon át értékesítjük a pályát különféle rendezvények számára. Ez mára teljesen beállt, így ezzel a nagyon fontos bevételi forrással is számolhatunk.

– A Formula 1-nek új tulajdonosa van, rengeteg, az eddigi vezetés törekvéseivel teljesen szembemenő elképzelésekkel. Ez befolyásolhatja a magyar nagydíj helyzetét?
– Nem, hiszen 2026-ig szerződésünk van a futamok megrendezésére. Ám a három alappillérben, amelyet az új tulajdonosok mindenképpen szeretnének megváltoztatni – az európai helyszínek helyzetének megerősítése, olcsóbb rendezési költségek és olcsóbb jegyárak – tökéletesen azonosulni tudunk, és teljes mellszélességgel támogatjuk. Ugyanis az olcsó jegyárak miatt még több magyar néző jönne ki F1-futamra, ez mindig is a szívügyünk volt. Nem véletlen, hogy megvalósítottuk például a három napra érvényes 10 ezer forintos jegyet, amelyhez ráadásul utazási kedvezményeket is tudtunk biztosítani.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Jót tesz majd ez a tulajdonoscsere a sportágnak?
– Szerintem mindenképpen, hiszen az új tulajdonos, a Liberty erős lábakon álló médiacsoport, csak pozitív változásokat hozhat. Sőt, megkockáztatom, az üzleti sikerekhez bőven hozzá fog tenni. Mindez számunkra is nagyon fontos, hiszen nem véletlenül fejlesztjük, modernizáljuk a Hungaroringet – mert ne felejtsük el, az aszfaltozás az első, nagyon fontos lépés volt, ám a fejlesztésnek messze nem lesz még vége.

– Mik ezek a fejlesztések, amelyekre a magyar állam 25 milliárd forintot különített el?
– A főlelátó, a főépület, a bokszutca mindenképpen megérett az újjáépítésre, míg a régi közműveket – csatorna, víz, áram – is ki kell cserélni. Az előbbieken túl, az új beléptetőrendszert is magában foglaló fejlesztések révén, úgynevezett motorizációs látogatóközpont jönne létre, ez az év minden napján nyitva állna: a családoknak különböző, a technikai sportokhoz kapcsolódó rendezvényeket kínálna.

– Lassan nincs olyan év, amikor ne lenne téma a MotoGP Magyarországra hozatala. A motorsport szerelmesei reménykedhetnek abban, hogy a közeljövőben valóság lehet az, hogy Marc Márquez és társai a Hungaroringen?
– A válaszom egyértelműen igen, hiszen megkezdődtek az ez irányú tárgyalások. Miután a pénz megvan rá, így amennyiben a pályacsíkot sikerül átalakítanunk, hogy a motorversenyekre is alkalmas legyen 2017 végére, akkor 2018-ra megpróbáljuk idehozni a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyét. Természetesen ehhez is kormányzati támogatásra, garanciára van szükségünk. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úr igencsak biztatott minket a vele folytatott tárgyalásokon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.23.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.