Gyurta e-mailben kapja az utasításokat

Szilágyi László

2016. február 4., csütörtök 17:42, frissítve: csütörtök 18:50

Súlyos betegsége után jobban van, már Generál-koncertre is eljutott, mégis Budapestről küldi az edzésterveket Floridába Széles Sándor, az olimpiai bajnok mellúszó, Gyurta Dániel edzője. Széles tudja, hosszú távon nem hagyhatja magára Gyurtát, az olimpia előtti, háromszor három hetes edzőtáborban biztosan ott lesz a versenyzője mellett. A mesteredző kijelenti, Michael Phelps 27 évesen is a csúcson volt, Gyurta az olimpián lesz 27. Ugyanakkor felhívja a figyelmet: ebből nem következik a riói aranyérem, legfeljebb a dobogós hely.

– Hogy tetszett a FINA-gála?
– Nem a magyar szövetség rendezvénye volt, nem voltam a meghívottak között. De ahogy tudom, többek között Turi György sem.

– Az év sportolója gálára meghívták…
– Igen, azon részt vettem, de az egy másik típusú esemény volt. Ennek nem tulajdonítok komoly jelentőséget.

Nélkülözhetetlen meglátások
A magyar úszóedzők szuperlatívuszokban beszélnek Széles Sándor felkészültségéről. Jakabos Zsuzsanna edzője, a győri Petrov Iván egyenesen úgy fogalmaz: Széles rengeteget adott a magyar úszósportnak. Felnevelt egy olimpiai bajnok versenyzőt, egészen rendkívüli, tűéles meglátásai vannak, amelyekről vétek lenne lemondani. A kecskemétiek vezetőedzője, a korábbi utánpótlás-kapitány, Tőrös Károly aktívan segíti Gyurta felkészülését. Tíz éve konzultál technikai kérdésekben Gyurtával, ugyanakkor Széles szakértelméről felsőfokban beszél. A megkérdezett szakemberek hiányolják a medencepartról az egészséges, tettre kész kollégájukat.

– Leghíresebb tanítványa, Gyurta Dániel január 30. óta Floridában edzőtáborozik. Miért nem tartott vele? Arról szóltak a hírek, hogy meggyógyult.
– Megerősítem, jól vagyok. Szinte megújultam a kazanyi összeomlás után. Jövök-megyek, felszedtem 15 kilót, még Generál-koncertre is eljutottam, szerencsére minden rendben. Az orvosi konzílium is megállapította, hogy nyugodtan dolgozhatok tovább. A biztonság jegyében mégis úgy állapodtam meg az újpesti vezetőkkel, Őze Istvánnal és Gyurta Dániel édesapjával, Tamással, hogy a felkészülés felvezető szakaszában nem tartok Dániellel a floridai edzőtáborba. Virth Balázzsal nyolc-tíz éve dolgozom együtt, ő követi a régóta kidolgozott szakmai koncepciót, Kovácshegyi Ferenccel is régi a munkakapcsolat, ő a szárazföldi felkészítésért felel. Az indulás előtt egyeztettük az edzéstervet, azóta rendszeres e-mail kapcsolatban vagyunk. A jövő hétre is küldöm a programot.

– Az edzőkollégái szerint fantasztikus szeme van az úszáshoz. Ha nincs a parton, nem látja a tanítványait. Így mit tud hozzátenni a felkészüléshez?
– Az olimpiát augusztusban rendezik, addig hátravan néhány hónap. A közvetlen felkészülésünk háromszor három hetes ciklusban zajlik majd, és akkor már én is ott leszek Gyurta mellett. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy tényleg szükség lesz rám az olimpiai felkészülés alatt. Kicsi a különbség a klasszisok között, nagyon szoros a mezőny. Nem lehet hosszú időn keresztül távirányítással megoldani Dani felkészítését.

Egy riói sikerrel Széles Sándor visszatérhet a legelismertebb edzők közé (képünkön Shane Tusup és Ambros Martín között)
Egy riói sikerrel Széles Sándor visszatérhet a legelismertebb edzők közé (képünkön Shane Tusup és Ambros Martín között)
Fotó: Beliczay László / MTI

– Tavaly azt mondták, hogy a kazanyi vb-n szerzett bronz jókor jött figyelmeztetés.
– Még egyszer mondom, valóban nagyon sűrű a mezőny. A vb előtt is dobogóra vártam Danit, ami végül is összejött. Ha Dárdai Pál 20. lesz a Herthával, akkor annak már nem örülünk? Ha „csak” harmadik lesz Gyurta, akkor már nem becsüljük? Ez számomra érthetetlen. Ki gondolta volna az athéni olimpia előtt, hogy Dani ezüstérmes lesz? Ezt akkor se tudtuk, legfeljebb reménykedtünk benne. Futsalban nagy valószínűséggel meg lehet mondani, hogy a spanyol válogatott győz. Az úszásban statisztikai számítások és matematikai valószínűség szerint, valamint az időeredmények alapján lehet tudni, hogy Gyurta minimum dobogós helyen végezhet Rióban. Kókler nem akarok lenni, az aranyérmet nem ígérhetem, de az első három az eddigiek alapján összejöhet.

– Gyurta tisztában van az esélyeivel? Reálisan látja a helyzetét?
– Ha elfogadja azokat a módszereket, amelyek olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címhez segítették, és meg tudja úszni a legjobb idejét, ami sajnos a kazanyi vb-n nem így történt, akkor sikerülhet kiemelkedő eredményt elérnie. Ugyanakkor Gyurta Dániel intelligens versenyző, tudja, hogy apró paraméterek döntenek a helyezésekről, ezért is hangsúlyozom, hogy hosszú távon nem elég a távirányítás, úgy érzem, kellek az ő felkészítéséhez. A magyar úszósport jelenlegi klasszisai közül Gyurta jelenti a jövőt. Májusban lesz 27 éves, ami azért érdekes, mert Michael Phelps is a csúcson volt még ekkor. Hosszú Katinka nem színtiszta magyar termék, az Egyesült Államokban és jelenleg is amerikai edzővel érte el az eredményeit.

– Ha már szóba hozta… Merre viszi a magyar úszósportot a Hosszú Katinka és a szövetség között kialakult konfliktus?
– Többször jeleztem, hogy nem szeretnék ebben az ügyben megnyilvánulni. Nem tesz jót az olimpiai felkészülés előtt, hogy ilyen kérdésekkel kell foglalkozni. Egyetértek Szabó Bence MOB-főtitkárral, a kialakult helyzet mindenkit megzavar Rio előtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.04.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.