Hatszoros olimpiai bajnokot láthatunk élőben

2014. február 6., csütörtök 12:45, frissítve: péntek 13:47

A világranglista első huszonöt helyezettjéből huszonkettő pástra lép a női tőrözők hét végi Westend Világkupa-versenyén, köztük a vívás legendája, a hatszoros olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzali is. A négyes döntőt a női párbajtőr Grand Prix-hez hasonlóan a bevásárlóközpontban rendezik meg.

A múlt hét végén a földkerekség legjobb párbajtőrözőnői tették tiszteletüket nálunk, most pedig befutnak a tőrözőnők a Westend Világkupára. A nevezések alapján 28 ország 152 indulója lép pástra. Egyéniben a világranglista első huszonöt helyezettjéből huszonkettő itt lesz. A három hiányzó az amerikai Nzingha Prescod (6.), a koreai Jung Gil Ok (14.) és Mohamed Aida (18.). A magunk részéről csak vb-ezüstérmesünket hiányoljuk, de a távolmaradása érthető, hiszen kisbabát vár. Így Knapek Edinának (22.) kell átvennie a zászlóvivő szerepét, de természetesen azt sem bánjuk, ha Varga Katalin (37.) vagy Varga Gabriella (38.) furakodik be a legjobbak közé.

A világranglistát a tavalyi budapesti vb-n győztes Arianna Errigo vezeti, a londoni olimpiát Elisa Di Francisca (5.) nyerte, a mezőnyben a legnagyobb név azonban egy harmadik olasz. A 39 éves Valentina Vezzali eddig hat olimpiai, tizennégy világbajnoki és tizenegy Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Az ötkarikás játékokról a hat aranya mellett egy ezüstöt és két bronzot őriz. Már az 1996-os olimpián is ott volt, 22 évesen egyéniben másodikként zárt, csapatban győzött. A világranglistán jelenleg csak a 28., de ennek is megvan a magyarázata: tavaly második gyermeke születése után tért vissza – a budapesti vb-n győzött az itáliai alakulattal –, egyéni eredményei azonban nem nagyon vannak az előző szezonból. Mindenesetre a búcsúra még egyáltalán nem gondol, megcélozta a Rio de Janeiró-i olimpiát is. Azzal együtt, hogy elfoglaltsága bőven van, Olaszországban parlamenti képviselő is.

Vasárnap csapatversennyel folytatódik a Westend Vk, és a tizenhat nevező válogatott között megtaláljuk a világranglista első tizenkét helyezettjét. A mieink a rangsor tizedik helyén állnak, a budapesti vb-n is tizedikek lettek, innen szeretnének előrébb lépni.

A női tőr Westend Vk programja

Február 7., péntek. 12 óra: egyéni csoportmérkőzések, 128-as tábla (Angyalföldi Sportközpont).
Február 8., szombat. 8 óra: 64-es tábla (Angyalföldi Sportközpont), 16.45: Mini Westend Kupa, majd Westend Vk 4-es döntő (Westend City Center, Millennium Udvar).
Február 9., vasárnap. 8 óra: csapatverseny, 16-os tábla, 13 óra: mérkőzés a 3. helyért, majd döntő (Angyalföldi Sportközpont).

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.