Hidvégi lólengésben és fejszámolásban is jó

Fábik Tibor

2012. január 11., szerda 15:35

Hidvégi Vid tavaly a tokiói torna vb-n lólengésben hajszállal maradt le a dobogóról és így az olimpiai kvótáról is, ám a londoni ötkarikás játékok tesztversenyén kedden megragadta a második, egyben utolsó esélyét. Az összetett versenyben az egyéni kvótákért küzdők között 20. lett, így kijutott az olimpiára, a nyáron is visszajöhet a brit fővárosba.

A tavalyi vb-n Berki Krisztián a lólengésben elért világbajnoki címével – és két másik szeren megszerzett „átlagpontszámával” – már biztosította részvételét az ötkarikás játékokon, Hidvégi Vid viszont Tokióban a vb-4. helyével nem jutott ki Londonba. Azaz kijutott, de csak a tornászok kedden megkezdődött tesztversenyére. Ám itt meg is szerezte a kvótát az összetettben elért 20. helyével. A krónikához hozzátartozik, hogy a másik magyar induló, Rácz Attila a bemelegítés során kézközépcsonttörést szenvedett, így nem tudott elindulni. A kvalifikációs szabályok értelmében azonban eleve már csak egy kvóta begyűjtésére volt lehetőségünk.

– Nem voltam könnyű helyzetben, hogy a tesztversenyen kellett megszereznem a kvótát. A tavaly őszi, tokiói világbajnokságra négy hónapot készültem, már az is megterhelő volt, és ezt rögtön utána meg kellett toldanom még három hónap kemény munkával. Londonba így most tulajdonképpen egy rettenetesen hosszú versenyidőszak végén érkeztem, és ez volt a legnehezebb erőpróba. S ha ilyen helyzetbe kerül az ember, akkor bizony nem könnyű produkálni – kezdte beszámolóját Hidvégi Vid, akit kedden este az utolsó csoportban szólítottak.

– A verseny előtt csak annyira izgultam, amennyire ez normális, és utána is csupán az elején emelkedett kicsit a pulzusom, amikor láttam, hogy elég sok néző jött ki a csarnokba. A világbajnokság óta Rácz Attilával közösen készültünk, csak egymásra támaszkodhattunk, így a kéztörése engem is nagyon megviselt. Az első két szeren még éreztem ennek a hatását, de utána belejöttem a versenyzésbe. Amikor az utolsó szer következett, kicsit felpörögtem, hogy mindjárt vége, kiderül minden, de igyekeztem kordában tartani az agyam, ahogyan azt Szilárdi Katalin sportpszichológussal gyakoroltuk. Az edzőm, Laufer Béla mellett neki is nagy köszönettel tartozom, hogy sikerült megszereznem a kvótát. Amikor vége lett a versenynek és mindenki számolgatott, én különösebben nem görcsöltem. Nagyjából képben voltam az eredményekkel, és egy kis fejszámolás után tulajdonképpen biztosra vettük, hogy kijutottam az olimpiára. Nagyon boldog vagyok, hogy összejött! Természetesen örülök annak is, hogy itt a tesztversenyen lólengésben bejutottam a döntőbe, de őszintén szólva nagyon fáradt vagyok, most jön ki rajtam az év végi fáradtság. Ám azért csütörtökön este mégis szeretném valahogy hibátlanul megcsinálni a gyakorlatomat – mondta el Hidvégi Vid.

Szerdán este a nők összetett versenyében Böczögő Dorina és Gombás Laura indul, de a legjobb esetben is csak egyikük szerezhet kvótát.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.