Horror csatára kényszerültek a női tőrözők

MTI

2016. április 25., hétfő 20:47, frissítve: hétfő 20:56

Negyeddöntőbe jutott a magyar női tőr-, illetve férfi kardválogatott a Rio de Janeiro-i csapat vívó-világbajnokságon.

Tőrben a magyarok a nyolcaddöntőben nem kezdtek jól, az első három asszóban héttalálatnyi hátrányt szedtek össze (6–13), mert Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra kikapott, Mohamed Aida pedig döntetlent ért el. A folytatás viszont annál szebben alakult, a negyedik párban Lupkovics 13–7-re verte Hanna Lyczbinskát, ezzel egy tusra zárkózott fel a csapat (19–20), majd megint nőtt ugyan egy kicsit a különbség, de a hatodik és hetedik asszó ismét jól sikerült: Mohamed 9–4-re győzte le Sylwia Gruchalát, Lupkovics pedig 5–3-ra Martyna Jelinskát. Az utolsó két pár előtt 35–31-re vezettek a magyarok, majd a kilencedik asszó 40–38-nál kezdődött. A hazai szövetség honlapjának helyszíni beszámolója szerint Kreiss helyére Hopka-Varga Gabriella állt be, ellenfele pedig Gruchala volt. Mire lejárt a háromperces vívóidő, elfogyott az előny (42–42), de a hosszabbításban Varga egy remek tempójú, egylámpás beleszúrással talált, ezzel kiharcolta a győzelmet (43–42)

A legjobb nyolc válogatott küzdelmeit kedden rendezik, a magyarok az elődöntőbe jutásért a világranglista második helyén álló oroszokkal vívnak majd, közép-európai idő szerint 15.30-tól.

A férfi kardozóink simán vették a spanyol akadályt

A férfi kardcsapatnak nem kellett pástra lépnie a 32-es tábla első fordulójában, a 16 között pedig nem késztette komoly küzdelemre a spanyol együttes. A magyar válogatottban Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András vívott, mégpedig nagyon meggyőzően. Csupán a nyolcadik asszó volt a spanyoloké, így fölényes győzelem született (45–29).

Kardban szerdán folytatódnak a küzdelmek a negyeddöntőtől. A magyarok a két éve világ-, tavaly Európa-bajnok németekkel mérkőznek 15.15-től.

A riói csapat-vb az olimpia tesztversenye, amelyen a szervezők a lebonyolítás részleteiről, a majdani olimpiai résztvevők pedig a helyi viszonyokról szerezhetnek tapasztalatokat. A negyeddöntőtől a versenyeket már a 3-as Karióka Arénában rendezik, ahol az olimpiai program is zajlik majd augusztusban.

Női tőrben és férfi kardban két-két magyar indul majd egyéniben a nyári játékokon, közülük Mohamed, a címvédő Szilágyi, illetve Decsi van ott a vb-n.

E két szakág csapatai számára a mostani világbajnokság az év fő versenye, mivel az augusztusi játékokon női tőrben és férfi kardban csak egyéni versenyt rendeznek.

Eredmények:

női tőr:

a 16 között:
Magyarország–Lengyelország 43–42

férfi kard:

a 16 között
Magyarország–Spanyolország 45–29

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.