Hosszú Katinka már 2017-ben hazai vb-n úszhatna?

2015. február 20., péntek 12:58, frissítve: péntek 15:26

Mexikó, illetve Guadalajara visszalépett a 2017-es vizes világbajnokság rendezésétől, mivel a vb 100 millió dollárra kalkulált költségvetéséhez az állam nem biztosította a fedezetet. A kérdés innentől az: ki lépjen Guadalajara helyére? Esetleg Budapest, amely 2021-ben úgyis házigazda lesz, és akár a 2024-es olimpiai kandidálást is segíthetné e tagadhatatlanul kockázatos „startfejes”? Belegondolni is borzongató, hogy Gyurta Dániel vagy Hosszú Katinka már két év múlva hazai vb-n úszhatna.

Persze anyagi, szervezési, sportszakmai szempontból is ezer érv szól még az ötletfoszlány ellen is, a vizes vb ráadásul az olimpia, a futballtornák és az atlétikai világbajnokság után a legrangosabb esemény, a legnagyobb falat. Ezért sem fognak tolongani a 2017-re pályázók; az elmúlt huszonöt év tíz vizes vb-je során mindössze két európai város vállalta a házigazda szerepét, igaz, mindkettő kétszer, Róma 1994-ben és 2009-ben, Barcelona 2003-ban és 2013-ban. Az, hogy jövőre az oroszországi, tatárföldi Kazany, 2019-ben pedig a dél-koreai Kvangdzsu lesz a vendéglátó, ugyancsak jelzi, hogy nem túl nagy a rendezőkedv.

A nemzetközi szövetség (FINA) így minden bizonnyal kényszerhelyzetbe kerül, az idő is szorítja, és roppant hálás lesz annak, aki kisegíti. Ez ösztönzésnek természetesen még igen kevés, de akad más is. Budapest a 2021-es felnőtt-vb mellett a 2017-es junior úszó-világbajnokságnak is a gazdája lesz, a mostantól számított hat év múlva használatos létesítmények jelentős része így már 2017-re állni fog. A teljességet és a tökéletességet azonban sem a FINA vezérei, sem a résztvevők nem várhatják majd el a megmentőtől, aki ezért alapvetően nyerő pozícióból rajtol, és nagyon alul kellene teljesítenie ahhoz, hogy ez vereségbe forduljon át.

A lényeg pedig még csak most jön. Ha komolyan vesszük Budapest 2024-es olimpiai kandidálását, akkor mindent a játékok helyszínéről döntő limai NOB-kongresszustól kell visszaszámolnunk, amelynek időpontja egyes források szerint 2017 augusztusa, mások alapján 2017. szeptember 15. Így vagy úgy, de csak pár hét a vizes vb után. Ezért keresve sem lehetne találni aktuálisabb, meggyőzőbb érvet a magyar sport és fővárosunk alkalmassága, érdemessége mellett annál, hogy beugróként rendeznénk meg sikerrel Magyarország történetének legjelentősebb sporteseményét. Nem lenne különösebb meglepetés, ha a majdani vetélytársak közül Róma és Berlin hasonlóan gondolkodna.

Bár a limai döntéshozók fejébe természetesen nem látunk bele. Elképzelhető, hogy sokuk ingerküszöbét el sem éri a vizes vb, egészen más szempontok, érdekek vezetik őket, no meg az sem kizárt, hogy Budapestet már az első szűkítéskor kirostálják, és 2017-re nem is marad versenyben.

Az ötlet mindenesetre nemcsak nekünk villant be, az „Around the Rings” honlap már pedzegeti: az úszósporthoz közeli forrásokból úgy értesültek, Budapest Guadalajara helyére léphet. A portál is megemlíti, hogy fővárosunk házigazdája a 2017-es junior vb-nek, valamint pályázik a 2024-es olimpia rendezésére is, majd Julio Maglione FINA-elnököt idézi, aki a német nemzeti hírügynökségnek úgy fogalmazott, Mexikó döntése fájdalmas a sportág számára. Az amerikai úszósportban igazgatói pozíciót betöltő Chuck Wielgus a Chicago Tribune-nek nyilatkozva kizárta a lehetőségét is, hogy a Egyesült Államok rendezői szerepet vállaljon 2017-re.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Magyar részről egyelőre senkitől sem hallani kategorikus elhatárolódást. A témában természetesen megszólalt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, aki egyben a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke is. Az MTI megkeresésére így beszélt: „Lassan már megszokott, hogy ha a nemzetközi úszóéletben hirtelen lehetőség nyílik egy-egy nagy esemény rendezésére, akkor a magyarok arra lecsapnak. Így volt ez 2012-ben, amikor Antwerpen lemondta a felnőtt úszó Eb-t, de így történt ez tavaly is, amikor Izrael képtelen volt otthont adni a juniorok nyílt vízi világbajnokságának.” Arra a kérdésre, hogy szerinte mi szól a 2017-es budapesti rendezés mellett, így válaszolt: „Az állandó bizonyítani akarás, hogy pezseg a vérünk. Hosszú Katinka, Gyurta Dani, Cseh László, Bernek Péter, vagy a nyílt vízi úszóink, Risztov Éva, Olasz Anna, a többi úszócsillag csúcsformája, a vízilabda-válogatottak nagy ereje; az addigra felépülő új csodálatos uszoda... Jelentős szempont a napirenden lévő olimpiai pályázat is, hiszen ha Budapest 2017 júliusában egy ilyen szintű, az egész világ figyelmét kiváltó eseményen remekel, az komoly tényező lehet a 2017 szeptemberi NOB-döntéskor.” Gyárfás ugyanakkor kiemelte, „semmiképp sem szabad felhevülten beugrani a mély vízbe!”, majd azzal folytatta: „Tény, hogy imponáló lenne, ha bravúros beugrással újfent elkápráztatnánk a sportvilágot. Ennek azonban megvan a kockázata. Nagyon sok szempontot kell mérlegelni. Csak valamennyi részlet alapos ismerete és mérlegelése tudatában tennék egyáltalán javaslatot a honi döntéshozóknak a rövid időn belül várható hivatalos megkeresésre.”

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.