Hosszú Katinka pénzdíjánál is van nagyobb itthon

Fábik Tibor

2014. november 12., szerda 05:10, frissítve: szerda 18:23

Nemcsak itthon „nagy szám” az a 389 000 dollár, amelyet Hosszú Katinka úszott össze az idei rövidpályás világkupa-sorozatban, mindazonáltal a Vasas versenyzője még a nyomon követhető pénzdíjakat tekintve sem a legtöbbet kereső magyar sportoló az évben. A női teniszezők világranglistáján 98. helyen álló Babos Tímea 2014-es bevétele egészen pontosan 470 168 dollár, de ő már befejezte az évet. Hosszú – és a dobogó harmadik fokán 214 500 dollárral álló Gyurta Dániel – decemberben a dohai vb-n még tehet a kasszába.

Találomra böngészve a világhálón, még a katalán L’Esportiu is fejet hajt Hosszú Katinka előtt, Clint Eastwood és Hilary Swank felejthetetlen filmje nyomán milliódolláros bébiként említik őt; tekintettel arra, hogy a Vasas versenyzője lett az első úszó a földkerekségen, aki szigorúan csak a pénzdíjakat nézve túllépte az egymillió dolláros bevételt. Az „étlapot” idén mindenhol végigúszó Hosszú sorrendben harmadszor nyerte meg a rövidpályás világkupa-sorozatot, a hét állomáson 68 érmet szerzett, ebből 51 aranyat, és a különböző bónuszokkal együtt 389 ezer dollárt (95,7 millió forint) kasszírozott. A versenyeken az aranyérmek „csak” 1500 dollárt értek, de a három etapon (Doha–Dubaj, Hongkong–Moszkva, Peking–Tokió–Szingapúr) a legjobbak plusz 50 ezret, a végső győztes 100 ezret tehetett zsebre, ezt a nőknél mind Hosszú Katinka kapta, s ne feledjük, az öt világcsúcsért is nyert 50 ezret.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka idén bombaformában versenyez
Fotó: Europress/AFP

A férfiaknál a csak mellúszásban induló, de az összetettben így is másodikként záró Gyurta Dániel 214 500 dollárt, 52,8 millió forintot keresett, s említsük meg azt is, hogy az első két etapot vállaló Verrasztó Evelyn 18 ezer dollárt gyűjtött. S úszóink még decemberben a dohai rövidpályás vb-n is gyarapíthatják a bevételüket, itt az egyes számokban a dobogósok 7000, 5000 és 3000 dollárt kapnak, de még a hatodik hely is 1000 dollárt ér, a világcsúcs pedig 15 ezret. Ugyanakkor idén a berlini nagy medencés Eb-n nem volt pénzdíj.

Huszti és Dzsudzsák más szint

Mielőtt tágítanánk a kört, jegyezzük meg, hogy összeállításunkban kizárólag a hivatalos pénzdíjakat vesszük górcső alá, az egyébként sem nyilvános fizetéseket nem. A Blikk nem megerősített, de nem is cáfolt korábbi értesülései szerint mindenesetre a legjobban kereső magyar sportoló a kínai Csangcsun Jataj labdarúgócsapatánál szereplő Huszti Szabolcs, aki évi 4 millió eurót (1,2 milliárd forint) kap. A lap úgy tudja, Dzsudzsák Balázs évi alapfizetése a Gyinamo Moszkvánál 2,5 millió euró (770 millió forint), de ha hosszabbít, akkor ezt 3,2 millióra (986 millió forintra) emelik.

Miként bevezetőnkben már említettük, a magyar sportolók közül pénzdíjakból idén – eddig – a teniszező Babos Tímea kereste a legtöbbet, 470 168 dollárt (115,7 millió forint), amiből 127 029-et (31,2 millió forint) azért kapott, mert a wimbledoni tornán női párosban a francia Kristina Mladenoviccsal döntőt játszhatott. (Nyitóképünkön a duó az eredményhirdetés után, Babos jobbra.) De a tenisz szentélyében az is jól fizetett neki, hogy egyéniben a főtábla első körében kiesett, ezért 42 084 dollárt (10,4 millió forint) kapott. Hosszú Katinkához hasonlóan Babos Tímea is éppen idén lépte át az egymillió dolláros összkeresetet. Ebben a sportágban egyébként minden egyes cent átutalását könnyedén nyomon lehet követni a WTA és az ATP honlapján, a játékosok adatlapján.

Babos, Hosszú, Gyurta, Fucsovics és Pars

Babos, Hosszú és Gyurta után rangsorunk negyedik helyén is egy teniszező áll, a férfi-világranglista 135. helyére lépett Fucsovics Márton idén eddig egészen pontosan 88 027 dollárt (21,65 millió forint) nyert. Viszonyításképpen: Serena Williams csak idén már 9 317 298 dollárnál jár (2,3 milliárd forint), s egy sztori: Caroline Wozniacki a US Open döntője után elfelejtette felvenni a második helyért járó közel 1,5 millió dollárt…

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Fucsovics mögé, az ötödik helyre Pars Krisztiánt sorolhatjuk be. Atlétikában a vb-cím 60 ezer dollárt ér, de szabadtéren idén csak Európa-bajnokság volt, és Zürichben olimpiai bajnokunk a dobogó tetején az arany mellé csak virágcsokrot kapott. Viszont amiért megnyerte a marrákesi világkupát és a nemzetközi szövetség kalapácsvető sorozatát, 30-30 ezret, s az egyes állomásokon elért öt első és egy második helyével mindösszesen 72 500 dolláros (17,8 millió forint) éves bevételre tett szert. Mellékszál, hogy Fucsovics és Pars ezekkel a számokkal már nem lenne az élbolyban a labdarúgó NB I fizetési listáján.

Pars Krisztiánnak Marrákesben érdemes volt nagyot dobnia
Pars Krisztiánnak Marrákesben érdemes volt nagyot dobnia
Fotó: Europress/AFP

Atlétikában a versenyzők persze jellemzően a rajtpénzekre alapozhatnak inkább, a Gyémánt Liga-sorozat végén az egyes számok győztesei is „csupán” 40 ezer dollárt kapnak. De megéri például a berlini maratonon 2:02:57 órás világcsúcsot futni, ez a kenyai Dennis Kimettónak a bónuszokkal együtt 120 ezer eurót ért. Hagyományos olimpiai sikersportágainkat nézve sokkal rosszabb a helyzet, ha versenyzőink lehetőségeit nézzük. Kajak-kenuban például egyáltalán nincs pénzdíj, és a többiben is csak éppen csurran-cseppen. Tornában az A kategóriás világkupa-sorozat állomásain egy szerenkénti döntő megnyerése 1700 dollárt jelent, így ebből még Berki Krisztián – aki a nanningi vb-aranyával 3400 dollárt keresett – sem fog meggazdagodni.

Vívásban a katari párbajtőr-Grand Prix üdítő kivétel, ahol a győztes 10 ezer dollárt (2,5 millió forint) kap. A nemzetközi szövetség éppen idén vitte keresztül, hogy a következő szezonban minden GP-n fizessenek a legjobbaknak, és a győztes markát legalább négyezer dollár üsse. A heidemheini párbajtőr-GP-n megesett, hogy az érmesek grillsütőt kaptak, a legutóbb Bernben ezüstérmes Imre Géza egy karórával lett gazdagabb. A nemzetközi szövetség elnöke, a milliárdos orosz Aliser Uszmanov az utóbbi években a világbajnokságra a saját vagyonából az alapítványán keresztül szánt egy nagyobb összeget, az idei kazanyi vb-re kerek egymillió dollárt dobott be a dobogósoknak. Férfikardcsapatunk bronzérmes lett, amiért 20 ezer dollár (4,9 millió forint) járna neki, ám a kusza pénzügyi viszonyokra azért jellemző, hogy Szilágyi Áron erről nem is tudott. Miután kiderítettük, hogy a pénzdíjat utólag „igényelni” kell, olimpiai bajnokunk megköszönte az információt…

pénzekjóóó

 

Minden centért meg kell küzdeni

Cselgáncsban a férfiak 90 kilogrammos mezőnyében a világranglista második helyére ugrott Tóth Krisztián 16 ezer dollárt (3,9 millió forint) keresett, de ezért nem akármilyen sorozatot kellett produkálnia: megnyert egy Grand Slam- és egy Grand Prix-versenyt, kétszer GP-n ezüstérmes lett, miként a cseljabinszki világbajnokságon is. A vb-n 6000, a GS-viadalon 5000 dollárt ér az arany. A Nemzetközi Cselgáncsszövetség azonban rögzíti, hogy a pénzdíjnak csak nyolcvan százaléka illeti meg a versenyzőt, húsz százalék az edzőé.

Birkózásban jellemzően a volt szovjet utódállamokban a helyi hatalmasságok által szponzorált versenyeken lehet pénzhez jutni; a bakui kötöttfogású Golden Grand Prix-sorozat döntőjében Lőrincz Tamás (71 kg) és Kiss Balázs (98 kg) az aranyérme mellé tízezer dollárt kapott. Oroszországban, a nyugat-szibériai Sahtyorszkaja Szlava, azaz Bányászdicsőség elnevezésű szabadfogású viadalon pedig Veréb Istvánnak (86 kg) háromezer dollárt ért az első hely.

Tóth Krisztián döntője Abu-Dzabiban a Grand Slam-versenyen:

Túllépve a küzdősportokon, asztaliteniszben Póta Georgina a világkupadöntőben a negyedik helyével 10 ezer dollárt keresett, amennyit korábban soha egy versenyen sem. Öttusázóink, sportlövőink és amatőr ökölvívóink ilyen összegről csak álmodozhatnak.

A teljesség igénye nélkül említsük meg az alpesi sít is, ahol nagyobb pénzek mozognak. A férfiaknál az összetett világkupagyőztes Marcel Hirscher idén 396 ezer dollárral gazdagodott. Miklós Editnek a Crans Montana-i vk-n lesiklásban jegyzett ötödik helye, amely az eddig legjobb magyar eredmény, nyolcezer dollárt hozott a konyhára.

Összeállításunk végére kivételesen egy tavalyi hírt teszünk, és átlépünk a mezsgyén: 2013 júniusában a Las Vegas-i póker-világbajnokság – World Series of Poker (WSOP) – No-Limit Hold’em versenyén Szécsi Norbert 2100 játékos közül győzött, és 345 037 dollárt, átszámítva 84,8 millió forintot nyert. Ha el is húzódott a parti, ebből azért tűrhető órabér jön ki.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.