Hosszú Katinka titkát a végsőkig őrzi az úszószövetség

2016. július 12., kedd 20:48, frissítve: kedd 20:48

Akár az olimpia nyitónapja előtti estig kérdés maradhat, mely számokban indul az Iron Lady. A Vasas olimpiai aranyesélyes úszója mellett 35 versenyzőért szoríthatunk, minden esély megvan arra, hogy úszóink túlszárnyalják az utóbbi húsz év ötkarikás játékainak éremtermését.

Soha nem indult még ennyi magyar úszó olimpián, mint a riói ötkarikás játékokon augusztus 6–16. között. A 36-os létszám több mint a másfélszerese a sydney-i 22-nek (ekkor egy aranyunk volt Kovács Ágnes révén), de több az athéni 27-nél (1 ezüst – Gyurta Dániel, 1 bronz – Cseh László), a pekingi 30-nál (3 ezüst – Cseh László) és a londoni 31-nél (2 arany – Risztov Éva, Gyurta Dániel, 1 bronz – Cseh László) is. A számokat nézve az indulói létszám bizony állhat valamilyen kapcsolatban az eredményességgel, reményeink szerint Rióban sem maradunk érmek nélkül.

Lássuk a névsort, vagy ahogy a „Nincs kettő négy nélkül” filmklasszikus egyik ál-Coimbrája mondja: halljuk a programot!

Világranglisták
EGYÉNI
VÁLTÓ

Éremesélyesek hosszú sora

Kapás Boglárka kedvenc száma (1500 m gyors) nincs az olimpiai programban, de 800 méteren ő Európa legjobbja, megkockáztatjuk, csak Katie Ledecky gyorsabb nála – ő viszont sokkal. Az MNO-nak korábban azt mondta, egy éremmel boldogan jönne haza Rióból, de titkon azért biztos reménykedik benne, hogy 400 méter gyorson is „dob” valamit a döntőben. A női 4×200-as gyorsváltóban is elindul.

Csapatunk „legrégebb óta fiatal” tagja, Risztov Éva 10 kilométeren, nyílt vízen aranyérmes volt 2012-ben Londonban, az akkor igen váratlan eredményt akár meg is ismételheti, de nehéz dolga lesz, mert rendszeresek a kizárások ebben a versenyszámban – neki is volt része ebben a minapi Eb-n, a harmadik helyet bukta el utólagos ítélet következtében. 800 m gyorson medencében is látjuk, de koncentráljunk csak a brazíliai óceánöbölre, és várjuk augusztus 15-ét!

Szilágyi Liliánát senkinek nem kell bemutatni, legkarakteresebb úszónk 100 és 200 m pillangón is döntőbe juthat, a hosszabbik távon fejlődő- és koncentrációképességén múlik, hogy milyen színű lesz a nyakába kerülő érem. Ellene szól, hogy igen hullámzó kedélyállapotú, ámde igen szerethető kisugárzású jelenség, olyan, akiért szívesen szorít az ember.

Cseh László az olimpián 30 évesen már nem fogja túlterhelni magát, a világversenyekről eddig 69 érmet összetempózó klasszis 100 és 200 méter pillangón indul, és tagja lesz a 4×100-as férfi vegyes váltónak. Mint a májusi londoni Eb végén készített összeállításunkban is leírtuk, a két pillangószám regnáló Európa-bajnokának akkor lesz esélye pályafutása során először olimpiai bajnoki címet szerezni, ha mind a dél-afrikai Chad le Closnál, mind az amerikai Michael Phelpsnél jobb napot fog ki. Megjósolhatatlan, hogy mi történik majd. Cseh mindkét számában szerezhet érmet, 200-on érhet a csúcsra.

Gyurta Dániel olimpiai címvédőként repül, és mellúszásban szintén 100-on és 200-on áll kőre, a váltóban pedig Cseh társa lesz. A legutóbbi vb döntőjében (2015, Kazany) letaszították a trónról 200-on, az olimpián szerinte egyéni csúcsa körüli eredmény kell majd az aranyhoz. A londoni Eb-n nem indult, inkább megnézte tévén a legnagyobb vetélytársakat, mit tudnak élesben az olimpia előtt két és fél hónappal. Századok fognak dönteni a fináléban hat versenyző között, akik közül Gyurta az egyik.

Verrasztó Dávid lehet az olimpia kellemes meglepetése – és mindjárt az úszóprogram elején –, ha nem esik el a fürdőszobában, nem rázza meg az áram hajszárítás közben, vagy nem szorítja el a karját álmában – peches figura, annyi bizonyos. Az Eb-n viszont simán nyerte a 400 m vegyest. Egy amerikai és egy japán kontingenssel kell esetében vetélytársként számolni. A rövidebb vegyes számban is láthatjuk őt, de a hosszabbat jobban szereti.

A többiek

A győri Jakabos Zsuzsanna 200 és 400 gyorson igyekszik majd maradandót alkotni, és tagja lesz a hölgyek gyorsváltójának is. A döntőbe jutás sem lesz egyszerű számára egyik számban sem. György Réka 200 m háton a tisztes helytállásért és az élményért repül Brazíliába.

A 15 éves Késely Ajna korosztályának legjobb úszója, 200 és 400 m gyorson a tapasztalatszerzés lehet a célja, de akár megcsípheti a döntőt is, ha tényleg úgy fejlődnek az időeredményei, mint az elmúlt hónapokban, években. Az önbizalma biztosan megvan, jelenleg is sikert sikerre halmoz a hódmezővásárhelyi junior-Eb-n, ami aranyérmekben nyilvánul meg. Az új Egerszegi Krisztinának is tartják…

Molnár Flóra ideje még szintén nem jött el, de 50 m gyorson megúszta az olimpiai szintet, így drukkolhatunk a 18 éves zalai tehetségnek. Sebestyén Dalma is még húszon „onnan” van, és 200 m mellen ugyanúgy megmutathatja magát a világnak, mint a nála egy évvel idősebb Sztankovics Anna.

Verrasztó Evelyn végül csak 200 m gyorson úszik majd egyéniben, de ő is tagja a váltónak, ahol ugyanekkora táv leúszása lesz a feladata.

Jönnek a fiúk. Balog Gábor 100 háton ugrik el a faltól, méghozzá legalább kétszer, hiszen egyéni száma mellett tagja a vegyes váltónak is. Bernek Péter 200 és 400 m gyorson tempózik, a rövidebb távot pedig váltó tagjaként is teljesíti majd. Bohus Richárd 100 m gyorson és a rövidebbik gyorsváltó tagjaként próbál szerencsét. Földházi Dávid egyszámos úszó lesz, 200 m háton kell odaraknia magát. Grátz Benjáminnak meg kell elégednie a 4×200-as gyorsváltóval, ahogy Gyárfás Bencének is a 4×100-assal. A kisebbik Gyurta, Gergely viszont, miután elbukta nyílt vízi távját, nagyobb erőkkel összpontosíthat az 1500 m gyorsra és a 400 m vegyesre, szerencsés esetben mindkét számban összejöhet neki a döntő. Három H betűs fiatalunk is „elsőbálozó” lesz Rióban: a 200 mellen induló Horváth Dávid, a 4×200-as gyorsváltó tagjaként bemutatkozó Holló Balázs és a 4×100-as gyorsváltóba nevező Holoda Péter.

Kenderesi Tamás szintén egyetlen számban indul, ebbe viszont beletehet mindent, jobb napjain akár Cseh László szintjén is képes úszni, úgyhogy a 200 m pillangó döntőjében két magyart is láthatunk akár – a rövidebb távon Cseht Pulai Bence ösztökélheti még jobb teljesítményre.

Kis Gergő két számot kap, 400 gyorson és a 200-as váltóúszók között van hely neki a csapatban.

Első számú gyorsúszónk, a számhalmozó Kozma Dominik 100 és 200 gyorson, valamint mindkét gyorsváltóban vízbe ugrik, meglátjuk, meddig jut a vetélkedések során. A hosszabbik váltóban társa lesz az olimpiai úszóválogatott legifjabb tagja, Márton Richárd.

Maradnak itthon, pedig szintesek
Négy úszónk teljesített hiába A szintet, a többi versenyző jobb eredményei miatt nem mehet: Burián Kata (200 m hát), Juhász Adél (800 m gyors), Biczó Bence (200 m pillangó) és Zámbó Balázs (200 m hát).

A szintén igen fiatal, 1994-es születésű Papp Márk „kinti” 10 km-en kvalifikálta magát, többéves versenyrutin híján a tisztes helytállást várhatjuk el tőle.

Pulai Vince a 4×100-as gyorsváltóba van nevezve, Rasovszky Kristóf 1500 m gyorsra, Reményi Ármin és Szabó Norbert a gyorsváltók egy-egy tagjaként, Takács Krisztián sprinttávon (50 m gyors), Telegdy Ádám pedig 200 m háton.

A legfontosabb szereplő

Valakit eddig tudatosan nem tárgyaltunk ki: a konkrét számokat meg nem jelölő Hosszú Katinkáról van szó. A világ jelenlegi legjobb úszónője a szám- és erőoptimalizálás, valamint a vetélytársak sakkozása miatt azt kérte az úszószövetségtől, hogy az utolsó pillanatig ne fedjék fel, milyen számokban indul, ám a világversenyeken eddig 56 érmet összetempózó, de ötkarikás aranyat még nem nyerő Iron Lady azt azért elárulta, öt egyéni számban és egy váltóban láthatjuk az olimpián.

Ha abból indulunk ki, hogy olimpiai indulási jogot 100, 200, 400 és 800 m gyorson, 100 és 200 m háton, 200 m pillangón, valamint 200 és 400 m vegyesen szerzett – ez kilenc egyéni szám –, úgy gyanítjuk, a megterhelő gyorsszámokról (400 és 800 m) biztosan lemond.

Figyelemre méltó, hogy leginkább versenyképes teljesítményt vegyesen, pillangón és háton képes elérni, gyorson még csak rövid pályás világversenyen nyert érmet, de ha versennyel akar edzésben maradni, akkor a programsűrűség határozza majd meg, mit vállal a 200 és a 400 m vegyes mellett, amelyeknek első számú aranyesélyese.

A titkolózásra, mint Csurka Gergelytől, a Magyar Úszószövetség sajtósától megtudtuk, elméleti lehetőség az olimpia nyitónapja előtti estig van, de érdemes abból kiindulni, ami a kazanyi vb előtti helyzet volt (illetve figyelni a számonkénti vetélytársak bejelentéseit). Akkor Hosszú a két vegyes mellett 200 háton szerzett érmet. Hét egyéni számban indult (100 és 200 m gyors, 100 és 200 m hát, 200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes), a verseny során azonban a 100 m gyors és a 100 m hát küzdelmeitől időközben visszalépett a túl sűrű program miatt. Számait akkor négy nappal a kezdőnap előtt adta le.

Összességében akár nyolc-kilenc érmet is hozhatnak az úszók, ebből két arany szerintünk reális – mindkettő Hosszú Katinkáé volna. Persze mi lennénk a legboldogabbak, ha Cseh László, Gyurta Dániel vagy Risztov Éva nyakában arany lógna egy másmilyen színű érem helyett, de ez sokkal bizonytalanabb, mint az Iron Lady elsősége.

Az olimpiai úszóválogatott minden adatát IDE KATTINTVA tekintheti meg!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.