Huszonkét fősre duzzadt a paralimpiai csapatunk

MTI

2016. március 16., szerda 21:02

Az erőemelő Tunkel Nándor kvótaszerzésével már 22 magyar sportoló részvétele tekinthető biztosnak a riói paralimpián.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdán közölte, hogy lezárult a 2014 áprilisa óta tartó kvótaszerzési folyamat a para-erőemelők versenyszámaiban. A két éve tartó sorozat a dubaji világbajnoksággal indult és a múlt havi, malajziai világkupával zárult.

Száznyolcvan erőemelő indul

A 49 kilogrammos kategóriában versenyző Tunkel Nándor – aki Kuala Lumpurban 151 kilogramm kinyomásával ezüstérmet szerzett – a kvalifikációs versenyeken egyre javuló teljesítményével és a világranglistán elfoglalt hatodik helyezésével szerezte meg Magyarország első sportági kvótáját. Rio de Janeiróban 180 (100 férfi és 80 nő) erőemelő indul, aki 10 súlycsoportban versenyez majd. A férfiaknál a súlycsoportonkénti világranglisták első nyolc, a nőknél pedig az első hat helyezettje jutott ki egyenes ágon a paralimpiára.

Négy szabadkártyát igényelt az MPB

A súlycsoportokban további 20-20 versenyzőt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) jelöl ki, a szabadkártyákra hétfőig kellett beküldeni a jelöléseket. Az MPB négy szabadkártyát igényelt: Mezei Katalinnak (50 kg), Sztanó Györgynek (54 kg), a 2004-es athéni paralimpián bronzérmes Szávai Csabának (107+ kg) és Sas Sándornak (107+ kg). A szabadkártyák kiosztásáról április 11-ig dönt az IPC.

A magyar paralimpiai csapatnak jelenleg 22 kvótája van: 2 cselgáncsozó, 6 asztaliteniszező, 1 kajak-kenus, 2 sportlövő, 1 kerékpározó, 9 úszó és 1 erőemelő indulhat Rióban.

„Mindent meg tudok csinálni, kivéve járni” – nyilatkozta nemrég lapunknak Adámi Zsanett paraúszó, aki a riói paralimpián Magyarországot képviselve ugorhat a medencébe. Adámi eddig háromszor döntötte meg a 150 méteres vegyes úszás világcsúcsát.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.