Huszonkét fősre duzzadt a paralimpiai csapatunk

MTI

2016. március 16., szerda 21:02

Az erőemelő Tunkel Nándor kvótaszerzésével már 22 magyar sportoló részvétele tekinthető biztosnak a riói paralimpián.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdán közölte, hogy lezárult a 2014 áprilisa óta tartó kvótaszerzési folyamat a para-erőemelők versenyszámaiban. A két éve tartó sorozat a dubaji világbajnoksággal indult és a múlt havi, malajziai világkupával zárult.

Száznyolcvan erőemelő indul

A 49 kilogrammos kategóriában versenyző Tunkel Nándor – aki Kuala Lumpurban 151 kilogramm kinyomásával ezüstérmet szerzett – a kvalifikációs versenyeken egyre javuló teljesítményével és a világranglistán elfoglalt hatodik helyezésével szerezte meg Magyarország első sportági kvótáját. Rio de Janeiróban 180 (100 férfi és 80 nő) erőemelő indul, aki 10 súlycsoportban versenyez majd. A férfiaknál a súlycsoportonkénti világranglisták első nyolc, a nőknél pedig az első hat helyezettje jutott ki egyenes ágon a paralimpiára.

Négy szabadkártyát igényelt az MPB

A súlycsoportokban további 20-20 versenyzőt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) jelöl ki, a szabadkártyákra hétfőig kellett beküldeni a jelöléseket. Az MPB négy szabadkártyát igényelt: Mezei Katalinnak (50 kg), Sztanó Györgynek (54 kg), a 2004-es athéni paralimpián bronzérmes Szávai Csabának (107+ kg) és Sas Sándornak (107+ kg). A szabadkártyák kiosztásáról április 11-ig dönt az IPC.

A magyar paralimpiai csapatnak jelenleg 22 kvótája van: 2 cselgáncsozó, 6 asztaliteniszező, 1 kajak-kenus, 2 sportlövő, 1 kerékpározó, 9 úszó és 1 erőemelő indulhat Rióban.

„Mindent meg tudok csinálni, kivéve járni” – nyilatkozta nemrég lapunknak Adámi Zsanett paraúszó, aki a riói paralimpián Magyarországot képviselve ugorhat a medencébe. Adámi eddig háromszor döntötte meg a 150 méteres vegyes úszás világcsúcsát.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.