Hosszú Katinka bejelentése: Nem tudok érmeket ígérni

2016. július 26., kedd 13:04, frissítve: szerda 14:06

Egy úszócentrum alapítását jelentette be Hosszú Katinka keddi sajtótájékoztatóján. A világsztár sportoló szeptembertől elhagyja a Vasast, és saját klubja versenyzője lesz. Az olimpiával kapcsolatban azt mondta, nem fél a terrorizmustól, a zikától, és bár 200 és 400 m vegyesen mindenkinél másodpercekkel gyorsabb, nem garantálja, hogy arany- vagy bármilyen színű éremmel tér haza az ötkarikás játékokról.

Tudja, hogyan tartsa lázban rajongóit és igazából az egész közvéleményt Hosszú Katinka. Azok után, hogy világ- és Európa-bajnok úszónőnk egész évben versenyezve szállítja az aranyakat mindenfelől és két medencébe ugrás között még egy esküvőt is lebonyolít a földgolyó túlsó felén, valamint akármilyen szakmai polémiája is támad a szövetséggel, mindig és mindenkor sporteredményeire irányítja a figyelmet.

Néhány nappal azt követően, hogy bejelentette, mely számokban láthatjuk a riói olimpián, sajtótájékoztatót hívott össze egy budai hotelba, amelynek tartalmát ugyan titokban tartotta az utolsó utáni pillanatig, a legfeszültebb percekben egy hasán ökölbe szorított kezes, kiöltözött képet posztolt a Facebookon, fölötte a felirat: nagy bejelentésre készül. A kommentelők egy része azonnal biztosra vette, hogy gyermekáldás elé néz az úszónő, de hogy kiderüljön az igazság, inkább elugrottunk Magyarország legsikeresebb aktív sportolója sajtótájékoztatójára egy budai hotelba az Osztyapenkónál.

Nem ígér aranyat, érmet sem

– Ez a sajtótájékoztató nem az olimpiáról fog szólni így két nappal az utazás előtt. Sok helyütt olvastam a latolgatásokat, egyéniben és váltóban is, mit érhetünk el, döntőbe jutunk-e vagy érmet szerzünk talán. Egy dolgot szeretnék mondani: nem tudom megígérni, hogy aranyat vagy akár érmeket hozok. Egyet igen, hogy mindent ki fogok adni magamból.

„Katinkáék eddig is sok bátor tettet hajtottak végre”

Az úszószövetség elnöksége ellenszavazat nélkül fogadta el Hosszú Katinka úszóklubja, az Iron Aquatics bejegyzését – mondta Gyárfás Tamás az MNO-nak.

„Hosszú Katinkáék benyújtották a klubalapításra vonatkozó igényt, minden követelménynek eleget tettek, az úszószövetség elnöksége megszavazta a kezdeményezést. Mivel csak szeptember 7-én lenne elnökségi ülés, a versenyző viszont kezdeményezte, hogy szeptember 1-től már az új klubban szeretne versenyezni, ezért körszavazással döntöttünk, ellenszavazat nélkül fogadtuk el az igényt. Hosszú Katinka az előtte álló feladat ismeretében és az eddigi érdemeire való tekintettel egyéni elbírálás alá esett. Tudomásul vettük, hogy a versenyzőnek ez a vágya, a sporttörvény erre módot ad, ezt tiszteletben tartjuk. Katinkáék sok bátor tettet hajtottak végre és ezek eddig bejöttek” – mondta az MNO-nak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke. (Sz. L:)

Az első bejelentés után megtette a másodikat is:

Új úszócentrum az Iron Lady módszereivel, vezetésével

– Rio után is szeretnék példamutató értékeket képviselni. Büszkén jelentjük be, hogy szeptemberben megalapítjuk az Iron Aquatics úszócentrumot. Egy olyan helyet, ahol a sportolók jó hangulatban tudnak készülni az általunk kigondolt módszerekkel. Ez a terv nem az úszópályafutásom végét jelenti, szeretnék ott lenni a 2020-as és esetleg a 2024-es olimpián is. Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan kiváló edzőm van, mint Shane Tusup. Sok esetben ő nem kap annyi elismerést, amennyit megérdemelne, de vele olyan edzésprogramot alakítottunk ki, amelynek segítségével világelső lettem.

Hosszú Katinka elmondta még, hogy ezt a programot használják fel az új úszócentrum kialakításakor. Leendő edzőiket pedig folyamatosan továbbképzik. Shane, mint mondta, szorosan együtt fog működni az edzők képzésében és az intézmény vezetésében, és ő is segít például az úszótechnikák helyes elsajátításában.

A centrum vezetője Darren Ward lesz, aki videóüzenetben üdvözölte az újságírókat, ő jelenleg már Brazíliában van, a riói olimpia helyszínén – hangzott el Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján.

Elköszön a Vasastól

Kérdésre válaszolva elmondta, szeptembertől elhagyja a Vasast is, és az Iron Aquatics versenyzője lesz, a válogatott vezetésével pedig szent a béke.

És hogy hol lesz az Iron Aquatics? Egyelőre a személyi vezetés van meg, részletekkel nem szolgálhat, januártól lehet csatlakozni hozzájuk, a céget bejegyezték, ami alapjául szolgál a projektnek.

Az olimpiára kitérve elmondta, az elmúlt három év gyakorlatilag a riói olimpiáról szólt, most már szinte csak várják, hogy medencébe ugorjon a versenyeken, magát a munkát elvégezték, most pihenési fázis van, úgy érzi, mindent megtett azért, hogy sikeres legyen, sérülés és betegség nem szólt közbe.

– Nagyon jó pozícióban vagyok a kazanyi vb óta, más nem került közel az időeredményeimhez 200 és 400 m vegyesen. Azért nem ígérek semmit, mert ez a sport. A 2012-es győztesre sem tippelt senki, pláne nem a világcsúcsára. Hogy mikor lennék csalódott? Ha nem adnék ki magamból mindent, szabadon – fogalmazott Hosszú Katinka, akinek az egész családja ott lesz a riói uszodában.

A sportvilág aranyesélyesnek tartja két számban

Ismert, Hosszú Katinka nevéhez méltó, igazából a vetélytársaknak szóló hallgatás után jelentette be múlt csütörtökön, hogy 100 és 200 méter háton, 200 méter pillangón, valamint 200 és 400 méter vegyesen ugrik medencébe az ötkarikás játékokon, míg a gyorsúszó számokat (100, 200, 400, 800 m), amelyeken szintén indulási jogot szerzett, kihagyja. A két vegyesúszó számban az egész világ aranyesélyesként tartja számon.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.