Imre Géza ismét edz, akár még egy olimpia is összejöhet

2018. március 22., csütörtök 17:06, frissítve: péntek 07:19

„1,5 év után újra futás!” – ezzel a szöveggel posztolt magáról fotót március idusán Imre Géza, akinek jövője kapcsán eddig azt rögzíthettük: a 43 éves világbajnok párbajtőrvívó sosem jelentette ki, hogy visszavonult, ám derékbántalmai ellehetetlenítették számára a versenyzést, s az elmúlt hónapokban edzőként és sportigazgatóként tevékenykedett.

Ám a közösségi médiában megpillantott fotó – amely egy futópadon való edzését mutatja –, valamint az a tény, hogy derekát tavaly ősszel megműtötték, automatikusan felvetette bennünk, ez nem a visszatérés első lépcsőfoka-e. Mint kiderült, nem ok nélkül: – Nem teljesen véletlen a felvetés, feldobtam a labdát, de nem tudom még én sem, hogy merre csapjam le. Most jólesett a mozgás, eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne ha…

Rendbe kell hoznom magam, ez a következő lépés,

ami mindenképpen meg fog történni, és utána meglátom, hogy lesz-e kedvem, időm, türelmem, és van-e értelme annak, hogy megpróbáljak vívni – mondta megkeresésünkre, aztán rögtön korrigálta is magát. – Helyesebben fogalmazva, megpróbálni valószínűleg meg fogom, de hogy komolyabban-e, arra nem tudom a választ. Nem zárom ki, de azt se mondanám, hogy megkezdtem a felkészülést a tokiói olimpiára.

Imre Géza szavain érződik, nagy dilemma ez számára: – Játszom a gondolattal,

lehet, hogy csak a hiúságomat próbálom legyezgetni.

Néha úgy gondolom, hogy tök jó lenne, aztán úgy, hogy nem. Nehezen tudok elszakadni tőle, és igazából nem tudom, hogy el akarok-e szakadni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kérdésünkre elmondta, nagyon szűkös az ideje, 11-12 órát dolgozik naponta (a Honvéd sportigazgatójaként és edzőjeként, de tagja például a MOB elnökségének is), így a futópadra sem tud mindennap ráállni. Hozzátette: csak logisztikai okai vannak, hogy nem edz többet, s a jobb időjárás megkönnyítené a helyzetét.

Az ominózus poszt „értékét” tovább növelte, hogy a hozzászólók között megjelent Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője. „Akkor holnap iskola!” – írta. Erről – vagyis hogy egyből bekössön, és asszózzon – Imre Géza azt mondja, a vicc kategóriájába tartozna.

Helyzetét ugyanis jól jellemzi, hogy a számára egyéni ezüst- és csapatbronzérmet hozó riói olimpián, 2016 augusztusában fogott utoljára párbajtőrt a kezébe (leszámítva a gyerekekkel való edzéseket). – Asszózni nem is nagyon tudtam volna, mert a derekam miatt nem is bírtam volna vívóállásba állni.

Mostanra jutottam el odáig, hogy a futással kacérkodjak, csak most már izom nincs rajtam…

A derekam viszont százszázalékos, tavaly szeptemberben kaptam bele négy csavart.

Egyértelművé tette: ha folytatja, akkor csak olyan színvonalon tenné, amilyenen Rióban abbahagyta. Az idei Eb-re és vb-re biztos nem utazik, s visszatérését az is befolyásolhatja, hogy miként szerepel ezeken a versenyeken a párbajtőrcsapat. – Ha jól, akkor nincs rám szükség, de ettől függetlenül a nyári edzőtáborba lehet, hogy bekéredzkedem egyszer-kétszer, hogy kicsit vívhassak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.