Infarktusos címvédés

BA

2012. május 13., vasárnap 18:21, frissítve: hétfő 20:06

Elképesztően fordulatos, infarktusos csatában győzött idegenben 31–30-ra az FTC-Rail Cargo Hungaria a női kézilabda KEK-döntő visszavágóján Viborgban, így egygólos hazai sikerét követően megnyerte a KEK-serleget, tavaly és idén is. A Debrecen után a Ferencváros a második magyar csapat, amely kontinentális kupában képes volt a címvédésre.

12 diadal

A magyar női kézilabdacsapatokhoz immár 12 európai kupadiadal fűződik. A BL-ben és elődjében, a BEK-ben eddig egy-egy alkalommal bizonyult a legjobbnak magyar együttes (Dunaferr és Vasas), az EHF Kupát és a KEK-et ötször nyerte magyar klub.

Magyar női kupasikerek:

Bajnokok Ligája:
1999: Dunaferr

Bajnokcsapatok Európa Kupája:
1982: Vasas

EHF Kupa:
1995: Debrecen
1996: Debrecen
1998: Dunaferr
2005: Cornexi
2006: Ferencváros

KEK:
1978: Ferencváros
1981: Bp. Spartacus
1995: Dunaferr
2011: Ferencváros
2012: Ferencváros

Egyetlen gólnyi előnyt vitt magával az FTC Viborgba, de a két csapat rendre „egygólos meccseket” vív egymással. A tavalyi KEK-nyolcaddöntőben például a dánok az első meccset nyerték 34–33-ra, a másodikat, a Népligetben ellenben a Fradi 33–32-re, így több idegenben lőtt góljával haladt tovább – egészen a végső győzelemig.

A 2011/2012-es kiírásban a fináléig elkerülte egymást a két csapat, igaz, az odáig vezető úton az FTC három orosz riválist is „eltakarított”. A döntő első felvonására aztán múlt vasárnap Dabasra várta a Viborgot, és csekély, 31–30-as előnyt szerzett. Nem véletlenül jelentette ki Elek Gábor vezetőedző, hogy innentől a rivális esélyesebbnek számít, de azt is hozzátette, szerinte saját csapatában több tartalék maradt, és ez azért élteti a reményt.

A vasárnap délutáni visszavágón, a népes és északi léptékkel különösen harsány Fradi-tábornak köszönhetően a magyarok nem is érezhették magukat idegenben, mégis a Viborg kezdett jobban, 5–2-re elhúzott. Ám az FTC szenzációs, 9–1-es rohamot vezetve 11–6-ra fordított, és röviddel a szünet előtt is tartotta a követési távolságot, 14–9-ig. A félidőbeli 15–12 pedig azt jelentette, hogy az előny összesítésben négy gólra hízott.

A már Dabason is remekelő Skov tartotta a lelket a skandinávokban – nem titkolta, hogy alaposan felkészült a Fradi kapusából, Abramovicsból –, akik szorult helyzetük ellenére északi derűvel és kiegyensúlyozottsággal kézilabdáztak. A 47. percben ki is egyenlítettek, majd az 53. percben időtlen idők óta először vezettek, és álltak összetettben nyerésre.

Nem sokáig, mert előbb Szucsánszki, majd Szádvári góljainak köszönhetően visszavette a kezdeményezést a Ferencváros, amelynek játékosai a legkiélezettebb szituációban olyan higgadtak maradtak, amilyennek korábban, éveken át éppen csak a dánokat láttuk. A Ferencváros végül 31–30-as diadalt aratott, azaz híven a korábbiakhoz, ismét egy gól lett a különbség.

De ezúttal Viborgban sikerült nyerni; ez és a címvédés a magyar kézilabdázásban korszakos bravúr!

A fővárosiak 1978 és 2011 után harmadszor hódították el a KEK-et, 2006-ban pedig az EHF Kupát nyerték meg.

 Viborg (dán) – FTC-Rail Cargo Hungaria 30–31 (12–15)
Gól: Skov 9, Frafjord 5, Jurack 5, Gullden 4/3, Varzaru 3, Fisker 2, Ahlm 2/2, illetve Kovacsicz 6, Szucsánszki 6, Szamoránsky P. 5, Zácsik 4, Zivkovic 4/4, Tomori 2, Szádvári 2, Szarka 1, Deáki 1   
A párharcot kettős győzelemmel, 62–60-as összesítéssel az FTC nyerte.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.