Italozás a vívóknál

2013. augusztus 11., vasárnap 17:03

Szabó Bence, a kardválogatott két versenyzőjének edzője szerint egyik tanítványa a jelenleg is zajló budapesti vívó-világbajnokság idején súlyos fegyelmi vétséget követett el, de ez eddig következmények nélkül maradt. A szövetség úgy reagált, hogy hivatalos, írásos információja erről Szabó Bence közleményének vasárnapi megjelenéséig nem volt, s a fegyelmi bizottság a világbajnokság után kivizsgálja az ügyet.

Vasárnapi közleményében Szabó Bence jelezte, hogy Iliász Nikolászról van szó, aki a számára balul sikerült egyéni versenyt követően nem jelent meg az edzésen, s mint kiderült, kiszökött a válogatott szálláshelyéről, és hajnalig szórakozott, italozott. „Iliász Nikolásznak sajnos nem sikerült az egyéni verseny, már a selejtezőben elbukott. Fontos feladatomnak tartottam, hogy a korai kiesés után segítsem őt a lehető legsikeresebb felkészülésben a csapatversenyre – írja Szabó Bence. – Ehhez képest Nikolász nem jelent meg az egyéni vereségét követő napon az edzésen, mert az állapota, saját bevallása szerint, ezt nem tette lehetővé. Kiderült, előző este kiszökött a válogatott szálláshelyéről, és hajnalig szórakozott, italozott.”

„Becsapta edzőit, és veszélyeztette csapattársai sikerét”

Szabó Bence úgy folytatja, hogy már akkor meggyőződése volt, a versenyzőnek a tettéért vállalnia kell a következményeket, és azonnal tájékoztatta a szövetség illetékeseit, az elnököt és a vezetőedzőt a történtekről. „Hagytam magam meggyőzni, hogy a csapatversenyig káros lenne az ügy nyilvánosságra hozása. Ezzel együtt már akkor azon a véleményen voltam, hogy tekintettel a történtek súlyára, haladéktalanul tisztázni kell a példátlan fegyelmezetlenséget, amivel becsapta edzőit és veszélyeztette csapattársai sikerét. Ráadásul kézenfekvő lett volna, hogy az egyéniben kiválóan teljesített, kirobbanó formában vívó Szatmári András szerepeljen Iliász helyén a csapatban” – tette hozzá.

Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron és Gáll Csaba Norbert, a magyar válogatott tagjai (b-j) a férfi kardozók csapatversenyében
Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron és Gáll Csaba Norbert, a magyar válogatott tagjai (b-j) a férfi kardozók csapatversenyében
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az olimpiai bajnok kardvívó, volt szövetségi kapitány szerint megmagyarázhatatlan, hogy a szövetség vezetői a kezdeményezése ellenére nem találtak módot a történtek megbeszélésére, tisztázására. „Edzőként, sportvezetőként és egykori élsportolóként egyaránt úgy érzem, azzal követném el az igazi hibát, ha tovább hallgatnék, és ezzel asszisztálnék az illetékesek azon törekvéséhez, hogy ez az elfogadhatatlan etikai ügy elfelejtődjön” – fogalmaz a közleményében a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, majd még hozzáteszi: meggyőződése szerint Iliász Nikolász magatartása válogatott sportolóhoz méltatlan, és egyetlen magyarországi szakszövetség sem engedheti meg magának, hogy egy ilyen súlyos fegyelmi vétség következmények nélkül maradjon.

A szövetség kivizsgálja az esetet

„Mindig sportolópárti voltam, de a vagányságnak, a csibészségnek is van határa. A történteket értékelve a magam döntését meghoztam, Iliász Nikolásszal a közös munkát befejezettnek tekintem” – szögezte le.

„A történtekről – Szabó Bence nemrégiben kiadott közleményén kívül – semmiféle hivatalos írásos információt nem kapott a Magyar Vívó Szövetség – reagált az MTI-nek az edző által leírtakra az MVSZ. – Somlai Béla, a kardcsapat vezetőedzője Szabó Bence szóbeli jelzése után úgy döntött, nem kíván változtatni az összeállításon. A világbajnokság befejeztével fegyelmi bizottságunk minden érintett részletes meghallgatásával kivizsgálja az ügyet, és súlyának megfelelő döntést hoz.”

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.