Jelenleg csak Budapest van versenyben a 2023-as atlétikai vb-ért

2017. október 12., csütörtök 11:45, frissítve: csütörtök 14:50

Tiszta út áll Budapest előtt a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez – írja a mértékadó Insidethegames.biz portál, indokként azt felhozva, hogy a minap egyértelművé vált, hogy afrikai országok leghamarabb 2025-re fognak jelentkezni. Másfél hónapja lapunk is megírta, hogy Kenya lehet az ellenfelünk, Nairobiban idén a 18 év alattiak vb-jét rendezték sikerrel, ám az Afrikai Atlétikai Szövetség (CAA) elnöke, Hamad Kalkaba Malboum szerdán közölte: a 2023-as rendezés túl korai a kontinens számára.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnökeként is funkcionáló kameruni sportvezető azután adott ki közleményt, hogy Rabatban találkozott az IAAF-enök Sebastian Coe-val, aki támogatja egy 2025-ös afrikai vb megrendezését, amelynek Kenyán kívül Algéria, Egyiptom, Marokkó, Nigéria és Dél-afrikai köztársaság is házigazdája lehetne.

 
Gyulai Márton
Fotó: Földi Imre / MTI
 

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára, egyben az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) tanácstagja lapunk megkeresésére azt mondta, számukra az afrikaiak 2023-at érintő visszakozása nem volt újdonság, informális csatornákon már értesültek erről. „Ugyanakkor továbbra sem pontosította az IAAF, hogy mik az elvárások a 2023-as világbajnokság rendezésével kapcsolatban. Amint látjuk a feltételeket, akkor lehet arról beszélni, hogy akár Magyarország, akár más a 214 tagország közül képes lehet megfelelni ezeknek az elvárásoknak.”

A részletek tisztázása nem várhat már nagyon sokáig, hiszen elvileg nagyjából egy év múlva már el is dől, ki lesz a 2023-as házigazda. 1983 óta eddig tizenhat vb volt, ebből tizenegyet rendeztek Európában – Afrikában egyet sem –, az idei londoni esemény után 2019-ben a katari Doha, 2021-ben pedig az amerikai Eugene lesz a házigazda. Az EAA norvég elnöke, Svein Arne Hansen pedig erősen lobbizik azért, hogy két kiadás után ismét Európa következzen.

A magyar sportdiplomata elmondta: hazánkon kívül nincs más IAAF-tagország, amely kifejezte, hogy érdeklődik.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Lehetne ettől még más jelentkező, de nem tudunk róla hivatalosan.

Érdeklődők mindig vannak, de az, hogy nem hivatalosan az ember mit csinál, ilyen szempontból teljesen mindegy” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gyulai Márton.

Az esemény helyszíne az egyelőre győztes tervpályázat szintjén létező új atlétikai stadion lenne a Rákóczi hídtól délre, a Kvassay-zsilipnél. A létesítmény – amely a 2024-es olimpiai pályázat terveit „megmentő” Kemény Ferenc-program részeként így is, úgy is felépül – alapból tizenötezer férőhelyesnek készül, de ötvenötezresre bővíthető.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.