Jó hír a vívóknak, több szám lehet az olimpián

2014. november 10., hétfő 10:13

Thomas Bach NOB-elnök nem tartja kizártnak, hogy 2020-tól az olimpiákon vívásban megszűnjön a rotációs elv.

Bangkokban véget ért a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) közgyűlése, melyen Borkai Zsolt elnök és Szabó Bence főtitkár képviselte a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Szabó Bence Claudia Bokellel, a NOB tagjával folytatott beszélgetés alapján arról tájékoztatta a Mob.hu-t, hogy Thomas Bach NOB-elnök (nyitóképünkön) nem tartja kizártnak, 2020-tól megszűnjön a rotációs elv a vívásban, és Tokiótól tizenkét versenyszám legyen az olimpiákon. Ismert, a 2000-es, sydneyi olimpián tíz számban osztottak érmeket, majd 2004-ben, Athénban is, de itt bejött a létjogosultságot nyert női kardban az egyéni, ugyanakkor a nőitőr-csapatok versenye lekerült a műsorról. Pekingben női kardban már egyéni és csapatverseny is volt, itt a férfitőr és a női párbajtőr csapatversenye hiányzott, két éve Londonban pedig a női kardozók és a férfipárbajtőr-csapatok versenyét húzták le. Rio de Janeiróban férfikardban és női tőrben nem lesz csapatverseny, hogy ne lépjék túl a tíz számot.

Thomas Bach NOB-elnök maga is kiváló vívó volt, az 1976-os montreali olimpián az NSZK tőrcsapatával aranyérmes lett, s igazán nem bánjuk, ha hazahúz a szíve a víváshoz, ami az olimpiák történetében a legeredményesebb sportágunk. Borítékolhatjuk, hogy Bach honfitársa, Claudia Bokel is a vívás programjának szélesítése mellett lobbizik majd, ő az athéni olimpián párbajtőrvívásban csapatban ezüstérmes volt.

Érdekesség, hogy az ANOC közgyűlésén a FINA, a vizes sportágak világszövetsége prezentációt mutatott be a 2015-ös kazanyi világbajnokságról, ami iránymutató lehet a 2021-es házigazda Budapest számára.

Borkai Zsolt arról számolt be, hogy Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) elnöke tájékoztatta, valamennyi alapszabály-módosítás megtörtént annak érdekében, hogy a 2017-es győri EYOF-on, az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon a kajak-kenu is bekerüljön a programba. A következő lépés az, hogy az EOB a programváltoztatási kérvényt megtárgyalja a november végi bakui közgyűlésen.
Forrás: MOB

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.