Kalandtúrára indulnak a Kaukázus Rali résztvevői

KG

2012. augusztus 9., csütörtök 18:59, frissítve: csütörtök 19:22

Kelet-európai kalandtúrára indulnak szombaton Budapestről a Kaukázus Rali résztvevői: a tervek szerint két hét alatt érik el a célállomást, Jerevánt.

A túrát ötödik alkalommal rendezik meg. Idén az amerikaiak, britek, lengyelek, németek és magyarok mellett belga, chilei, indiai, libanoni és mexikói résztvevők is beneveztek a nem mindennapi kalandra. A tizenöt csapat Budapestről indulva Horvátországon, Bosznián, Montenegrón, Albánián, Görögországon, Törökországon, Grúzián és Hegyi-Karabahon áthaladva várhatóan augusztus 27-én éri el Örményországot – tájékoztatták a szervezők a távirati irodát.

A 6000 kilométeres túrán az elmúlt években a profi és amatőr versenyzők speciális járművekkel, hétköznapi autókkal és veterán kocsikkal – sőt néha motorral – vettek részt, amelyek többnyire célba is jutottak. Azok a versenyzők, akiknek autója végképp nem bírta a megpróbáltatásokat, járművüket hátrahagyva más csapatok autóiban folytatták útjukat. Idén a portugálok indulnak a legkülönlegesebb járművel: egy 1300-as Zsigulit választottak a túrára.

Magukra vannak utalva a versenyzők

A Kaukázus Ralin nincsenek kísérőautók, szerelők és mentőalakulatok, a csapatok útközben magukra és egymásra vannak utalva. A túra útvonalát a szervezők előzetesen feltérképezték, úgyhogy részletes leírást tudnak adni a versenyzőknek a napi szakasz teljesítéséhez. A start után aztán a csapat kizárólag a saját ügyességére, kitartására, szerencséjére és kreativitására támaszkodhat.

Ilyen gépekkel vágnak neki a kalandnak
Ilyen gépekkel vágnak neki a kalandnak
Fotó: Caucasian Challenge


A teljesítménytúrán minden éjszakára kijelölnek a szervezők egy szálláshelyet, amely információs és megbeszélőpontként is működik. Nincs megkötés, hogy a csapatok miként és milyen úton érik el a kijelölt szálláshelyet, minden résztvevő saját maga választja ki a számára legmegfelelőbb útvonalat.

A 2140-es Moszkvics és a Volkswagen Typ 181 is otthon érzi magát az úttalan utakon
Fotó: Caucasian Challenge


A résztvevők az út során nemcsak élményeket, hanem adományokat is gyűjtenek, illetve visznek magukkal: minden évben meglátogatnak egy árvaházat, ahova egészségügyi felszereléseket, játékokat, ruhákat és egyéb felajánlásokat szállítanak. Idén a Mission Armenia nevű segélyszervezeten keresztül menekült családokat és gyerekeket támogatnak tárgyi és pénzbeli hozzájárulással. A túra részletei az indulást követően a Memento Park honlapján is követhetők lesznek.

Festői tájakon vezet a versenyzők útja
Festői tájakon vezet a versenyzők útja
Fotó: Caucasian Challenge

Forrás: Caucasian Challenge, MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.