Kenya mégsem mondja le az olimpiai részvételt

MTI

2016. február 9., kedd 14:02, frissítve: kedd 20:20

A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő Zika-vírus miatt távol maradhatnak az augusztusi riói játékoktól a kenyai sportolók.

Erről az ország olimpiai bizottságának elnöke beszélt kedden. Kipchoge Keino a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: „Természetesen nem küldünk oda kenyaiakat, ha járvány lesz a Zika-vírusból.”

Kontextusból kiragadva

A kenyai olimpiai csapat vezetője, Stephen Arap Soi később cáfolta az elnök szavait. Elmondta: sportolóik az eddigi tervek szerint készülnek a játékokra, de az illetékesek természetesen figyelemmel kísérik a járványhelyzetet. Arap Soi hozzátette: túl korai lenne még az esetleges távolmaradásról beszélni.

A Kenyai Olimpiai Bizottság kiadott egy közleményt, amelyben ismertette, hogy

egyelőre semmilyen határozatot nem hozott a kérdésben.

Arap Soi szerint a média kiragadott egy részt Kip Keino mondandójából, és ennek alapján közölte, hogy országuk bojkottra készül.

A kelet-afrikai ország sportolói elsősorban közép- és hosszútávfutásban tartoznak a világ élvonalához, olyannyira, hogy a tavalyi atlétikai világbajnokságon Kenya végzett az éremtáblázat élén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

A riói szervezők ugyanakkor két hete jelezték: mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.