Kenyával futnánk versenyt az atlétikai világbajnokságért

2017. augusztus 30., szerda 13:13, frissítve: szerda 16:27

Jó ideje tudott, hogy az atlétikai szövetség szívesen megpályázná a világbajnokság megrendezését Budapesten. Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a budapesti olimpiai pályázat visszavonását követően nyilatkozott arról, hogy a 2023-as vagy a 2025-ös vb-t szívesen vendégül látná hazánk. Az Atv.hu értesülése szerint, melyről mi is hírt adtunk, a keddi nagyköveti értekezleten elhangzott, hogy a kormány kész támogatni a szövetséget, ha pályázik. Ebben a helyzetben tárcsáztuk Gyulai Miklóst, a szövetség elnökét, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

„Jelenleg úgy állunk, hogy elindult a párbeszéd a magyar és a nemzetközi szövetség között (IAAF). Ez viszont egyelőre nagyjából az előkészítő szakasz előkészítő része, hiszen

még azt sem tudjuk, hogy milyen szempontrendszer alapján lehetne megpályázni a világbajnokságot”

– érzékelteti a folyamat előrehaladottságát Gyulai Miklós. Elmondása alapján világosnak tűnik, hogy az IAAF most már nem hisz az egyes nemzeti szövetségek előzetes ígérgetéseinek, miszerint rendelkezésre áll majd 30 ezer szállodai férőhely, és egy 80 ezres stadion, mert a múltban többször is hoppon maradtak.

 
Gyulai Miklós
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Ezzel szemben előzetesen megpróbálják feltérképezni, hogy a pályázni kívánó országoknak milyen gazdasági, infrastrukturális lehetőségei vannak, és mi a véleményük saját képességeiket illetően. A puhatolózás első fordulója lezárult, a magyar szövetség az augusztus 13-án véget ért londoni atlétikai világbajnokság ideje alatt tárgyalt a brit fővárosban az IAAF-fel, és felfedte lapjait.

Gyulai Miklós nem tudott pontos menetrendet mondani a közeljövőt illetően. Várhatóan néhány héten belül a nemzetközi szövetség összerakja azt a csomagot, mely tartalmazza majd, hogy a kandidálókkal szemben milyen elvárásai vannak. Innentől a magyar szövetségnek fél-egy éve van arra, hogy eldöntse, kíván-e ilyen körülmények között pályázni. A vizes világbajnokság talán bizonyította, hogy szállodai férőhelyekkel nem áll rosszul Budapest, viszont a Puskás-stadion elbontásával pillanatnyilag egyetlen olyan atlétikai stadionunk sincs, ahol világversenyt lehetne rendezni. A sportág egyelőre legjelentősebb, évente megtartott hazai viadalát, a Gyulai Memorialt is Székesfehérvárra kellett elvinni, ráadásul a Puskás újjáépítését követően futballstadion lesz, atlétikai versenyeket nem lehet szervezni benne. A nemzeti atlétikai stadion megépítésének vágya viszont kormányzati szinten sem tűnt el az olimpiai pályázat lefújásakor.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– A Lágymányosi hídtól délre megálmodott atlétikai aréna megépítése nem attól függ, hogy a világbajnokságot Budapesten rendezik-e vagy sem. Legalábbis reményeim szerint. Az elképzelés szerint egy bővíthető-visszabontható stadiont húznának fel, ugyanis napi szinten nem kell 40-50 ezres létesítmény, elég egy 8-10 ezres, hogy utánpótlás-világeseményeket, rangos nemzetközi versenyeket tudjunk rendezni – magyarázza Gyulai Miklós. Hozzáteszi, a világbajnokságot leszámítva már minden nemzetközi viadalt vendégül látott Magyarország atlétikában, egy esetleges vb pedig óriási motivációs lökést jelentene a mostani fiatal sportolóknak. Azt azért tegyük hozzá, hogy bár 1966-ban és 1998-ban nálunk volt a szabadtéri Európa-bajnokság, de Gyémánt Liga-verseny helyszíne nem volt még Budapest. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk jó házigazdája egy vébének.

Azt nem lehet mondani, hogy a magyar szövetség elnöke ne lenne a végletekig elszánt:

„Ha pályáznánk a 2023-as vb-re, és nem kapnánk meg, én nem adom fel, 2025-öt is megcéloznánk.”

A lelkesedés persze mit sem ér egy világverseny pályázásakor, ha nincs mögötte kormányzati támogatás. Az Atv szerint van, Gyulai viszont ezt megerősíteni és cáfolni sem akarta. Így Fürjes Balázshoz fordultunk, aki hónapokkal ezelőtt már megszólalt az atlétikai vb ügyében. A kormánybiztos szabadságon van, a titkárát sikerült csak elérnünk, aki azt ígérte, továbbítják neki kérdésünket, mely a kormányzati garancia meglétét feszegeti.

S, hogy kik lehetnek az ellenfeleink? Gyulai egyelőre csak a kenyaiak szándékáról tud, akiknek az az egyik legfőbb érve, hogy Afrikában még soha nem volt atlétikai világbajnokság. Az elnök reméli, nem ettől fog hanyatt esni az IAAF.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.