Kerekített ötszög alakú lesz a nemzeti korcsolyapalota, nem lesz olcsó

A tervező szerint 43 milliárd forintból kihozható az épülő Puskás-stadion melletti létesítmény, Kósa Lajos már sorolja is az indokokat, miért nem

2017. december 5., kedd 18:05, frissítve: szerda 07:15

Budapest a napokban 11 milliárd forintért átpasszolta az államnak a szociálliberális kormányzati időszak emblematikus épületét, a Bálnát. A jelenleg ürességtől kongó pesti Duna-parti épületben mutatták be az Orbán-kurzus következő, istvánmezei presztízsberuházását: a nemzeti korcsolyaarénát. A sportlétesítmény nemzetközi tervpályázatán a Bordás Péter neve által fémjelzett Bord Építészstúdió lekerekített ötszöges terve diadalmaskodott, a műhely 43 milliárd forintos értékbecsléssel dolgozott a kivitelezést illetően.

 
A nemzeti korcsolyapalota makettje
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség (MOKSZ) elnöke, a Fidesz korábbi frakcióvezetője, aki maga volt a bírálóbizottság elnöke sietve elmondta, ez „még csak iránymutatásra sem alkalmas szám”, hiszen a kiviteli tervek már számolnak például az irányadó talajvízzel és a geodéziai adatokkal, a beruházást lapunknak

„százszor ellenőrzött eljárásnak”

nevezte. – Ki tudja, az építőipari árak, amik az elmúlt időszakban 30 százalékkal, az alapanyagárak 10 százalékkal emelkedtek, hogyan állnak majd később – érzékeltette Kósa, hogy azért ez a beruházás

aligha jön ki majd az építészek által jelzett 43 milliárdból. Csak hogy érzékeljük: a második helyezett pályázó 35 milliárd forintra tippelte terve kivitelezését.

– Egy 400 méteres ovális korcsolyapályából és négy darab 30-szor 60 méteres short track pályából áll (ismert, ez utóbbi sportág a Liu fivérek sikersportága), egyben a jégkorongozók otthona is lesz. Az Istvánmezőn, a Kisstadion és a Velodrom elbontásával helyet kapnak még kiegészítő létesítmények, öltözők, edzőtermek, és akadémiai központ is lesz, hogy ilyen rendszerben lehessen oktatni a gyorskorcsolyát, illetve a műkorcsolyát – ismertette Kósa Lajos. A beruházó a kormány, a részletekről viszont még meg kell állapodnia a MOKSZ-szal.

Cselovszki Zoltán, aki jelenleg az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója „az építészszakma nevében” a győztes pályamű legfontosabb érdemei között említette, hogy egy, a városképbe illeszkedő, nem pedig uralkodó elképzelés nyert.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Miután Kósa mindenkit megnyugtatott, hogy a kerékpárosok szakszövetségével egyeztetve semmisítik meg a Velodromot – és épít helyette a kormány négy másikat, egyet a fővárosban, hármat vidéken –, feldobta lapunknak a labdát: mi lesz a nemzeti jégkorongarénával? Korábban ugyanis a sportági hírekben igen jól értesült Jégkorongblog arról értekezett a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva, hogy ugyanezen a helyszínen a hokisok kapnak otthont, hogy ne kelljen folyton a Papp László-arénát, illetve a Tüskecsarnokot kibérelni a fontosabb mérkőzésekre.

– A jégkorongozóké volt a Kisstadion, amit most bontani kell, a gyakorló jégcsarnokot pedig műkorcsolyázók és a short trackesek használják. De ha itt megvan ez a csarnok az említett pályákkal lelátók nélkül az új aréna alsó szintjén, akkor biztos, hogy

nem veszítünk jégpályákat, hanem inkább nyerünk

– adott kacifántos választ a politikus sportvezető. A gyakorló csarnokot véleménye szerint ugyanakkor fel kell majd újítani, de erről pontosabban majd akkor nyilatkozik, ha a mostani beruházás teljes költségigényét már látják.

A szeptember 19-én megjelentetett nemzetközi tervpályázatot 11 cég „vette ki”, és 8-an adták be november 21-ig, a győztes tervért a kormány azonnal ki is fizet 15 millió forintot, de további négy aspiránst is kifizet fáradozásaiért 2-10 millió forint közötti értékben.

A csarnok 2021-re épül meg, a sportolók pedig 2022-ben vehetik birtokba a komplexum egészét.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.