„Ki a fenét érdekel, hogy Katinka milyen viszonyban volt a szövetséggel?”

2018. március 23., péntek 13:04, frissítve: péntek 14:37

„Tehetetlennek éreztem magam, kikívánkozott belőlem” – mondta Hargitay András korábbi úszószövetségi kapitány a pénteken bemutatott, Feszített víztükör című könyvéről. A kötet megjelenését március elején beharangoztuk egy terjedelmes anyagban, akkor azt mondta: „Ennyivel tartozom a versenyzőknek, a szüleiknek, az edzőknek, a sportvezetőknek, az újságíróknak, a sportszerető közvéleménynek, a barátaimnak, az ellenségeimnek… ennyivel tartozom önmagamnak.”

A könyvbemutatón hangsúlyozta: ez nem botránykönyv, s nem volt szándékában bárkit lejáratni. Ám könyve mégis befolyásolhatja a Hosszú–Tusup páros megítélését. A bemutatón felidézte a riói olimpiai hirtelen visszalépésüket (amivel Jakabos Zsuzsannát sújtották, hiszen ő is megúszta a kvalifikációhoz szükséges időt) és azt is, később valótlant állított a három aranyat szerző kiválóság. „Hosszú Katinka azt írta, szólt nekem, hogy 200 pillangón nem indul, de ez nem történt meg” – mondta, hozzátéve, hogy a házaspártól csak akkor érkezett telefonhívás, amikor nem tudták, hol van a technikai értekezlet.

„Nincsen ok arra, hogy az ember ferdítsen a történteken, nem szoktam hazudozni” – jelentette ki a szövetségi kapitányi tisztséget 2016 áprilisától 2017 januárjáig betöltő Hargitay András. Elmondta, hogy míg Hosszúékkal nem, Gyurta Dániellel a legélesebb vitája után is le tudott ülni.

„Az a fajta magatartás, amelyet Katinka és Shane tanúsít a társadalom felé, az újságírók felé és egyáltalán a versenyzők felé, nem maradhat.

Shane nem viselkedhet így, nem csinálhat olyan botrányokat, amilyeneket egyébként nemzetközi versenyeken csinált, csak itt ezt valamilyen oknál fogva nem hozták le.” Bár a windsori rövid pályás vb helyszínén az amerikai edző lesenkizte, állítja, neki nem egy egyéni sérelmet kell rajta törlesztenie, ezt nem is akarná.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hozzátette: az érzése, hogy Katinkát eredményesen más nem fogja tudni felkészíteni, mint Shane, maximum hosszú idő után. „Örülnék annak, ha a kapcsolatuk vissza tudna rendeződni. A magyar sportnak, a magyar úszósportnak, Magyarországnak igenis szüksége van arra, hogy Katinka minél több Európa-, világ- és olimpiai bajnoki érmet szerezzen.

Ki a fenét érdekel, hogy Katinka milyen viszonyban volt a szövetséggel, az elnökséggel vagy éppen velem,

az a lényeg, hogy olimpiai bajnok legyen.” Állítja: ennek ugyanúgy örült attól még, ha esetleg rá csúnyán nézett, mert Magyarországnak ez volt az érdeke.

Kiderült: a nyersanyag már tavaly szeptemberben elkészült, a legnagyobb kritikusa, de a cenzor szerepét is betöltő felesége is rengeteg segített, sokszori átolvasás után jutottak el a mű lezárásáig, ezért jelent meg most. Nem tudatosan időzítették a megjelenést a 62. születésnapja környékére, illetve az országos bajnokság elé.

Arról is beszélt, hogy miért nem kérte – mint az hasonló helyzetben szokásos – egy sportújságíró segítségét a könyv megírásához. „A legjobban én fogom tudni elmondani azt, amit valóban érzek.” Kijelentette, sokat töprengett egy-egy szó használatán, és nevetve hozzátette:

ha lesz dicsőség, azt a feleségének tudhatja be, ha pedig kritika, akkor magának.

Állította: szinte szóról szóra írta le a párbeszédeket, mivel a feszült pillanatokra élesen emlékszik.

Lapunk kérdésére Hargitay András elmondta, egyelőre nem érkeztek visszajelzések a könyvben szereplőktől, de nagyon várja a reakciókat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.