Kiélezett párharc döntött a tizedik rövidpályás gyorskorcsolyakvótáról

2018. január 22., hétfő 15:35, frissítve: szerda 10:39

November óta tudjuk, hogy maximális, tíz fővel képviseltetik magukat a februári téli olimpián short trackeseink, ám az csak az elmúlt hét végén dőlt el, hogy kik is alkotják majd a csapatot. Bár igazából csak egy kérdés akadt. A nőknél a Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia ötös részvétele egyértelmű volt, miként a férfiaknál Burján Csabáé, Knoch Viktoré, Liu Shaoangé és Liu Shaolin Sándoré is. Az ötödik helyért Varnyú Alex és Oláh Bence versengett, és a hétfői eskütétel előtt szinte közvetlenül derült ki: utóbbi lehet olimpikon.

Hogy mi szólt mellette? „Kiélezett párharc volt, végül is az edzők úgy indokoltak, hogy

ha a négyfős váltóban az ötödik ember is szerepet kap, akkor a választott taktikában az én képességeim jobban kiaknázhatók,

mivel nekem jobban menne az éppen aktuális pozíció tartása” – mondta Oláh Bence. Elismerte: tulajdonképpen ő a négyes tartalék embere, így a papírforma alapján nem fog szerepelni – a nyolcas mezőnyben a váltó az elődöntőben, majd az A vagy a B fináléban lesz érdekelt –, ám nem dőlhet hátra, mert ha bármi történik, hoznia kell a szükséges szintet.

Egy nyolcszemközti megbeszélésen közölték vele a hírt a fenti indoklással. „Amikor edzőnk, Bánhidi Ákos kimondta a nevem,

nagyon megkönnyebbültem, de közben láttam a csapattársamat mellettem,

aki ebben a pillanatban teljesen más út felé indult el, így abban a pillanatban még nem is tudtam felhőtlenül örülni ennek a rendkívüli hírnek. És igazából csak akkor kezdtem felfogni, hogy én utazom az olimpiára, miután elmondtam a döntést a családomnak, barátaimnak” – nyilatkozta lapunknak.

Oláh Bence a négy őszi világkupán nem lépett jégre, többnyire az edzéseken nyújtott formájában bízott. Korábbról viszont van a váltóval vk-aranya, Eb-ezüstje és Universiade-aranya is.

Tóth Ivett tizenharmadik, ő mehet az olimpiára

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége arról is határozott, hogy a műkorcsolyázóktól Tóth Ivett indulását javasolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A tavalyi vb-n ő szerezte a kvótát, Medgyesi Fruzsinával versengtek a phjongcshangi repülőjegyért. A vasárnap véget ért moszkvai Eb női egyéni versenyének csütörtöki rövidprogramját Tóth a 15., Medgyesi pedig 28. helyen zárta, s ezzel el is dőlt a kérdés. A tavaly Eb-nyolcadik műkorcsolyázó a szombati kűrben is szerepelt, s két pozíciót javítva 13.-ként zárt. A Janovszkaja Anna, Lukács Ádám jégtáncduó 14. lett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.22.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.