„Kissé szokatlan volt a pálya” Buttonnak + Képriport

TK

2012. május 1., kedd 16:55, frissítve: kedd 20:28

Hatalmas közönségsikert aratott kedden Jenson Button, a Formula–1-es McLaren brit pilótája, aki a Vodafone Belvárosi Nagydíj keretein belül, az MTVA kamerái és mikrofonjai előtt több mint 260 kilométer/óra sebességgel száguldott végig a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcában kiépített versenypályán.

„Kissé szokatlan volt a pálya, de ez természetes, hiszen nem Formula–1-es versenyre épült” – mondta az első „kör” teljesítése után a 2009-es F1-es világbajnok, aki a belvárosban, a Bazilika és a Parlament között kialakított, 1,7 km hosszú pályán repesztett végig az istálló tavalyi, MP4-26-os jelzésű gépével. Hozzátette: „Csodálatos, hogy ebben a gyönyörű időben ilyen sokan eljöttek”.

Button előbb egy utcai Mercedes volánja mögött ismerkedett meg a pályával, aztán beült a versenygépbe, és elképesztő sebességgel száguldott végig a Bajcsy-Zsilinszky úton, befordult a Parlament felé, majd az Országház előtt egy remek pörgéssel megfordult, és a nézők ovációja mellett repesztett vissza. A mutatványt később még kétszer megismételte.

Miután a Vodafone Belvárosi Nagydíj keretein belül elkápráztatta a budapesti közönséget, exkluzív interjút adott a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak Jenson Button, a Forma-1-es McLaren brit pilótája, aki a beszélgetés során múltról, jelenről és jövőről is nyilatkozott.

Az autósport elitkategóriájának 2009-es világbajnoka többek között elmondta: az első emléke az autóversenyzéssel kapcsolatban az, hogy szintén pilóta édesapjának autója ugyanolyan fülsüketítően szólt, mint kedden az ő gépe a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcában kiépített alkalmi versenypályán. Később, 17 éves korában ugyan megbukott az első autóvezetői vizsgáján, de ez sem tudta eltántorítani attól, hogy ő is pilóta legyen. Arra a kérdésre, hogy ki volt a kedvenc F1-es pilótája, így válaszolt: „Hazafi vagyok, így Nigel Mansellnek szurkoltam. Kedveltem a bajuszát, és brit csapatnál versenyzett. Rajta kívül a francia Alain Prost stílusát szerettem még.” Button azt is elárulta: furcsa érzés, hogy szülővárosában, Frome-ban kocsmát, utcát és hidat is elneveztek már róla, annak azonban nagyon örül, hogy ha nagy ritkán hazalátogat, a barátai ugyanúgy kezelik, mint korábban. Az interjúban a szigetországi pilóta felelevenítette 2009-es világbajnoki címének történetét, s mint mondta: a felejthetetlen élményt szeretné újra átélni. Szó esett az autóversenyzéssel járó veszélyről is, ezzel kapcsolatban a pilóta úgy fogalmazott: nyilván van veszély a F1-ben, de ezzel együtt folyamatosan fejlődik az autók és a pályák biztonsága, a kockázatot ugyanakkor nem lehet teljesen kiküszöbölni, ez a versenyzés része. A jövővel kapcsolatban Buttonnek más sportágban is vannak tervei. „Ha befejezem a Forma-1-es pályafutásomat, akkor szeretnék majd más kategóriákban is versenyezni, és van egy másik nagy álmom is. Egyszer részt akarok venni a hawaii triatlon Ironman-világbajnokságon” – mondta.A négynapos Vodafone Kezdj El Valami Újat Hétvége közel 40 órányi ingyenes programot kínált a látogatóknak, akik Button mellett többek között Michelisz Norbertet és Wéber Gábort, a túraautó-világbajnokság két magyar pilótáját, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzőt, valamint a Dakar Ralin rendszeresen részt vevő Szalay Balázst és Aschenbrenner György ralibajnokot is láthatták az utcai bemutatón. Az Erzsébet téri Design Terminálnál kialakították a „Hungaroring boxutcát”, s ezen a területen számos versenyautót és motorkerékpárt állítottak ki.


A keddi eseményt az m1 és az MR1 – Kossuth Rádió élőben közvetítette a Szujó Zoltán – Mezei Dániel páros révén, az m1 stúdiójában pedig Petrovics-Mérei Andrea fogadta beszélgetőpartnereit.

A Formula–1-es közvetítések jogát az idei szezontól elnyerő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a négynapos rendezvény utolsó napjára saját kihelyezett programokkal is készült: délelőtt tíz órától fél kettőig a gyermekeket, családokat várták a Kossuth térre, a legifjabbak 11 és 18 óra között interaktív gokartbemutató részesei voltak.

A rendezvény különleges programjain bárki részt vehetett, a legügyesebbeknek, illetve a legeredményesebbeknek személyesen Button adta át a díjakat.

Az esemény egyik legvonzóbb látványossága a Parlament épülete előtt felfüggesztett McLaren Formula–1-es autó volt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.