Kovács Zsófia majdnem Európa-bajnok lett tornában

MN

2017. április 21., péntek 19:54, frissítve: péntek 20:05

Kovács Zsófia majdnem Európa-bajnok lett Kolozsváron, a torna Európa-bajnokság egyéni összetett számában. Így is soha nem látott bravúrt ért el az ezüstéremmel, hiszen női tornászaink korábban egyszer sem szerepeltek ilyen jól a sportág királykategóriájának számító versenyszámban.

A magyar tornászok hagyomány szerint a szerenkénti döntőkben jeleskedtek eddig a világversenyeken,

mind a férfiaknál, mind a nőknél. Berki Krisztián vagy jeles elődei, Borkai Zsolt, Magyar Zoltán a lólengés specialistáinak számítottak, Ónodi Henrietta ugrásban nyert olimpiai aranyat, talajon ezüstöt. A sokoldalú Ónodi 1990-ben egyéni összetettben Eb-bronzig jutott, az NSO szakírója szerint a mainál lényegesen erősebb mezőnyben.  

Mint az MTI beszámol a kolozsvári Eb-ről: az aranyérmet a brit Elissa Downie nyerte, aki a 2015-ös montpellier-i kontinensviadalon harmadik volt. A bronzérmet a francia Melanie De Jesus Dos Santos szerezte meg.

Kovács Zsófia az ugrás, a felemás korlát és a gerenda után is vezetett,

de a legalacsonyabb pontszámot éppen az utolsó gyakorlatára, talajon kapta, az utolsó pillanatban pedig Downie remek teljesítménnyel megelőzte. A magyar tornász 55,432, brit riválisa pedig 55,755 ponttal zárt. Versenyzőnk már a selejtező után is alig hitt a szemének, amikor kiderült, hogy másodikként került döntőbe – a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatából ez derül ki.  

A magyar női versenyzők korábban két arany- és öt bronzérmet nyertek a kontinensviadalokon, ez az első ezüst.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Nagyon meg vagyok elégedve a szereplésemmel és azzal, hogy dobogóra állhattam, pláne, hogy ilyen eredmény még nem volt a magyar tornasport történetében. Nagyon örülök ennek a második helyezésnek! Az ugrásgyakorlatommal teljesen meg vagyok elégedve, a felemás korlát tegnap úgy éreztem, jobb volt, de a pontszámok alapján ezt is jóra értékelték. Gerendán volt egy nagyobb megingásom, de ha ez nincs, az sem biztos, hogy följebb vitt volna a dobogón, talajon pedig egy kisebb elszökkenésem. Az ugrás és felemás korlát döntőjében jó lenne hasonló eredményeket elérnem – mondta Kovács Zsófia a Magyar Olimpiai Bizottság videósának adott interjúban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.