Közös zászló alatt vonul be a két Korea a téli olimpián

MN

2018. január 17., szerda 15:57, frissítve: szerda 10:35

Észak- és Dél-Korea szerdán megállapodott abban, hogy a két ország csapata közösen, egyetlen – fehér alapon a félsziget kék sziluettjét ábrázoló – zászló alatt vonul be február 9-én a déli Phjongcshangban rendezett téli olimpia megnyitóünnepségére. Ezenkívül közös lesz a női jégkorongcsapatuk is, illetve déli sízők egy csoportja Észak-Koreában, a Maszikljong síközpontban együtt edz majd az északi versenyzőkkel.

Az egyébként elzárkózó északi rezsim meglepően békülékenynek mutatkozik a játékok ügyében, és egyenesen 550 fős küldöttséggel – a sportolók mellett szurkolókkal is – kíván részt venni az olimpián és a paralimpián.

A gesztus jelentősége történelmi, hiszen Korea a második világháború után, a szovjet és amerikai megszállási övezetek miatt kettévált, 1948 óta hivatalosan is két állam, amelyek 1950 és 1953 közt véres háborút is viseltek egymás ellen amerikai, illetve kínai beavatkozással. A koreai háborút a mai napig nem zárta le békeszerződés, csak fegyverszünet van érvényben.

A bejelentés más szempontból is fontos: Észak-Korea atomprogramja és rakétakísérletei miatt pattanásig feszült a helyzet a térségben, sokan már új korai háborút jeleznek előre. Az északiak részvétele az olimpián, a határtól mindössze 80 kilométerre lévő Phjongcshangban olyan gesztus lehet, amely megnyugtathatja a sportolókat és a szurkolókat, hogy nem tör ki fegyveres konfliktus a játékok ideje alatt. A phenjani rezsim vélhetően a szankciók enyhítését reméli a gesztustól.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.