Közös zászló alatt vonul be a két Korea a téli olimpián

MN

2018. január 17., szerda 15:57, frissítve: szerda 10:35

Észak- és Dél-Korea szerdán megállapodott abban, hogy a két ország csapata közösen, egyetlen – fehér alapon a félsziget kék sziluettjét ábrázoló – zászló alatt vonul be február 9-én a déli Phjongcshangban rendezett téli olimpia megnyitóünnepségére. Ezenkívül közös lesz a női jégkorongcsapatuk is, illetve déli sízők egy csoportja Észak-Koreában, a Maszikljong síközpontban együtt edz majd az északi versenyzőkkel.

Az egyébként elzárkózó északi rezsim meglepően békülékenynek mutatkozik a játékok ügyében, és egyenesen 550 fős küldöttséggel – a sportolók mellett szurkolókkal is – kíván részt venni az olimpián és a paralimpián.

A gesztus jelentősége történelmi, hiszen Korea a második világháború után, a szovjet és amerikai megszállási övezetek miatt kettévált, 1948 óta hivatalosan is két állam, amelyek 1950 és 1953 közt véres háborút is viseltek egymás ellen amerikai, illetve kínai beavatkozással. A koreai háborút a mai napig nem zárta le békeszerződés, csak fegyverszünet van érvényben.

A bejelentés más szempontból is fontos: Észak-Korea atomprogramja és rakétakísérletei miatt pattanásig feszült a helyzet a térségben, sokan már új korai háborút jeleznek előre. Az északiak részvétele az olimpián, a határtól mindössze 80 kilométerre lévő Phjongcshangban olyan gesztus lehet, amely megnyugtathatja a sportolókat és a szurkolókat, hogy nem tör ki fegyveres konfliktus a játékok ideje alatt. A phenjani rezsim vélhetően a szankciók enyhítését reméli a gesztustól.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Végigjártuk a bulinegyedet, és csak megosztott erzsébetvárosiakkal találkoztunk

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 500 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.