”Lehet, hogy az osztály megy, mi még maradunk” + Videók

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. június 2., szombat 07:00

Aki sportol, nincs eltiltva a zenétől sem. Nálunk is akad néhány erős ember, aki mikrofon mögött, illetve hangszerrel a kezében sem jön zavarba. Róluk, általuk is üzen a kicsiknek a 10. Jubileumi Sportág- és Hangszerválasztó. A Maglódi úti, kétnapos rendezvény szombat délután 5-ig tart, a belépés ingyenes.

A péntek főleg az iskolásoké volt, a szombat viszont az egyéni és családos látogatóké a hangszerekkel dúsított jubileumi – tizedik – Nagy Sportágválasztón. Bár látogatásunk idején már másodszor ázott el a rendezvény egy-egy frissítő nyári záporban, mint Ipacs Endre alapító-főszervező mondja, „nem vagyunk cukorból”.– Szokás szerint 4-5 ezer gyerek jelent meg kapunyitáskor pénteken a Maglódi út 12/A alatt található sportközpontban. Idén 84 ajánlattal készültünk a sportágat választók számára – mondja az MNO-nak a vb-bronzérmes kenus, akinek szintén könnyebb lett volna annak idején, ha nem kényszerek alakítják a sportágválasztását. – Eredetileg birkózni kezdtem, édesanyám és édesapám is sportolók voltak. Egy idő után viszont az egyesület elköltözött, így a bátyámmal más sportágat találtunk. Az atlétika viszont azért veszett oda, mert egy edzőváltás után az egész csoportot átültették kenuba; akinek tetszett, az maradt. 11-12 éves voltam – fogalmaz Ipacs.

Czene Attila, az erőforrás-minisztérium sportért felelős, olimpiai bajnok államtitkára péntek reggeli megnyitóbeszédében elmondta: „Célunk az, hogy Magyarországon egyre több ember számára váljon természetessé a sportos életmód. Egyértelmű, hogy hazánk sportnemzetstátuszának megőrzése mellett, a sportoló nemzet megteremtése további határozott, komoly erőfeszítéseket igényel mind az államtól, mind a civil sportszervezetek részéről! A szemléletváltást továbbra is az államnak kell kezdeményeznie és támogatnia, de a megvalósítás során egyaránt szükség van az önkormányzatokra, az oktatásban dolgozókra, a civil társadalom szereplőire, valamint a sportszövetségekre is.” Kiemelte, bízik abban, hogy a valamennyi „sportágválasztó” közelebb kerül valamelyik sportághoz, s a sporttal való kapcsolatuk egy életre fog szólni.

Gyerekként arra sem figyelmeztette senki, amire ő maga is csak nemrég jött rá: azok az iskolák és tanulók, akik művészi, adott esetben zenei irányban vannak elkötelezve, szintén megnyerhetőek a sport ügyének azzal, hogy a sportnapok profilját kibővítik. Így jött létre a jubileumi rendezvénnyel „egy fedél alatt” az első hangszerválasztó eseménye is.

– Tizenhárom hangszerválasztós csoport várja a látogatókat, fafúvós, rézfúvós, ütős, pengetős és más eszközöket is ki lehet próbálni. Két fő célunk van: felkelteni az érdeklődést, illetve megismertetni a gyerekekkel olyan lehetőségeket, amelyekkel el tudnak indulni, és életre szóló barátságot köthetnek egy sporttal vagy hangszerrel – hangsúlyozza Ipacs Endre.

Közös nevező: a zumba

Bizony a mai sportolók sincsenek eltiltva a muzsikálástól; ismert, Géczi Erika olimpiai ezüstérmes kajakozó a Kormorán koncertjein állt mikrofon mögött, Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok és a jelenleg is aktív Vajda Attila olimpiai aranyérmes kenus a gitár jó barátja.

Magán az eseményen azt láttuk, a zene és a sport közös nevezője volt a legnépszerűbb: a zumbabemutatón – népszerű slágerekre – folyamatosan dolgoztak az izmok. Az MNO megnézte a sárkányhajózást, a vadvízi evezést, a bobot, a korfballt (itt találtunk két elkóricált srácot, azt mondták: „Lehet, hogy az osztály megy, mi még maradunk”), a hosszúkard-vívást, a röplabdát, a focit és a teniszt is, illetve élőben követte egy külföldön egyre népszerűbb sportág, a mediball (a tenisz, a kislabdadobás és a tollas dinamikus keveréke) importját. Különlegessége, hogy itthon 4 évestől 75 éves korig már most van játékosa, a következő héten pedig túl leszünk az első országos bajnokságon is, Nyíregyházán.Pénteken Európa legjobb formában lévő és legsikeresebb aktív úszója tett villámlátogatást a Maglódi úti Merkapt-centrumban, de szombaton jönnek az MKB Veszprém kézisei, illetve a sportágvál(toga)tó Pulai Imre kenus olimpiai bajnok és bobos is. A többi nagy ember legyen titok; érkezik mások mellett egy friss Corvin-láncos művész. Nyitva tartás: délután 5 óráig, a belépés ingyenes!

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.