Lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitánya

MNO, MTI

2016. január 7., csütörtök 19:24, frissítve: péntek 14:09

Lemondott tisztségéről csütörtökön Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. A szakember méltatlannak nevezte a helyzetet, amelybe Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján került.

Úgy tűnik, meg van az első áldozata a Hosszú Katinka által kirobbantott botránynak. Lemondott ugyanis az úszók szövetségi kapitánya. Kiss Lászlót a szerdán történtek késztették erre a lépésre, miután megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján. „Én jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy olyan elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt” – jelentette ki a távozó kapitány. A szerdai sajtótájékoztató végén Kiss László szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

„Méltatlan ez az egész – nyilatkozta a szakember. – Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, s azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert ezennel lemondok kapitányi tisztemről.”

Gyárfást Kiss László lemondása után portálunk is elérte. Azt mondta, továbbra is élvezi a kormányzat támogatását és meg sem fordult a fejében, hogy Hosszú Katinka kifakadásával őt akarná félreállítani a hatalom. Gyárfás Tamás mindenesetre nagyon meglepődött Kiss László lemondásán, és mindent megtesz azért, hogy mind Hosszú Katinkát, mind pedig Kiss Lászlót megmentse a magyar úszósport számára.

Az idáig vezető út

Mint ismert Hosszú Katinka valóságos lavinát indított el december végén. Terjedelmes írásban fakadt ki a magyar úszósport vezetői ellen. Szerinte a szövetség nem ad megfelelő hátteret, mégis elvárja a világszínvonalú eredményeket.

Gyárfás Tamás szövetségi elnök erre válaszul a Vs.hunak adott interjújában azt állította: többször is próbálták elérni Hosszút, sikertelenül. Az úszó ezzel szemben azt mondja, őt csak egy ízben kereste a MÚSZ elnöke.

„Többször is kerestem Katinkát, például két hónappal korábban, levelet is küldtem neki, de arra sem érkezett válasz. Többször hívtam telefonon, majd sms-ben boldog új évet kívántam neki, és megkérdeztem, hogy van-e kedve leülni beszélgetni. A Blikk egyik újságírójával régóta jó kapcsolatot ápolok, akivel szintén arról beszélgettem, hogy kerestem-e Katinkát. Elmondtam, hogy többször hívtam, és továbbküldtem neki az sms másolatát is, bizonyítva, hogy kerestem őt. Katinka ezt rosszallta.”

Mikor a Komjádiban látogatták meg, elmondása szerint Shane Tusup, Hosszú edzője és férje elhajtotta őket többször is.

Nem kellett sokat várni az újabb felvonásra. Az „Iron Lady” január 6-án egy nagyon rövid sajtótájékoztatót tartott, és széttépte azt a szerződést, amelyet az úszószövetségtől kapott a karácsony előtti sajtótájékoztatója után.

„Sajnálom, hogy itt kell lenni, a szerződéssel el akarnak hallgattatni. Benne volt, hogy a 2017-es vb promóciójában vegyek részt. Ugyanott tartunk. Még mindig úgy érzem, eredményeimmel kiérdemeltem ezt a támogatást, de nem írom alá a szerződést. Nagyon nagy összegről van szó, de nem pénzt kértem. Tizenkétmillió forint van a szerződésben, de a szövetség tegye inkább a dolgát” – mondta Hosszú Katinka.

A sajtótájékoztatón Kiss László szövetségi kapitány is jelen volt, de a két fél nem beszélt egymással.

Egy hangos szó sem volt közöttük

Kiss Lászlót nem sokkal lemondása előtt, még csütörtökön érte el munkatársunk, de a tréner akkor meg sem említette, hogy mire készül. Mint az MNO érdeklődésére elmondta, nem érti Hosszú Katinka és férje hozzáállását, hiszen tavaly éppen ők kérték meg arra, segítsen Katinkának javítani a hátúszását.

„A 2015-ös kazanyi vb után kerestek meg, természetesen azonnal igent mondtam, és a közös munka alatt egy hangos szóváltás sem volt közöttünk. A 2012-es londoni olimpia előtt Shane Tusup kért arra, intézzem el, hogy ő is ott lehessen a nyári játékokon. Természetesen megtettem” – közölte Kiss László.

Elárulta, nem is hallotta azt a sokak által ismert uszodai pletykát, miszerint Shane Tusup a helyére törne. „Úgy érzem, ha valaki kapitány akar lenni, az álljon elő, és jelentse be az igényét” – fogalmazott a volt kapitány, s azt is elmondta, annak a híve, hogy fehér asztalnál, a média teljes kizárásával kellene a problémákat megbeszélni.

Kiss László szerint megalázó módon bánt vele a magyar-amerikai páros: szándékosan kerülték vele az egyeztetést, a konstruktív elképzeléseket nem hozták a tudomására, pedig időben kellett volna tudni, hogy hol edzőtáborozik a Tusup-Hosszú kettős, valamint számíthat-e Hosszú jelenlétére az olimpiai indulásért küzdő magyar váltóban. Noha segített nekik személyesen is, a Hosszú és Tusup finoman szólva sem hálálta meg a közreműködést, pedig ő tiszta szívből segített.

– Csak úgy finoman kérdezem: én felneveltem Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágit, több olimpiai bajnokot adtam a magyar úszósportnak. Shane eddig hány olimpiai arannyal büszkélkedhet...?!További fájó pont a 2012-es olimpia. Időben felhívtam Katinka figyelmét: az olimpia évében szakmai hiba Amerikában készülni, mert az ottani edzők „takaréklángon” égve készítik fel az európai úszókat – az amerikaiak ellen – közölte Kiss László.

Megkérdeztük a lemondott kapitány véleményét az uszodai pletykáról, nevezetesen belenyúl-e a politika az úszószövetség vezetésébe. A szakember szerint ez teljességgel kizárt, úgy véli, a szövetség mindenben élvezi a kormány támogatását.

Csak Kiss László nem élvezi Hosszú Katinka támogatását…

A lemondott szövetségi kapitánnyal készült teljes beszélgetést a január 8-i Magyar Nemzetben elolvashatják.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.