Lemondott Kiss László

MNO

2016. április 7., csütörtök 17:19, frissítve: csütörtök 20:01

Távozik Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Tiszteletbeli százhalombattai alpolgármesteri tisztéről is lemondott.

A szakember csütörtöki közleményében tudatta elhatározását az MTI-vel.

„A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről” – írta Kiss László.

Közleményében Kiss úgy fogalmazott, hogy „1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam”. Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is.

„Ugyanaz az ember vagyok”

„Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el” – hangsúlyozta a közleményben Kiss, aki leszögezte: „idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette”.

A lemondott szövetségi kapitány, Kiss László utódja minden bizonnyal Hargitay András lesz. A korábbi olimpiai bronzérmes, Európa- és világbajnok úszó jelenleg az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. Gyárfás Tamás eddig sem csinált titkot abból, hogy az olimpia után Kiss Lászlót Hargitay váltja a poszton.

„Én ugyanaz az ember vagyok, mint aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt voltam! Világéletemben tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért éltem” – írta. „Az elmúlt napokban számtalan helyről kaptam megerősítést és bizalmat, melyet őszintén köszönök azoknak, akik nemcsak a jóban, hanem a rosszban is kitartottak és kiálltak mellettem” – tette hozzá.

„Szembesülnöm kellett azonban azzal” – folytatódik a közlemény –, „hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése.”

„Fentiekre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről. A Magyar Olimpiai Csapatnak sok sikert kívánok a riói olimpiai játékokra!” – zárta sorait a szakember.

„Levette a terhet a vállakról”

A MÚSZ részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány az MTI-nek elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfivízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban.

A szövetség később közleményben is reagált a lemondásra. Ebben többek között az áll: a vezetőség és az edzőkollégák többségével Kiss László megosztotta, hogy egykor egy koncepciós perben született meg ellene az ítélet és ártatlanságát bizonyítani is fogja.

„A szövetség szeretne hitelt adni neki, ugyanakkor a kapitány a kialakult helyzetben levette a terhet a vállakról azzal, hogy csütörtökön lemondott: mindenekelőtt azért, hogy ezzel is segítse a sportág érdekeit, megteremtse a szükséges nyugalmat, hogy újfent a versenyzőkre, a feladatokra irányuljon a figyelem négy hónappal az olimpia, illetve alig több mint egy esztendővel a 2017. évi budapesti világbajnokság előtt – és hogy újfent jogos elismerésben részesüljenek mindazok, akik sokat tettek és tesznek a magyar úszósportért” – olvasható a közleményben.

Az alpolgármesteri posztról is távozik

Kiss László százhalombattai alpolgármesteri posztjáról is lemondott – tudta meg az Index. A város képviselő-testületének rendkívüli ülésén a város polgármestere elmondta, hogy a lemondást elfogadta, és Kiss egyelőre Százhalombatta díszpolgára marad, a városi uszoda pedig továbbra is a nevét viseli. Azonban szóba került, hogy a díszpolgárság és az uszoda kérdésben is változtassanak majd, de ezekről majd később hoznak döntést, erre most jogilag nem volt lehetőség – jelezte a testület.

Később százhalombatta önkormányzata is tájékoztatta a lemondásról az MTI-t. Közleményük szerint Kiss László eljuttatta Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) polgármesterhez a lemondását az alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület tudomásul vett, megköszönve a város érdekében végzett munkáját.

Az úszószövetség elnökségi tagja, Cseh László nem kapott meghívót a Kiss László sorsáról döntő ülésre. Hosszú Katinka nem nyilatkozott az ügyben.

Azt írták, Kiss László nemcsak országos szinten, hanem a városban is köztiszteletben áll, hosszú évtizedek óta Százhalombattán él. A 2014. évi önkormányzati választások után – nem képviselő tagként – társadalmi megbízatású alpolgármesterré választották. A város sportját érintő területen kapott megbízást koordináló, előkészítő feladatkörök ellátására, és mindvégig fáradhatatlanul és eredményesen látta el feladatát. Tiszteletdíjat és költségtérítését a sérült gyerekek javára, valamint egy közalapítványon keresztül a százhalombattai úszóreménységek támogatására ajánlotta fel.

Három évet kapott

Kiss Lászlóról kedden írta meg a Privátkopó.hu internetes portál, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Az MNO információja szerint Kiss egy, a politikával jó kapcsolatot ápoló pártfogónak köszönhette, hogy a rá kiszabott három év helyett egy év nyolc hónap után szabadult. A Fullánk.com abban az időben ismert olimpikonról ír, aki segített Kissnek a korábbi szabadulásban.

Ismert, Kiss László korábban, január 7-én már lemondott szövetségi kapitányi tisztségéről, méltatlannak nevezve a helyzetet, amelybe Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján került. Azonban január 10-én bejelentette, hogy továbbra is be fogja tölteni a posztot.

Összefoglaljuk, mik a botrányos ügy főbb fejleményei:

 • Bár Kiss Lászlóról uszodai berkekben állítólag sokan tudták, hogy nemi erőszak miatt ült börtönben évtizedekkel ezelőtt, a Privátkopó.hu és a Fullánk.com kedden olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyekben részletezik a bűncselekmény elkövetését.
 • Az 1962. február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett V. Lajos. Két nappal később L. a lányt V. – a sportuszoda területén lévő – lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, és megmutatja neki az ingatlant – írták, hozzátéve: a férfi csókolózni próbált a nővel, majd tiltakozására kijelentette, közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek, ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László, akiket L. László beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték, majd mindhárman erőszakosan közösültek vele.
 • Kiss Lászlót tettéért első fokon öt év, másodfokon három év letöltendőt kapott, a nagyfai fegyintézetben töltötte büntetését. Érdekes módon azonban jóval előbb kijöhetett. Az MNO információja szerint Kiss egy, a politikával jó kapcsolatot ápoló pártfogónak köszönhette, hogy a kiszabott három év helyett egy év nyolc hónap után szabadult. A Fullánk.com abban az időben ismert olimpikonról ír, aki segített Kissnek a korábbi szabadulásban.
 • Kedden Kiss a Nolnak azt nyilatkozta, soha nem tudott túllépni a történteken, a magyar úszósport azonban igen, és mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltotta el attól, hogy gyerekekkel foglalkozzon, kapott egy új esélyt.
 • Gyárfás Tamás szerda reggel a TV2 Mokka című adásában megvédte a szövetségi kapitányt. Elmondta, hogy nem ítéli el Kisst, aki élt az élettől kapott új eséllyel, és magas szinten bizonyított edzőként és szövetségi kapitányként. Ezt a véleményt osztotta a Magyar Úszó Szövetség is, mely szerda délelőtt ült össze Kiss László ügyében és döntött arról, hogy Kiss folytathatja kapitányként.
 • Szerda délutánra rendkívüli ülést hívott össze Százhalombatta képviselő-testülete is, amely arról volt hivatott dönteni, hogy alpolgármester maradhat-e a városban Kiss László.
 • Közben szerdán tüntetést hirdettek a Facebookon: április 16-án a Hősök terén rendezik, célja, hogy Kiss Lászlót lemondásra bírják.
 • Az úszószövetség nem engedi el a kezét, de lehet, hogy ez még kevés lesz a túléléshez. G. Fodor üzent.
 • Felemásan nyilatkozott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Kiss László régi-új nemierőszak-ügyéről az ATV Egyenes beszéd című műsorának szerda esti adásában.
 • Információnk szerint a Magyar Olimpiai Bizottság a héten nem foglal állást az úszókapitányt érintő kérdésben.
 • A KÉSZ Csoport csütörtökön úgy döntött, visszavonja támogatását a Magyar Úszó Szövetségtől (MÚSZ), mert megítélése szerint a Kiss László személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét. A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja.
 • Kiss László csütörtökön közölte, hogy lemond úszókapitányi tisztéről. Tiszteletbeli százhalombattai alpolgármesteri posztjáról is távozik.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.