London: újabb magyar kvalifikálta magát

BL

2012. április 15., vasárnap 19:44, frissítve: hétfő 08:34

Pattantyús Ádám – megragadva az utolsó lehetőséget – kvótát szerzett a londoni olimpiára az asztaliteniszezők európai selejtezőjén Luxembourgban.

Az osztrák Stockerau csapatában légióskodó, 33 éves játékos a török színekben versenyző Bora Vanggal csapott össze vasárnap, a zárónapi 16-os tábla bronzmérkőzésén, s nagy csatában, 4–2-re diadalmaskodva kiharcolta az utolsó, még elérhető indulási jogot. A világranglistán 133. Pattantyús végig remek teljesítményt nyújtott a szerdán kezdődött versenyen, több bravúrgyőzelmet is aratott, így megérdemelten csatlakozott a már szombaton kvótához jutott Zwickl Dánielhez. Mindketten először indulhatnak majd olimpián.

Eddig négy magyar asztaliteniszező kvalifikálta magát a londoni játékokra, korábban Tóth Krisztina és Póta Georgina biztosította részvételét. Vasárnap mindkét nemnél 16 fős kieséses táblán zajlottak a küzdelmek, s további hárman – a két ág győztese, illetve a bronzmeccs nyertese – jutott ötkarikás indulási joghoz.

Pattantyús pénteken és szombaton is bekerült csoportja fináléjába, az utolsó meccsen azonban mindkétszer vereséget szenvedett. A zárónapon az ukrán Jaroszlav Zmudenko legyőzése után a szerb Zolt Peténél is jobbnak bizonyult, majd következett az az orosz Kirill Szkacskov, akit szombaton 4–2-re legyőzött. Ezúttal azonban nem bírt vele, a győzelmet, így a londoni kvótát is Szkacskov szerezte meg, Pattantyúsnak pedig maradt az utolsó szalmaszál, a bronzmeccs, amelyen Vang (117.) volt a riválisa. Az első két játszmát megnyerte, majd az ellenfél ugyan még egyenlített, de a folytatás ismét a magyaré volt, aki a győztes poén után diadalmasan üvöltött fel, majd Harczi Zsolt szövetségi kapitány nyakába ugorva ünnepelte a nem várt, nagyszerű sikert.

„Mondták a rajt előtt, hogy nem számíthatok könnyű tornára, de hogy ilyen nehéz lesz, azt nem gondoltam volna – nyilatkozott az MTI-nek a magyar játékos. – Iszonyúan kemény volt napról napra újrakezdeni, ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem, hogy itt fáj, ott fáj, de szerencsére a masszőrünk minden este rendbe rakott. Többször is az utolsó meccsen buktam el, de emiatt nem keseregtem, mert tudtam, hogy nem adják könnyen a kvótát. Hihetetlen, hogy végül sikerült megszereznem, köszönöm mindenkinek, aki otthonról biztatott. Elmondhatatlan érzés, hogy ott lehetek Londonban, bevallom, a győztes meccs után percekig sírtam a boldogságtól.”

A luxembourgi viadalon a férfiaknál és a nőknél is összesen 11-11 indulási jog talált gazdára a nyári játékokra. Zwickl Dánielen és Pattantyús Ádámon kívül még Lovas Petra és Kosiba Dániel indult magyar részről, nekik azonban nem jött össze a kvóta.

Eredmények (a verseny honlapja alapján):
férfiak:
a 3. helyért:
Pattantyús Ádám–Bora Vang (török) 4–2 – Pattantyús kvótát szerzett
Korábban:
a kettő közé jutásért:
Kirill Szakcskov (orosz)–Pattantyús 4–0 – Szkacskov kvótát szerzett
a négy közé jutásért:
Pattantyús–Zolt Pete (szerb) 4–2
a nyolc közé jutásért:
Pattantyús–Jaroszlav Zmudenko (ukrán) 4–2
Wang Zeng Yi (lengyel)–Kosiba Dániel 4–1

Korábban:
nők:
a nyolc közé jutásért:
Lovas Petra–Gabriela Feher (szerb) 4–0 – Feher a harmadik szett után feladta
a négy közé jutásért:
Amelie Solja (osztrák)–Lovas 4–0

Az asztaliteniszezőknek a mostani torna után már csak egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, dohai világselejtezőn.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.