Magyar válogatott: kényszerhelyzet az olimpia előtt

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. június 19., kedd 15:16, frissítve: kedd 15:46

Öt női kajakostól várhatunk érmeket a londoni olimpián. Storcz Botond szövetségi kapitány az MNO-nak részletesen elmondta a válogatás menetét, illetve reményeit az egyetlen magyar kenussal kapcsolatban. A férfi kajakosok között irtózatos küzdelem várható a zágrábi Eb-n, minden idők legsikeresebb kajakosa, Kovács Katalin viszont egyáltalán nem csalódott amiatt, hogy egyesben nem indulhat.

A találgatások egy részének vége, nagyjából körvonalazódik az olimpiai csapat, az érmekre esélyesebb női szakágban az MNO-nak ráadásul pontos névsorral is tudott szolgálni Storcz Botond szövetségi kapitány, aki Baráth Etelével, a kajak-kenus szövetség elnökével kedden egy budai bevásárlóközpontban azt boncolgatta, hogyan állunk a londoni úton az aranyakban várhatóan leggyümölcsözőbb sportágban. Mielőtt részletekbe mennénk, bemelegítésképpen néhány szóval a szövetség néhány friss döntéséről.

Kényszer

– A sajtóban már napvilágot látott, hogy hat helyett öt női versenyző megy az olimpiára. Szeretném elmondani, hogy ez nem rosszindulatból történt, hanem azért, mert szakmai meggyőződésünk szerint öt versenyző tudja legsikeresebben teljesíteni az olimpiát úgy, hogy a rutinosabbak két számban, a fiatalabbak egy-egy számban indulhatnak. Másrészt a hatodik kvótát visszaadjuk, mert ha nem áll rajthoz a hatodik versenyzőnk, elveszítünk egy indulási jogot a következő olimpián, kényszerhelyzetben voltunk. Nem tehetünk mást: ha öt versenyzővel indulunk, öt női kvóta kell – magyarázta Baráth. Hozzátette, hogy arra is felkészültek, hogy valaki esetleg megsérül, ez esetben mindenki mellett lesz „beugró” edzőpartner, aki automatikusan helyettesítheti őt, így válnak egyértelműbbé a viszonyok a korábbi olimpiai felkészülések veszekedéseihez, félreértéseihez képest.

A biztos olimpiai egységek

Nők
kajak 1-es 200: Duchev-Janics Natasa
kajak 1-es 500: Kozák Danuta
kajak 2-es 500: Kovács Katalin, Duchev-Janics Natasa
kajak 4-es 500: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina

Férfiak
kajak 2-es 1000: Dombi Rudolf, Kökény Roland
kenu 1-es 500 és 1000: Vajda

A szövetség abban is vállalja a felelősséget, hogy keretet hirdet, ellenben, hogy ki melyik számban ülhet vagy térdelhet rajthoz Londonban, az Storcz Botond kapitány egyszemélyi felelőssége.

– Izgalmas, minden várakozást felülmúló válogatósorozaton vagyunk túl. Gyakorlatilag két olyan szám van az olimpia szempontjából, amely a válogató szempontjából még nem zárult le: a kajak egyes 200 méter, illetve a kajak négyes 1000 méter. Esetükben július 4-én, tehát a közelgő zágrábi Eb-t követően lesz pontos csapathirdetés – vágott bele Storcz.


A XXX. olimpiai játékokon 14 kajakos és kenus képviseli Magyarországot, az ötkarikás számok Eb-futamain pedig az olimpikonok gyakorolhatnak. A kenus szakágat Storcz rövidre zárta, ugyanis egyetlen indulónk lesz Vajda Attila személyében – vele annál vérmesebbek a kapitány reményei, az MNO-nak mosolyogva mondta, bízik a pekingi aranyos teljesítmény megismétlésében. Hozzá hasonlóan biztos a férfi kajak kettős kiléte ezren, Dombi Rudolfnak és Kökény Rolandnak szoríthatunk.

Négyesek

– Kicsit visszamennék a lányokhoz: két válogató alapján állítottuk össze az induló egységet. Az első válogató és a duisburgi világkupa alapján először Kozák Danuta került csapatba, a második válogató páros száma megnyerésével pedig Kovács Katalin és Duchev-Janics Natasa. Utóbbi mindkét válogatót biztosan nyerte 200 egyesben, így ő indul. A női csapat úgy lesz teljes, hogy a két válogató összteljesítménye alapján a négyesbe Kozák és Kovács elé, illetve mögé ül Szabó Gabriella és Fazekas Krisztina.

Kovács Katalint, minden idők legsikeresebb kajakosát is kifaggattuk.

– Összeszámoltad már, hányadik világversenyedre készülsz?
– Nem, még nem.
– Melyik volt a legnehezebb, hová tennéd köztük ezeket a heteket?
– Vannak könnyű időszakok és nehezek is, különbséget tenni nem érdemes.
– Hogyan döntöttél, melyik számokban indulsz?
– Tudtam, hogy a sérülésem után nagyon extrát kell nyújtanom, hogy egyéniben is rajthoz állhassak, és ez nem is sikerült. De nagyon örültem, hogy harmadik helyen a csapatba kerültem; egy élversenyzőnek minden lehetőséget ki kell használnia és meg kell méretnie magát. Ezt tettem egész pályafutásom alatt. Nem gondolkodtam azon, hogy mit szeretnék.
– Erősödött a mezőny Kovács Katihoz képest?
– Igazából a kérdés nem ez, mert „csak” az változik, hogy 2-3 vagy 5-6 erős vetélytársa van az embernek. Most 5-6 van. Mivel sikeresek vagyunk, igen sokan azt gondolják, hogy a nemzetközi mezőny gyenge.
– Betervezted már az olimpiai aranyérmet, vagy egy esélyesnek tartod magad a többi között?
– Furcsa lenne, ha azt mondanám, hogy a negyedik helyért megyek. Azt gondolom, hogy az évek során nagyon magasra került a mérce, és nagyon nehéz azt mindig átugrani, de az ember telhetetlen: aki sikeres, annak telhetetlennek kell lennie.
– Jön a zágrábi Európa-bajnokság. Mennyire lehet ezt nem az olimpiai felkészülés részének tekinteni?
– Örülök neki, hogy a válogató után van egy héttel, és nem egy két-három hetes alapozás után, hullafáradtan megyünk egy Európa-bajnokságra, így nem is kell beáldoznunk az Eb-t. Azt viszont senki ne felejtse el, hogy nem szabad a zágrábi eredményeket túlértékelni, nem lesz ott minden ellenfelünk, és nem lesz mindenki feltétlenül csúcsformában. Ha jól sikerül, az motiváljon, ha rosszul, akkor az!

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

Ha már négyesek, a fiúkról is néhány szót: a zágrábi Eb-n a válogatón győztes négyes áll rajthoz, és amennyiben dobogós helyen végez, olimpiai induló. Ha nem, akkor a négyes összeállítását Storcz fogja elvégezni július elejéig. Szintén még bizonytalanság övezi a férfi kajak egyes 200 méteres számát, ahol az eddigi egyetlen válogatót Dudás Miklós nyerte, ő bizonyíthat most Zágrábban. Nem mindenütt ilyen nehéz a kapitány helyzete. Mint lapunknak hangsúlyozta, Kozák Danuta és a Dombi–Kökény kajakkettős olimpiai indulása lett biztos a leghamarabb.

Aranyesélyek

És akkor a lényeg: hány aranyunk lesz Londonban? A szövetség célját így foglalta össze a kapitány.

– Jó lenne, ha öt éremmel térnénk haza. Hogy pontosan ebből hány lesz az arany, nem tudjuk megmondani. Jó lenne, ha mindhárom szakágban lenne érem, tehát a férfi kajakosoknál, kenuban és a nőknél, ahol a legnagyobbak a várakozásaink. Duchev-Janics Natasa teljesítménye mindenféleképpen elismerésre méltó, neki már most külön gratulálok. Amikor pocakos kismama volt, meglátogattam, illetve Bulgáriában és Portugáliában is követtem a felkészülését. Kivételes, hogy ilyen rövid idő alatt visszatért az őt korábban jellemző magas szintre.

A londoni pályát, közlekedést és a szállodát szeptemberben megismerte a csapat; szeles helyről van szó, de – mint ezt a korábbi viharos olimpiai aranyérmeinknél láthattuk,  és Storcz is megerősíti – a kajakosokat, kenusokat nem fogja zavarni az időjárás.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.