Mányoki a Gibraltári-szoros átúszása után: „El kellett vennem a célból”

2017. november 8., szerda 10:32, frissítve: szerda 11:29

A zalaegerszegi óceánúszó pechje, de lehetősége is volt, hogy a jelenlegi mezőnyben ő a legerősebb.

4 óra 9 perc alatt az amerikai Zach Margolis társaságában sikeresen átúszta a Gibraltári-szorost Mányoki Attila ultraúszó, aki így már hat kihíváson túl van az Ocean’s Seven sorozatból, s a nyolcadik ember lehet a földön, aki mind a hét óceáni átkelőt meghódítja. Hazatérve első interjúját a Digisport tévének adta szerda reggel.

Beszámolt arról – amit korábban már megtudtunk tőle –, hogy a szervezők sorba rakták a zord időjárás miatt az úszókat, és a legrosszabb körülmények közé dobták a leggyorsabbakat, Margolist és a nála is sebesebb Mányokit.

– Kénytelen voltam a magam céljából elvenni, együtt kellett úsznunk – említi legnagyobb helyszíni nehézségéről az úszó.

Noha előzetesen az áramlatok miatt arra lehetett számítani, hogy 22-23 kilométert is tempózniuk kell, 16 kilométernél megállt a motorcsónak számlálója, köszönhetően annak is, hogy az elejét Zach nagyon „megnyomta”, aztán viszont Mányoki szedte jobban a karjait.

Az úszást nem tartotta túl szörnyűnek (persze az időjárás sok mindent befolyásol), nem úszott „magához képest” sokat és nagyon ki sem merült, frissítéskor csak ivott.

Mányoki életében most a pihenésé a főszerep, de természetesen edz, jövő év augusztusában ugyanis jön a legveszedelmesebb hely, a brit Északi-szoros. Az összidőt tekintve a lehető legjobban áll az eddigi teljesítők közt.

Mányoki Attilával indulása előtt interjút készítettünk, tavaszi, ötödik szorosa teljesítésekor pedig részletesen bemutattuk őt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.