Mányoki a Gibraltári-szoros átúszása után: „El kellett vennem a célból”

2017. november 8., szerda 10:32, frissítve: szerda 11:29

A zalaegerszegi óceánúszó pechje, de lehetősége is volt, hogy a jelenlegi mezőnyben ő a legerősebb.

4 óra 9 perc alatt az amerikai Zach Margolis társaságában sikeresen átúszta a Gibraltári-szorost Mányoki Attila ultraúszó, aki így már hat kihíváson túl van az Ocean’s Seven sorozatból, s a nyolcadik ember lehet a földön, aki mind a hét óceáni átkelőt meghódítja. Hazatérve első interjúját a Digisport tévének adta szerda reggel.

Beszámolt arról – amit korábban már megtudtunk tőle –, hogy a szervezők sorba rakták a zord időjárás miatt az úszókat, és a legrosszabb körülmények közé dobták a leggyorsabbakat, Margolist és a nála is sebesebb Mányokit.

– Kénytelen voltam a magam céljából elvenni, együtt kellett úsznunk – említi legnagyobb helyszíni nehézségéről az úszó.

Noha előzetesen az áramlatok miatt arra lehetett számítani, hogy 22-23 kilométert is tempózniuk kell, 16 kilométernél megállt a motorcsónak számlálója, köszönhetően annak is, hogy az elejét Zach nagyon „megnyomta”, aztán viszont Mányoki szedte jobban a karjait.

Az úszást nem tartotta túl szörnyűnek (persze az időjárás sok mindent befolyásol), nem úszott „magához képest” sokat és nagyon ki sem merült, frissítéskor csak ivott.

Mányoki életében most a pihenésé a főszerep, de természetesen edz, jövő év augusztusában ugyanis jön a legveszedelmesebb hely, a brit Északi-szoros. Az összidőt tekintve a lehető legjobban áll az eddigi teljesítők közt.

Mányoki Attilával indulása előtt interjút készítettünk, tavaszi, ötödik szorosa teljesítésekor pedig részletesen bemutattuk őt.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.