Meglepetés 50 km-es gyaloglásban: Helebrandt Máté a 6. legjobb a világon

MTI

2017. augusztus 13., vasárnap 13:15, frissítve: hétfő 11:51

Yohann Diniz nyerte a férfiak 50 kilométeres gyaloglóviadalát a londoni atlétikai világbajnokságon, míg Helebrandt Máté országos csúccsal hatodikként zárt.

A francia versenyző saját világcsúcsát megközelítve nagy fölénnyel, minden idők második legjobb idejével győzött két japán, Hiroki Araj és Kobajasi Kaj előtt.

Helebrandt saját tempójában teljesítette a versenyt, s az utolsó kilométereken sorra előzte meg az előtte lévőket. 3:43:56 órás idejével Urbanik Sándor 2001-es országos csúcsát (3:48:41) adta át a múltnak.

„Fantasztikus volt. Úgy jöttem ki, hogy ez egy tesztverseny, a távlati cél a tokiói olimpia és a jó helyezés” – értékelt Helebrandt az M4 Sportnak.

Kifejtette, annak eldöntésére szolgált a világbajnokság, hogy a 20 vagy az 50 kilométeres táv áll-e hozzá közelebb: „Ez a táv áll igazán közel hozzám. A felénél nagyon jól éreztem magam, s amikor láttam, hogy a 2013-as világbajnok mellett is elmentem, az nagy erőt adott. Tudtam, hogy az utolsó 10-15 kilométer nehéz lesz, de a szurkolói támogatás túllendített a holtpontokon.”

Leszögezte, célja volt az is, hogy Urbanik rekordját megdöntse valamikor, ám nem számított rá, hogy már most sikerül megjavítania példaképe idejét.

„Több mint négy perccel döntöttem meg az országos csúcsot, tízzel az egyéni legjobbamat, idő kell még, hogy ezt feldolgozzam. Ez életem legjobb nemzetközi eredménye, egyértelmű lesz, hogy e mellett a táv mellett döntünk a jövőre nézve” – fűzte hozzá.

Kitért rá, bár meleg volt, ez nem zavarta, mert a hazai edzései a kánikulában is délután zajlottak, s akkor megnehezítette ugyan a dolgát, de ezúttal nem okozott gondot neki.

Mint mondta, úgy érzi, hogy egy-két perc még benne maradt, de mivel ez csak a második 50 kilométeres versenye volt, nem tudta, bírni fogja-e a tempót.

„A felénél féltem, hogy túl gyors lesz a tempó, így nem akartam kockáztatni, de utólag nézve kicsit lehettem volna bátrabb” – tette hozzá Helebrandt Máté.

Eredmény, gyaloglás, férfi 50 km:
1. Yohann Diniz (Franciaország) 3:33:12 óra
2. Hiroki Araj (Japán) 3:41:17
3. Kobajasi Kaj (Japán) 3:41:19
… 6. Helebrandt Máté 3:43:56

Női világcsúcs 

A portugál Ines Henriques világcsúccsal diadalmaskodott a nők 50 kilométeres gyalogló viadalában a londoni atlétikai világbajnokságon.

A vb-k női programjában első ízben szereplő távnak heten vágtak neki, a négy célba érkezőből két kínai versenyző osztozott meg az ezüst- és bronzérmen. Henriques saját, idén januárban felállított 4:08:26 órás idejét javította meg két és fél perccel.

Eredmény, gyaloglás, női 50 km:
1. Ines Henriques (Portugália) 4:05:56 óra – világcsúcs
2. Jin Hang (Kína) 4:08:58
3. Jang Su-csing (Kína) 4:20:49

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.