Itt az olimpiai logónk! Önnek hogy tetszik?

2016. április 14., csütörtök 11:35, frissítve: péntek 10:45

A Citadella áll a központban, körülötte piros-sárga-kék-zöld vonalak. Rekord olcsón készült, profikat nem engedtek a tervezés közelébe. Szavazás a cikkben.

Április 14-ig kellett várnunk, hogy megismerkedhessünk az olimpiai logóval, mellyel Budapest pályázni kíván a 2024-es olimpiára. A győztes egy piros-sárga-kék-zöld vonalakból összerakott, a Citadellát központba állító alkotás lett. A budapesti olimpia hivatalos oldalán már látható is a margón.

A bejelentésre Budapesten, a Citadella közvetlen közelében került sor, ahol megjelent többek között Fürjes Balázs a pályázat vezetője, Tarlós István főpolgármester, Borkai Zsolt MOB-elnök, Chris Mattheisen, a pályázat szponzora, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Kovács Ágnes egykori olimpiai bajnok úszó és több paralimpikon is. Mivel Fürjes a szabadság eszméjét említette központi gondolatként, már sejthető volt, hogy a Szabadság-szobor rajta lesz a logón.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által meghirdetett pályázatra minden 18. életévét betöltött magyar küldhetett be anyagot. A tervezés során csupán a MOB és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bizonyos technikai és tartalmi kikötéseit kellett figyelembe venni. A győztes szimbólumról egy nyolctagú bizottság döntött.

A közönségszavazás is lezárult, a több mint száz beküldött terv közül egy magyar motívumokkal tűzdelt logó győzött.

Fotó: Logópályázat.budapest2024.org

A magyar pályázat utolsóként mutatta be logóját, Róma, Los Angeles és Párizs már túl van ezen a körön.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Közben már megtekinthető a budapesti olimpiai hivatalos reklámfilmje is:

Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtófőnöke portálunknak elmondta, a logó kiválasztása nyílt pályázaton történt, több mint ezer pályamű érkezett hozzájuk. A győztes munka megálmodója 1 millió forintot kap, tulajdonképpen ennyibe került Budapest számára a hivatalos embléma elkészítése. Siklós kérdésünkre kitért rá, a MOB jobb megoldásnak tartotta lehetőséget adni fiatal magyar tervezőknek, mint megbízni egy méregdrágán dolgozó céget.

Arról is érdeklődtünk nála, miért mi mutattuk be utoljára a logót? Válaszában elmondta, a pályázati anyag első körös leadási határideje február 17. volt, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem írta elő feltételként, hogy már a hivatalos emblémát is csatolják az induló városok. Mivel nemzetközi szinten csak jövő februártól lehet majd elkezdeni lobbizni a rendezésért, a logó bemutatása sem volt sürgető.

Csillagászati összegért dolgozó irodák

Az egymillió forintos költség egyébként minden bizonnyal rekord lesz, ugyanis a korábbi olimpiai pályázók őrült összegeket fizettek ki az emblémák megterveztetésére. A riói olimpia logójának tervpályázatára összesen 138 kreatív cég adott be anyagot, közülük választott győztest az arculatról döntő bizottság. Az emblémát a Tátil Design de Ideias grafikai vállalat tervezte, a betűtípus megálmodásával külön logotípiai iroda foglalkozott, a brit Dalton Maag. A tervezési költséget nem sikerült kiderítenünk, de nem hivatalos információk szerint mélyen a zsebébe kellett nyúlnia az adófizetőknek. (Az is biztos persze, hogy komoly grafikai stúdiók akkor mozdulnak meg egy-egy ilyen kiírásra, ha munkájukat a piaci áron megfizetik.)

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom alapítója és vezetője (b), Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (b3), Kovács Ágnes, a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó budapesti pályázat sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó (j3), Tarlós István főpolgármester (j2) és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (j) leleplezi a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját a Gellért-hegyen rendezett ünnepélyes bemutatón 2016. április 14-én
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom alapítója és vezetője (b), Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (b3), Kovács Ágnes, a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó budapesti pályázat sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó (j3), Tarlós István főpolgármester (j2) és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (j) leleplezi a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját a Gellért-hegyen rendezett ünnepélyes bemutatón 2016. április 14-én
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A londoni olimpia logója komoly össztűz alá került bemutatását követően. A Wolff Olins cég tervezte, de különböző kreatív szakértők szerint gyerekesre sikerült. Annak idején olyan kommentárt is fűztek hozzá, hogy a náci SS-szimbólumra hajaz. A felháborodás csak nőtt, amikor kiderült, hogy 400 ezer fontba került az elkészítése, ami mai árfolyamon több mint 150 millió forint. Az interneten hamar elindult egy petíció, mely a logó megváltoztatását követelte, komoly tömegek írták alá.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.