Milák Kristófra az ob-zárónapon elfogytak a jelzők

Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást simán verte 100 pillangón, méghozzá európai ranglistacsúccsal

2018. március 31., szombat 19:54, frissítve: szombat 21:42

Elérkeztünk a váratlanul nagy csodákat hozó CXX. úszó országos bajnokság utolsó debreceni úszóestjéhez, amely tíz egyéni döntőt kínált, köztük a világszínvonalúnak ígérkezett 100 pillangót.

Akik a tenyerüket dörzsölték, nem kellett csalódniuk, a jelenkor legjobb férfiúszója, Milák Kristóf 51,50-nel, az idei legjobb európai eredménnyel (ami világranglista-harmadik), simán verte az ezüstérmes Cseh Lászlót és a bronzos Kenderesi Tamást.

Milák a nap során még évjáratos csúccsal, egyáltalán nem mellékesen pedig Európai-ranglistacsúccsal és világranglista-hatodik idővel (25,23) nyert 50 háton, s érdekelt volt még 200 férfi gyorson is, ahol a tavalyi aranyérmes Bernek Péter egyik megelőzője volt, de nem hajrázott elég gyorsan, Kozma Dominik kontrollálta a futamot és aranyérmes lett, szintén világranglista-hatodik időeredménnyel. (200 férfi gyorson a döntőben mindössze ketten voltak 20 évesnél idősebbek, ez elég biztató a jövőre nézve.)

Visszatérve még a 100 pillére, de a hölgyekhez: a szám női verziójában egyik tavalyi dobogós sem volt a rajtkövön, így Verrasztó Evelyn akadálytalanul lett bajnok. 50 háton a nőknél Burián Kata – újra csak Hosszú Katinka távollétében – a 100 és a 200 után a papírformának megfelelően triplázott.

Késely: hat egyéni érem

A zárónap királynője az idén még ifikorú kőbányai Késely Ajna volt, aki a program elején fél medencével nyerte az olimpián 2020-ban már műsoron lévő 1500 női gyorsot (Kapás Boglárka nem volt ott a medencében), időeredménye (16:33,97) idén hetedik legjobb a világon. A program vége felé egyedüliként 2 percen belülit úszva, Verrasztó Evelynt is megelőzve nyert 200 gyorson, így ő az országos bajnokság legeredményesebb női versenyzője. (Ezt a számot tavaly Hosszú Katinka nyerte.)

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az 50 méteres mellúszás számában új hölgyek álltak a dobogón, a bajnok az idei ob-n parádézó Sebestyén Dalmát verve Sztankovics Anna lett. A férfiaknál Szilágyi Csaba a bajnok.

A 800 méteres gyors aranyérmese a férfiaknál idén Gyurta Gergelyt váltva a tavalyi bronzérmes Rasovszky Kristóf lett. Hiába, jön az új generáció.

Az egyéni számokat tekintve Debrecenben négyszeres egyéni bajnok lett Bernek Péter, háromszoros Milák Kristóf, a hölgyek közt pedig három triplázónk van: az összes számot tekintve legeredményesebb Késely Ajna, valamint Kapás Boglárka és a háton taroló Burián Kata. Turi György, Késely Ajna edzője lapunknak külön felhívta a figyelmet arra, hogy tanítványa az évadnyitó országos bajnokságon világranglista-harmadik, illetve -negyedik időket is teljesített 6 egyéni érme megszerzése során, ezek az európai ranglistán 1., és 2. időket jelentenek.

Az úszók legközelebb az augusztusi Eb előtt egy hónappal találkoznak a Budapest-bajnokságon, s mint Sós Csaba lapunkat tájékoztatta, ott lehet utoljára Eb-kvalifikációs szintidőket úszni, versenyszámonként négy úszó nevezésével fog élni a szövetségi kapitány.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.