Milák meglepte Cseht, Kenderesit és önmagát is

2017. november 9., csütörtök 19:31, frissítve: csütörtök 21:18

– Cél az ifjúsági országos csúcs – lőtte be lapunk érdeklődésére a nyitószám előtt Turi György, Késely Ajna edzője. Noha edzésből és tökéletesen teher nélkül úszott, Ajna odatette magát, és nem hogy 8 perc 30 másodpercen belül, de Hosszú Katinka országos csúcsától is szinte látótávolságba került, 8:21,25-öt repesztett 800 gyorson a százhalombattai ob második napján, ez az európai ranglista 3. legjobb ideje. Késely 200 pillangón – amit az 50-en szinte csak bemelegítő „örökös klubváltó” Szilágyi Liliána nyert – már nem is fért fel a dobogóra.

Lehet, hogy Eb-szempontból ugyanígy tét nélküli volt a szintén még csak gimnazista Milák Kristóf remeklése, ugyanis diadalmas csütörtökje után lapunknak elmondta, még nem biztos, hogy elindul idei negyedik világversenyén is, a decemberi dániai rövid pályás Eb-n. De ne szaladjunk ennyire előre! Az egész ob tán legjobban várt döntőjében leiskolázta a szám korábbi világbajnokát, Cseh Lászlót, valamint az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást, akit némi meglepetésre Tekauer Márk még a dobogóról is leszorított (nem hiába mondta lapunknak a vizes vb után Sós Csaba kapitány, hogy három szupersztárunk közül Milák biztosan meghatározó lesz ebben az olimpiai ciklusban). Miután bombameglepetésre az ob-n 10 egyéni számot vállaló Milák még az 50 méteres hátúszást is megnyerte, részletesen is értékelte saját teljesítményét.

– Persze, van bennem fáradtság, de megszoktam, hogy ennyit vállalok egy-egy versenyen, inkább most mentálisan sok egy kicsit. Felszabadító érzés viszont, hogy a hátúszás így sikerült, ösztönösen úsztam. A 100 pillangó döntője után fogadtam Cseh László gratulációját. Hogy az Eb-re megyek-e, azt teljesen rám bízták, el fogom majd dönteni – bizonytalanította el a korábban igennek tűnt választ a délutáni programban négyszer is medencébe ugró, még mindig csak 17 esztendős Milák Kristóf.

Bernek Péter a szerdai három aranyához csütörtökön simán hozzátette a 400 m vegyesét (a világ idei legjobb idejével...), és a 4x100-as BVSC-gyorsváltóval megkaparintott még egy bronzot is.

A Győr – ahol alig két éve van 50-es medence – mindhárom váltószámot nyerte, így Bernek mellett a Kisalföldön edző Jakabos Zsuzsanna is négyszeres rövid pályás bajnok 2017-ben. 100 gyorson Hosszú Katinka távollétében is ugyanaz volt a legjobbak sorrendje. 100 háton Burián Kata, 50 pillén pedig Bordás Beatrix az új bajnok. 100 m mellen Horváth Dávid diadalmaskodott.

Kozma Dominik csütörtökön is tréfarépát ebédelt: egyik éremátadója után azzal cukkolta váltótársát, hogy olyan vastag a combja, hogy nem fér el egyik a másiktól, biztos ezért olyan lassú. De mindenki tudja, őt mikor kell komolyan venni.

Folytatás pénteken.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.10.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.