Mindkét paralimpikonunk az utolsó előtti helyen végzett szerdai számában

MN

2018. március 14., szerda 08:37, frissítve: szerda 10:52

Bár sem a Magyar Paralimpiai Bizottság helyszínen tartózkodó népes küldöttsége, sem az MTI nem adott még semmiféle hírt róla, az esemény honlapjának eredményei között már órák óta megtalálható, miként szerepeltek a magyarok a phjongcshangi paralimpia első olyan versenynapján, amelyen érdekeltek voltunk.

Lőrincz Krisztina magyar idő szerint szerda hajnali kettőkor szerepelt, az ülő sífutók 1,1 kilométeres sprintversenyének kvalifikációjában 25 versenyzőből 24. lett, a leggyorsabbtól bő kettő, az előtte végző amerikaitól bő egy percet kapott, egy japán versenyzőt viszont megelőzött. Az elődöntőben a legjobb 12 folytathatta.

A látássérült síelő, Balogh Zsolt – akinek mozgását guide-ja, Bocsi Bence irányítja – két futamban bizonyíthatott az óriás-műlesiklás számában, mindkettőben 15.-ként végzett, összességében 42.76 másodpercet kapott a képen látható győztes olasz(ok)tól. Ő egy horvát vetélytársát előzte meg, plusz még mögötte van a listán egy, az első futamban kieső cseh, illetve egy diszkvalifikált amerikai.

Az amúgy rendkívül szimpatikus, jókedvű sportolókból, edzőkből álló magyar csapatról az elutazásuk előtt itt írtunk részletesen:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Frissítés:

Percekkel cikkünk megírása után érkezett az MTI híre, amiből az is kiderül, hogy Lőrincz Krisztina egyéni csúcsot ért el. Ő befejezte a szereplését Phjongcshangban, míg a Balogh, Bocsi duó szombaton műlesiklásban lesz érdekelt.

Fábián Attila, az alpesi sí szakágvezetője és a paralimpiára kijutott Zsolt és Bence edzője így értékelte a március 14-i versenynapot: „Az első menetben a fiúk egy biztonságos menetet síztek, a második körben mutatták meg időben is azt, ami bennünk van. A második körben technikai hiba miatt 5-6 másodpercet vesztettek az idejükből, ha ez nincs, akkor maximálisan elégedett lennék. Így van bennünk némi hiányérzet, amit remélhetőleg a 17-i szlalom versenyszámban már rutinnal behozunk. Természetesen nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, hiszen az első paralimpiai játékukon szépen helytálltak és rendben megcsinálták a feladatukat.”

Markovich Gyöngyi, a parasífutás és a biatlon szakágvezetője viszont több mint elégedett Lőrincz Krisztina teljesítményével. „A pálya remek volt és Kriszti sem izgulta túl a versenyt, pozitív hangulatban rajtolt el. Talán ez is segítette, hogy másfél perccel ment jobban élesben, mint az edzéseken. Azok nyertek megérdemelten, akik esélyesek voltak. Az, hogy az első közös téli paralimpiánkon egy magyarok által még sosem próbált versenyszámban Kriszti új egyéni csúccsal tudott zárni, számunkra fantasztikus siker.”

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.