Mindkét paralimpikonunk az utolsó előtti helyen végzett szerdai számában

MN

2018. március 14., szerda 08:37, frissítve: szerda 10:52

Bár sem a Magyar Paralimpiai Bizottság helyszínen tartózkodó népes küldöttsége, sem az MTI nem adott még semmiféle hírt róla, az esemény honlapjának eredményei között már órák óta megtalálható, miként szerepeltek a magyarok a phjongcshangi paralimpia első olyan versenynapján, amelyen érdekeltek voltunk.

Lőrincz Krisztina magyar idő szerint szerda hajnali kettőkor szerepelt, az ülő sífutók 1,1 kilométeres sprintversenyének kvalifikációjában 25 versenyzőből 24. lett, a leggyorsabbtól bő kettő, az előtte végző amerikaitól bő egy percet kapott, egy japán versenyzőt viszont megelőzött. Az elődöntőben a legjobb 12 folytathatta.

A látássérült síelő, Balogh Zsolt – akinek mozgását guide-ja, Bocsi Bence irányítja – két futamban bizonyíthatott az óriás-műlesiklás számában, mindkettőben 15.-ként végzett, összességében 42.76 másodpercet kapott a képen látható győztes olasz(ok)tól. Ő egy horvát vetélytársát előzte meg, plusz még mögötte van a listán egy, az első futamban kieső cseh, illetve egy diszkvalifikált amerikai.

Az amúgy rendkívül szimpatikus, jókedvű sportolókból, edzőkből álló magyar csapatról az elutazásuk előtt itt írtunk részletesen:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Frissítés:

Percekkel cikkünk megírása után érkezett az MTI híre, amiből az is kiderül, hogy Lőrincz Krisztina egyéni csúcsot ért el. Ő befejezte a szereplését Phjongcshangban, míg a Balogh, Bocsi duó szombaton műlesiklásban lesz érdekelt.

Fábián Attila, az alpesi sí szakágvezetője és a paralimpiára kijutott Zsolt és Bence edzője így értékelte a március 14-i versenynapot: „Az első menetben a fiúk egy biztonságos menetet síztek, a második körben mutatták meg időben is azt, ami bennünk van. A második körben technikai hiba miatt 5-6 másodpercet vesztettek az idejükből, ha ez nincs, akkor maximálisan elégedett lennék. Így van bennünk némi hiányérzet, amit remélhetőleg a 17-i szlalom versenyszámban már rutinnal behozunk. Természetesen nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, hiszen az első paralimpiai játékukon szépen helytálltak és rendben megcsinálták a feladatukat.”

Markovich Gyöngyi, a parasífutás és a biatlon szakágvezetője viszont több mint elégedett Lőrincz Krisztina teljesítményével. „A pálya remek volt és Kriszti sem izgulta túl a versenyt, pozitív hangulatban rajtolt el. Talán ez is segítette, hogy másfél perccel ment jobban élesben, mint az edzéseken. Azok nyertek megérdemelten, akik esélyesek voltak. Az, hogy az első közös téli paralimpiánkon egy magyarok által még sosem próbált versenyszámban Kriszti új egyéni csúccsal tudott zárni, számunkra fantasztikus siker.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.