Most kell az északi fény + Képriport

Ballai Attila

2012. május 6., vasárnap 08:09, frissítve: vasárnap 14:15

A Győri Audi ETO KC 29:27-re verte a montenegrói Budućnost Podgoricát a női kézilabda-Bajnokok Ligája döntőjének első, szombati felvonásán, Veszprémben. Az előny tehát a jövő vasárnapi visszavágóra két gól; a hazaiak reakcióit elnézve helyesebb úgy fogalmaznunk: csak kettő. A norvég vezetőedzőt, Karl Erik Bøhnt sem láttuk még ilyen keserűnek és dühösnek – érdeklődésünkre nem is tagadta, hogy az.

– Csapata megnyerte a BL-döntő első meccsét, de semmiféle skandináv derű nem tükröződik az arcán, tipikus közép-európai ábrázatot öltött – vetettük fel Bøhnnek, és cseppet sem tiltakozott.
– Jól látja, csalódott vagyok.

– Az eredmény vagy a játék miatt?
– Mindkettő miatt. Lunde Haraldsen a kapuban és Görbicz Anita kimagaslott, de a többiek játszhattak volna jobban is. De így is vezettünk öt góllal, csak a hajrát nagyon elrontottuk, több megengedhetetlen hibát vétettünk, ezért lett az ötből kettő, és ezért vagyok annyira csalódott, amennyire még nem voltam Győrben.

– A mérkőzés előtt kijelentette, az ETO gyorsabb csapat a Podgoricánál, ám ez nem igazolódott be, sőta mérkőzés egyes szakaszaiban inkább az ellenkezője. Egyetért ezzel?
– Nem. Végig vezettünk, uraltuk a meccset, szerintem gyorsabbak is voltunk. Az ellenfél viszont nagyon rutinos, erős és labdabiztos, mi ráadásul megkönnyítettük a helyzetét.


– A magyar sportoló hajlamos úgy érezni, hogy a két gól nem is előny, oda az esély; most következhet az ön északi optimizmusa, amellyel meggyőzi a játékosait: nehogy már keseregjenek a Bajnokok Ligája döntőjében aratott győzelem után! Képes lesz erre?
– Remélem. Arra építhetünk, hogy tudunk ennél sokkal jobban is játszani, több maradt bennünk, mint az ellenfélben.

–  A túloldalon ezt bizonyára nem így gondolják, hisz például a BL-góllövőlista harmadik helyezettje, Katarina Bulatović mindössze egyetlen akciógólra volt képes, Haraldsen valósággal megbénította.
– Ez igaz, én is úgy láttam, hogy egy idő után már rettegett tőle.

– Bízzunk benne, hogy ez az emlék Podgoricában is kísérti majd. De az ETO-nak nincs miért rettegnie, ugye?
– Persze, rettegnünk nem szabad, nem is fogunk. Nagyon kemény meccs lesz, nagy nyomás nehezedik majd ránk a lelátóról és talán a játékvezetők részéről is, sok múlik azon, mit engednek, mennyire nézik el például a belül védekezéseket és egyebeket. De továbbra is hiszünk magunkban és egymásban.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.