Narancsba öltözött a Városliget az Eb-n + Kép

Fábik Tibor

2012. január 7., szombat 18:10

A gyorskorcsolyázók budapesti összetett Európa-bajnokságán a nőknél három táv után a cseh Martina Sablikova áll az élen, a férfiaknál még csak két szám ment le, itt a holland Jan Blokhuijsen vezet. A nap végén így joggal ünnepelhettek a lelátókat elözönlő, narancssárgába öltözött holland szurkolók.

Az Eb pénteki első napján csak a nők mutatkoztak be a Városligeti Műjégpályán, szombaton délben azonban a férfiak nyitották a programot az 500 méteres számmal. A mezőnyben a legnagyobb névnek a holland Sven Kramer számít, aki a 2010-es vancouveri téli olimpián megnyerte az 5000 métert, utána pedig a 10 000 méter aranyát banális módon vesztette el. Ezen a távon is messze ő érte el a legjobb időeredményt, ám pályatévesztés miatt diszkvalifikálták. Az ominózus szituációnál edzője, Gerard Kemkers azt jelezte neki, hogy maradjon a belső sávban, ám ekkor a szabályok szerint a külsőben kellett volna továbbhaladnia. Amikor Kramer a kizárásával szembesült, nem tudta türtőztetni magát, és a kamerák előtt alaposan kiosztotta a trénerét…

Azóta viszont már szent a béke közöttük, és Kemkers is itt van Budapesten. Kramer elmondta, hogy már túllépett a történteken, előrenéz, viszont az utóbbi másfél évben combsérüléssel bajlódott, és egyelőre még csak próbál visszakapaszkodni a korábbi szintjére. Ezt mintegy igazolva 500 méteren – ami amúgy sem az ő száma – csak a 12. legjobb időeredményt érte el. A távon a lengyel Konrad Niedzwiedzki volt a leggyorsabb, megelőzve honfitársát, Zbigniew Brodkát és a holland Jan Blokhuijsent.

A lelátókat narancssárgába öltöztető hollandok hangerőben hatalmas fölényben vannak, még egy rezesbandát is hoztak magukkal fokozni a hangulatot; ám ahogyan pénteken, úgy szombaton a nők harmadik távja után sem vigadhattak tiszta szívből. Bár 1500 méteren mind a négy versenyzőjük az első nyolc között végzett – a 2., a 4., a 6. és a 8. helyen –, az összetettben a német Claudia Pechsteintől a cseh Martina Sablikova vette át a vezetést. Az ötszörös olimpiai bajnok, de már 39 éves Pechstein 1500-on csak tizedik lett, s visszacsúszott a negyedik helyre. Így éppen helyet cserélt a vancouveri olimpián 3000 és 5000 méteren egyaránt győztes Sablikovával, aki megnyerte az 1500-at, és a negyedik helyről ugrott az élre. A hollandok kétszeres olimpiai bajnoka, Ireen Wüst meglepetésre csak hatodikként zárt azon a távon, amelyen Vancouverben aranyérmes volt, és az összetettben maradt a második. A harmadik helyen jelenleg az orosz Julija Skokova található.

Az Eb egyetlen magyar indulója, Tóth Ágota egy versenyzőt megelőzve 22. lett, és összetettben is 22. maradt. S mivel vasárnap 5000 méteren már csak a legjobb tizenkettő indulhat, számára véget is ért az Európa-bajnokság. Esetében azonban már az is siker volt, hogy teljesítette a kvalifikációs szintet, és elindulhatott az Európa-bajnokságon.

„Az első nap még izgultam, hogy ilyen nagy közönség és sok hazai szurkoló előtt kell versenyeznem, de ma már tudtam, mi vár rám, sokkal nyugodtabban mentem ki a jégre. A legjobb időeredményemtől ugyan elmaradtam, de ezzel így vannak a többiek is, nem vagyok elégedetlen. Örülök, hogy megmutathattam magam itthon, ez mindenképpen erőt ad a folytatáshoz. Szeretném megfutni a szintet a sprint világbajnokságra is, a nagy cél pedig az, hogy kijussak a 2014-es téli olimpiára, Szocsiba” – nyilatkozta Tóth Ágota.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Fábik Tibor

 

A szombati program végén férfiaknál is átrendeződött az élmezőny az 5000 méter után. Ezen a távon Kramer volt a leggyorsabb, 4,76 másodpercet vert a második Blokhuijsenre, 6,26-ot a harmadikra francia Alexis Continra, így meglehet, hogy az Eb előtt csak el akarta altatni a mezőnyt. Az összetettben két holland áll az élen, Blokhuijsen vezet Kramer előtt, a harmadik helyet pedig a norvég Havard Boekko foglalja el. A narancssárgába öltözötteknek szombat estére mégiscsak jó napjuk lett.

Az Eb-n vasárnap 12 órakor rendezik a férfi 1500 métert, 13-kor a női 5000-et, 14.35-kor a férfi 10 000-et. A záró eredményhirdetésre 16.55-kor kerül sor.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.