Négy magyar lány is szerepel Wimbledonban

BuL

2012. június 22., péntek 15:08, frissítve: péntek 16:48

Négy magyar játékos, Babos Tímea, Arn Gréta és Czink Melinda szerepel a női egyes, illetve páros főtábláján a hétfőn kezdődő wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.

A nőknél a világranglistán jelenleg 69. Babos és 106. Arn kapott alanyi jogon helyet a 128-as elitmezőnyben, míg a 97. Czink a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára. Amikor a nevezési határidő lezárult, Czinket még alacsonyabban jegyezték a rangsorban, ezért kellett részt vennie a kvalifikációs küzdelmekben.

Babos tudja, mi a szitu

Ami az esélyeket illeti, Babos Tímea képes meglepetéseket okozni, kellemest és kellemetlent egyaránt. A csupán 19 esztendős teniszező a nyitókörben azzal az amerikai Melanie Oudinnel játszik majd, aki a múlt héten a birminghami tornát megnyerte.

– Nem kaptam könnyű ellenfelet, hiszen Oudin éppen most nyert versenyt. Nem lesz könnyű mérkőzés, de már többször láttuk őt játszani – közölte a sorsolás után Babos, aki Birminghamben a páros versenyben győzött. – Nyilván kitalálunk valamit a mérkőzésre, még alaposabban ki is elemezzük a játékát. Az elmúlt napokban nagyon sokat javultam annak köszönhetően, hogy végre jó pályákon tudtam készülni. Sokat edzettünk jó füvön, ezért sajnálom, hogy nem tudtam több meccset játszani ezen a héten Eastbourne-ben.

Babos februárban remek sorozatot produkált: Bogotában egészen az elődöntőig jutott, majd Monterreyben megszerezte pályafutása első tornagyőzelmét is. Ennek köszönhetően szépen haladt előre a világranglistán, ám utóbb megtorpant. Ugyanakkor a Hszie Szu-vejjel aratott múlt heti, birminghami párossikere biztató Wimbledonra nézve. Az angol nyílt bajnokságon Babos az olasz Alberta Briantival indul párosban, s az első fordulóban a negyedik helyen kiemelt orosz Marija Kirilenko, Nagyja Petrova kettőssel játszik.

Arn Gréta rossz, Czink jó passzban van

Arn Gréta az utóbbi időben elég gyengécskén szerepel, rendre már az első fordulóban kiesik a versenyeken, ezért is lenne kellemes meglepetés, ha nyerni tudna a kazah Galina Voszkobojeva ellen az első körben. Vele ellentétben Czink Melinda az elmúlt hónapokban ismét remekül játszott, több nagyágyút – például a szlovák Daniela Hantuchovát – is legyőzött, füves borításon pedig még komolyabb ellenfél. Neki a svéd Johanna Larssont kellene megvernie a 64 közé jutásért. A torna negyedik magyarja, Marosi Katalin párosban indul a horvát Darija Jurakkal, s az első fordulóban a cseh Renata Voracova, Klara Zakopalova duó ellen lép pályára.

A csúcsjátékosok közül Marija Sarapova továbbra is bombaformában van. Imponáló játékkal diadalmaskodott a Roland Garroson, és ha nem jön közbe egy újabb sérülés, még sokáig ő lehet a világelső. A címvédő Petra Kvitova messze van a tavalyi formájától, de a cseh játékos bármikor képes megújulni, a volt világelső fehérorosz Viktorija Azarenka pedig most bebizonyíthatja, hogy nem volt véletlen az idei Australian Openen aratott diadala. Az amerikai Serena Williams – a mezőny kétségtelenül legjobb teniszezője – ha egészséges és kellően motivált, begyűjtheti pályafutása 14. GS- és ötödik wimbledoni diadalát (2002, 2003, 2009, 2010).

Đoković védi

A férfiaknál az a nagy kérdés, hogy a szerb világelső, Novak Đoković megvédi-e címét és begyűjti-e – másfél éven belül – hatodik Grand Slam-diadalát. Ebben elsősorban a spanyol Rafael Nadal és a lassacskán korelnöknek számító svájci Roger Federer akadályozhatja meg.

Đoković ugyan elbukott a Roland Garros döntőjében a salakkirály Nadallal szemben, ám a „teniszszentélyben” füvön játszanak, ez pedig talán inkább a belgrádinak kedvez. Igaz, Nadal már kétszer hódította el a wimbledoni trófeát. És akkor még nem is esett szó a svájci Roger Federerről. A 31 esztendős svájci extraklasszis játékos hat győzelem után (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009) hetedszer is vinné a trófeát. Amint a szigetországi lapok írták, rá is férne már egy újabb diadal, hiszen az utóbbi időben kissé lelassult a „Fedexpress”. A legutóbbi GS-diadalát tavaly az Australian Openen aratta a svájciak büszkesége.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.