„Nem járhat egy világversenyen azon az eszed, hogy esetleg újra földrengés lesz”

Radványi Benedek

Radványi Benedek

2017. október 12., csütörtök 19:17, frissítve: csütörtök 20:33

múlt havi mexikói földrengés miatt elhalasztott paraúszó- és -erőemelő-világbajnokság új időpontot kapott (november 27.–december 7.), ám a helyszín nem változik, holott – miként megírtuk – hazánk is jelentkezett beugrónak. Úszóink újraírt edzéstervekkel és megváltoztatott formaidőzítéssel készülnek, kiegészülve a tavalyi paralimpia bajnokával, Tóth Tamással, aki fura módon nyertese lett a megváltozott helyzetnek, mivel vállsérülése miatt az eredeti időpontban nem utazott volna. Fordított viszont a Rióban negyedik Adámi Zsanett sorsa, ő időközben megsérült, így itthon marad.

Nem vállalja az indulást Vereczkei Zsolt sem, aki 40 évesen készült az október eleji időpontra, így viszont állítása szerint borult minden, két hónappal későbbre teljesen más felkészülés kellett volna, mivel az ő korában már nem egyszerű átírni az edzésfolyamatot.

– Nagy csalódás ez számomra; előtte egy héttel tudtuk meg, hogy elmarad, aztán bizonytalanság volt hetekig, nem is számítottunk rá, hogy meg fogják rendezni, pláne nem arra, hogy el merik vállalni egy katasztrófa sújtotta területen.

Megmondom őszintén, hogy ilyen helyre nem szívesen megyek ki, nem érezném magam biztonságban,

minden gondolatom azon volna, nehogy most legyen egy földrengés, hiszen szeptemberben három is volt. Márpedig egy világversenyen nem járhat ezen az eszed – mondta lapunknak.

 
Egy, a szeptember 19-i földrengésben kárt szenvedett mexikói toronyházak közül
Fotó: Pedro Pardo / AFP
 

Felvetette: ha pont akkor rengett volna a föld, amikor zajlik a vb, mit csinálnak ennyi kerekesszékes emberrel, hogyan hozzák le őket például egy megrongálódott hotel tizedik emeletéről? Bár a szervezők biztosították a résztvevőket az új időpont kockázatmentességéről, nem megnyugtatók az olyan hírek, hogy a versenynek otthont adó uszodában is kár keletkezett. Vereczkei hozzátette, megérti a többieket is, akik szerepelni akarnak, de ő az elmúlt 25 évben a világ számos pontján járt már, s ennyi idősen kétszer is meggondolja, kockáztasson-e.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Baja város és Pass Ferenc edző támogatását élvező versenyző 1992 óta hét paralimpián járt, rekorderként sorrendben három arany- és négy bronzérmet szerezve az 50 méteres hátúszásban az S5-ös sérültségi kategóriában. Elmondta, minden évben átgondolja, hogyan tovább, de még az is lehet, hogy 43 évesen ott lesz a tokiói paralimpián is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.12.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul.

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.