Nem Phelps vagy Lochte a kérdés + Videók

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. május 30., szerda 10:55, frissítve: szerda 11:06

Most már nem három ezüst-, hanem egy aranyérem megszerzése a célja Cseh Lászlónak a londoni olimpián. Edzője nem biztos benne, hogy ez reális.

Három arany, egy ezüst és (váltóban) két bronz, ez Cseh László mérlege a debreceni úszó-Eb-n. A kontinens műegyetemista úszókirálya még a dicsőséges múlttal sem foglalkozik túl sokat; edzőjével leültek és megbeszélték, a londoni olimpia a háromszoros ötkarikás ezüstérmes Lacié lesz. A köztévé szerda reggeli műsorában azonban először arról beszélt az úszó és mestere, hogyan élték át ezt a hét napot.

– Szerettem volna egy jót úszni, ez nagyjából sikerült is. Az olimpiai felkészülés szempontjából nagyon fontos állomás volt – értékelte teljesítményét igen szerényen Európa legjobb formában lévő úszója, aki nem győzi hangsúlyozni, milyen fantasztikus volt újra hazai közönség előtt versenyezni. Az olimpiai felkészülésbe egyébként korántsem rontott rá a kontinensbajnokság, hasznosságán pedig maga Turi György is meglepődött. – Ez a hét olyan feszített tempójú volt, hogy felért egy 2-3 hetes edzőtáborral, remekül sikerült, nem siránkozom ezen.

Izgalmas kérdés, hogy az Európában – Turi emlékei szerint – 8 éve veretlen Cseh László hol találhat még századokat, tizedeket az időeredményt tekintve, de az edző más oldalról közelíti meg a kérdést.

– Tudni kell, hogy Laci maholnap 27 éves lesz, nem gyerek. Háta mögött van jó pár világverseny. Ővele nem úgy kell foglalkozni, mint a többiekkel. Nagyon sok intuíciója van, amit érez, a teste visszajelez már. Még az edzőtáborok előtt leültünk, és megbeszéltük, hogy ez az ő olimpiája lesz. Azt tudom, hogy ismerem az utat, hogy hogyan lehet három ezüstérmet szerezni, és ezt talán reprodukálni is tudom, de nem vagyok benne biztos, hogy azt tudom, amit ő szeretne, ami az ő vágya, hogy olimpiai bajnok legyen. Most úgy állapodtunk meg, hogy az ő érzéseit, kívánságait most előtérbe helyezzük, azaz 19-re lapot kértünk, és majd meglátjuk – jelezte visszafogottan a mester.
Hogy a csúcsok csúcsára érhessen Cseh, januárban gyökeresen változtatott a szárazedzésen, más izomcsoportokat erősít, olyanokat, amelyekben hátrányban van az ellenfeleihez képest. Bevették még az edzésbe a regeneráció követését is, ezáltal azonnali visszajelzést tudnak kapni az aznapi terhelésről, és arról is, hogy következő nap milyen terhelést kellene végrehajtani.

– A vérből készítünk elemzést a fáradtságról, a pihenésről. Ha efölött átsiklottunk volna, a versenyzés megsínylette volna a mostani versenyen – indokolta a változtatásokat Cseh László. Azzal azonban, hogy a vegyesúszószámokban Michael Phelps vagy Ryan Lochte verhető lesz-e az olimpián, sem ő, sem Turi György nem foglalkozik. – Nem bennük gondolkodunk, hanem időeredményekben. Azt persze soha nem lehet tudni, hogy az időeredmény mire lesz elég, hiszen az ellenfeleknél fejlett technika van, találhatnak ki új dolgokat. Úgy látom, hogy Laci jó úton halad, tisztességesen, becsületesen dolgozik, és én azt érzem, hogy meg fogja tudni úszni azokat az időket, amiket eddig nem tudott – mondta Turi György.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.