Nem tudtak kvótát szerezni a kajakosok

TK

2012. május 17., csütörtök 10:22, frissítve: csütörtök 10:32

Nem sikerült kvótát szerezniük a magyar férfi kajakosoknak a poznani olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu versenyen, így a szakág a már korábban kiharcolt hét indulási joggal vág neki a londoni játékoknak, melyen az öt számból csak háromban fog indulni.

A viadal honlapja szerint a csütörtök délelőtti döntők során a K-1 1000 méteren érdekelt Pauman Dániel – aki előfutam-győztesként egyből a fináléba került – nagy küzdelemben maradt le a kvótát érő első két helyről: francia, valamint olasz riválisa mögött harmadikként ért célba. A Sík Márton, Beé István duó, amely K-2 200 méteren szintén egyenes ágon jutott a legjobb kilenc közé, hetedikként zárt a döntőben.

„Úgy gondolom, hogy mindent megtettünk, ez most ennyire volt elég – mondta az MTI-nek Storcz Botond szövetségi kapitány. – Ezzel egyben az is eldőlt, hogy az olimpián az öt férfi kajakos szám közül csak háromban, K-2 és K-4 1000 méteren, valamint K-1 200 méteren indulunk, mert ezekben látok leginkább esélyt arra, hogy jó eredményt érjünk el. A hét kvótával meg lehetne oldani mind az öt számot, de véleményem szerint az az eredményesség rovására menne, így nem lenne sok értelme.”

A kenusoknál még van esély a kvótaszerzésre: délután Horváth Gábor (C-1 200 m) előbb a középfutamban, majd – a küldöttség reményei szerint – a döntőben száll vízre, és a C-2 1000 méteres fináléban is lesz magyar hajó, itt a Korisánszky testvérek, Péter és Dávid próbálkozik majd. Párosban csak az első, egyesben pedig az első kettő hely ér olimpiai indulási jogot.

A tavalyi, szegedi világbajnokságon a lehetséges 18-ból 14 kvótát – a maximális hat női kajakost, valamint hét férfi kajakost (8 a maximum) és egy kenust (4) – szerzett meg a magyar válogatott.

A lengyelországi regatta az utolsó lehetőség az indulási jogok számának növelésére.

Eredmények:

férfiak: K-1 1000 m:
1. Cyrille Carra (francia) 3:33.345 p
2. Maximilian Benassi (olasz) 3:35.037
3. Pauman Dániel 3:35.821

K-2 200 m:
1. Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyacsenko (orosz) 33.027 mp
...7. Sík Márton, Beé István 34.151

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.