Nemi erőszakkal vádolják a hatszoros olimpiai bajnokot

2017. október 18., szerda 13:54, frissítve: csütörtök 09:10

A Weinstein-ügy kirobbanása óta sokan számoltak be szexuális zaklatásról vagy erőszakról a médiában és a közösségi oldalakon. Most egy újabb érintett állt nyilvánosság elé, ezúttal a sport világából.

Az olimpiai bajnok tornász Tetyana Gucu azt állítja, egy csapattársa megerőszakolta, amikor még 15 éves volt. Facebook-oldalán közzétett üzenetében kiemelte: azáltal, hogy nyilvánosságra hozta történetét, reményei szerint segíteni fog azoknak, akik eddig nem mertek megszólalni.

A 41 éves sportoló azt írta, hogy 1991-ben, a stuttgarti DTB-kupán a hatszoros olimpiai bajnok, Vitalij Scserbo erőszakolta meg. „Erősebb vagyok, mint valaha, […] többé nem tudsz megtörni” – üzente Gucu egykori csapattársának. Hozzátette, Scserbo „egy szörnyeteg”, aki éveken át félelemben tartotta, és arra kényszerítette, hogy saját börtönébe zárja magát.

Bejegyzésében az ukrán tornász ironikusan köszönetet mondott Tatyjana Toropovának, aki – állítása szerint – mindent hallott, mégsem tett semmit. Üzent továbbá Rusztam Saripovnak is, kiemelve, Scserbo „nagy barátja” nem védett meg egy 15 éves kislányt.

A minszki születésű, 45 éves Vitalij Scserbo az 1992-es olimpia legeredményesebb sportolója volt, pályafutása során hat olimpiai, tizenkét világbajnoki és kilenc Európa-bajnoki aranyérmet nyert. A jelenleg az Egyesült Államokban élő Gucu az 1992-es barcelonai olimpián nyert két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot.

Kedden Török-Illyés Orsolya magyar színésznő közölte Facebook-oldalán, hogy a város 120 tagú leánykórusában énekelt, amikor a hatvanas éveiben járó karvezető zaklatta. A bejegyzésben a színész azt írta, Magyarországon és Franciaországban is turnéztak, és egyszer a férfi felhívta a lakására – azt mondta, hogy egy kettőjükről az egyik fellépésen készült fényképet akart neki ajándékozni. A lányt leültette a kanapéra, és Unicumot próbált rátukmálni, amit ő nem fogadott el. Majd a fiúkról kérdezte, Török-Illyés Orsolya pedig közölte, hogy mennie kell.

„Előkotorta a képet, és hosszan, hízelgően elemezte minden porcikámat. Amikor már kezemben volt a kép, és búcsúzni akartam, magához rántott, ölelésével lefogott, altestét hozzám szorította, és miközben próbált megcsókolni, azt hörögte, hogy »Legyünk barátok!«. Kisebb dulakodás után kiszabadultam a szorításából, és elrohantam. Másnap már nem jelentem meg a próbán, és azután soha többé” – fogalmazott. A színész azt írta, erről hetekkel ezelőtt beszámolt, mivel az egykori kórustagok bevették egy Facebook-csoportba, ő pedig meg akarta indokolni, miért lép ki. „Már éppen megosztottam volna a bejegyzést, amikor észrevettem, hogy a csoport létrejöttének apropója a karnagy halála volt. Töröltem a sorokat. Most mégis. Sárosdi Lilláért. A lányomért. És másokért. Me too” – zárta le a beszámolót.

Török-Illyés Orsolya bejegyzéséhez Janisch Attila is írt egy kommentet. A rendező kijelentette: „Undorító. De sajnos hétköznapi is. Az a dráma, hogy ez bárkivel, pl. fiúkkal is megtörténhet. Velem pl. tízévesen. Szerencsére elég talpraesett voltam, hogy megvédjem magamat. De azért elég sokkoló volt a dolog – kisiskolásként egy tanártól elszenvedni. Sajnálom, ami Veled történt, Orsi!”

Miután Harvey Weinstein amerikai filmproducer több évtizedre visszanyúló szexuális zaklatási botrányba keveredett, többen, köztük hollywoodi színészek – például Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow – is arról számoltak be, hogy őket is zaklatta a producer. Voltak, akik szexuális erőszakkal is megvádolták Weinsteint, egyikük Rose McGowan színész. A New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a vádak alapján.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kizárta soraiból a producert, és Franciaországban kezdeményezték, hogy fosszák meg Weinsteint a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől. A Weinstein Co. hétfőn jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdett a cég egészének vagy egy jelentős részének az eladásáról, az Amerikai Producerek Céhe (PGA) pedig kedden közölte, hogy elindította Harvey Weinstein kizárását.

Eközben folyamatosan újabb személyek – eddig például Björk, Reese Witherspoon, America Ferrera és Jennifer Lawrence – állnak nyilvánosság elé azzal kapcsolatban, hogy ők is szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Magyarországon Sárosdi Lilla színésznő Facebook-oldalán számolt be egy esetről, mely során egy meg nem nevezett színházi rendező és az ő barátja orális szexre akarta rávenni őt egy autóúton; a szintén színész Sándor Erzsi pedig arról beszélt, hogy még főiskolás évei alatt egy rendező szakos fiú beszélte rá, hogy félmeztelenül adjon elő neki egy szöveget. Sárosdi Lilla férje, Schilling Árpád rendező pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hatalmukkal rendszeresen visszaélnek a művészvilág nagyjai.

Később Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Janisch Attila és Szöllősi Barnabás is nyílt levélben fejeztek ki szolidaritását Sárosdi Lilla és azok iránt, akikkel szemben szexuális, mentális vagy bármilyen más nemű erőszakot követtek el. „Lilla bátorsága reményeink szerint kiáltás lehet a többi áldozatnak, hogy nincsenek egyedül, és figyelmeztetés a molesztálóknak, hogy bizonyos bűnök a mi szemünkben nem évülnek el, és a cinkos vagy tehetetlen hallgatás időszaka véget ért” – közölték. Hozzátették, fontosnak tartják, hogy minden intézmény és egyén tartson önvizsgálatot, hogy hallgatásával nem segíti-e elő további hasonló esetek létrejöttét.

„Aláírásunkkal minden áldozatot arra biztatunk, hogy vegyenek részt abban a társadalmi diskurzusban, amelynek során sérelmeiket kibeszélhetik, feldolgozhatják és akár jogi útra is terelhetik” – olvasható a nyílt levélben.

Szexuális zaklatás miatt feljelentették Tyukod polgármesterét is. A település anyakönyvvezetője, Németh Pálma azt állítja, Czibere József nem csak vele erőszakoskodott, de ő az első, aki nem hagyta annyiban, és feljelentést tett.

A Weinstein-ügy a közösségi médiában is lavinát indított: Alyssa Milano színész kampánya nyomán milliók vallottak arról, hogy őket is zaklatták már. Milano október 15-én azt indítványozta Twitteren, hogy bárki, akit ért szexuális zaklatás életében, írja ki, hogy „me too”, azaz „engem is”. A #MeToo kampány célja Milano szerint az, hogy az emberek megértsék: nem elszigetelt esetekről van szó, a probléma általános. Magyarországon a Weinstein-ügy előtt például a Beszélj róla! projekt keretén belül névtelenül számoltak be a neten a történeteikről olyan nők, akiket szexuális zaklatás ért.

„Csak a jéghegy csúcsa”

Vera Jourová, az Európai Unió nemek közötti esélyegyenlőségért is felelős biztosa egy szerdai brüsszeli rendezvényen a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos esetek azonnali bejelentését sürgette. Hozzátette, hogy azok az esetek, amelyek napvilágra kerülnek, köztük Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya, csak a jéghegy csúcsát jelentik, az áldozatok többsége ugyanis nem tesz bejelentést az őt érő ilyen típusú bűncselekményekről, mert tévesen ő is bűnösnek érzi magát. „Ne tartsák magukban, keressenek segítséget, és ne szégyelljék elmondani, hogy mi történt!” – szólított fel.

A cseh uniós politikus úgy vélekedett, hogy bár a szexuális bűncselekményekre vonatkozó szabályokat hatékonyabban kellene végrehajtani, a „zaklatási kultúrának” csak a széleskörű párbeszéd és egy új gondolkodásmód vethet véget. „Az európai nőknek mintegy fele tapasztal verbális, fizikai vagy virtuális szexuális zaklatást. Meg kell változtatniuk azt a közfelfogást, miszerint ez normális” – közölte.

Jourová emellett üdvözölte, hogy az Európai Unió és a tagországok fele már aláírta a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt, a kimaradókat pedig mielőbbi ratifikációra szólította fel.

(MTI)

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.