Nincs pénz a vb-re, kihagyja fő számát a tehetséges magyar kerékpáros

MN

2017. szeptember 14., csütörtök 15:55, frissítve: csütörtök 17:26

„Nincs nevezés, nincs személyzet, nincs szállás. Semmi nincs” – írta Pelikán János.

Anyagi okokból marad távol az idei bergeni U23-as országúti kerékpáros-világbajnokság egyéni időfutamától Pelikán János. A fiatal, tehetséges kerékpáros tavaly a 24. helyezést érte el a korosztályában Dohában, az országos bajnokságon is rendre a győzelemért versenyez az időfutamokon.

Azonban a kerékpáros versenysport rendelkezésére álló hazai eszközök meg sem közelítik más olimpiai sportágak lehetőségeit, bár meglehetősen népszerű a magyarok körében. Pelikán János Facebook-oldalán egy ironikus bejegyzésben arra kérte szurkolóit, hogy a róla készült fotók lájkolásával nyilvánítsanak véleményt arról, hogy az idén a magyar szövetség nem tudta támogatni az indulást a világbajnokságon a fő számában.

Bár többen is felvetették, hogy megpróbálhatnák összekalapozni a hiányzó összeget, maga Pelikán jelezte, hogy „nincs nevezés, nincs személyzet, nincs szállás. Semmi nincs. Késő”.

Részletesebben is kifejtette, hogy miért nincs lehetőség az indulásra. Bár már tavaly jelezték, hogy a világbajnokság helyszínére foglalja le a szövetség a repülőjegyeket és a szállást, márciusig nem történt semmi. Akkor újabb kérésre sem foglalták le Pelikán és társai, valamint segítői jegyét, sőt az augusztusban megrendezett dániai Eb-re sem intézett semmit a szövetség.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szervezet végül augusztus végén hívta fel Pelikánt, hogy a vb-n csak a mezőnyversenyen fog tudni indulni, mivel nincs pénz a versenyző és a személyzet kiutaztatására az időfutamra. Egyedül Hajdú Barna indulásáról van tudomása Pelikánnak, ám ő is csak a nemzetközi szövetség (UCI) központi támogatása miatt tud indulni.

Pelikán jelezte, hogy neki nem a mezőnyverseny a specialitása, hanem az időfutam, ám a szövetség meggyőzte, hogy a mezőnyben versenyezzen.

A fiatal versenyző azért sem fordult a pénz miatt a közösségi finanszírozáshoz, mert úgy vallja, „nem az ismerőseim és az én ügyem finanszírozni és menedzselni a világbajnokságon való indulásomat”. Hozzátette, utolsó U23-as évében jár, miközben nem érzi magát olyan formában, hogy a legjobb 10-be kerüljön, ezért sem fordult külső segítséghez. „A mezőnyversenyre összeszedem magam, amennyire tudom, aztán megpróbálok pár értelmeset belerúgni a pedálba” – zárta Pelikán.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Szalontay Sándor pályakerékpáros és időfutam-specialista utoljára indult a magyar Bátorfi-Trek Team versenyzőjeként a legutóbbi Tour de Hongrie-n. A csapat ugyanis szövetségi támogatás nélkül nem tudta tovább biztosítani a nemzetközi szinten is jegyzett Szalontay felkészülését.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.