Öcsiből Pancho, avagy Madrid bevétele

Magyar Nemzet

2013. augusztus 12., hétfő 04:05, frissítve: hétfő 09:24

A valaha volt legfelelőtlenebb játékosvásárlásnak tűnt. Puskás Ferenc akkor már csaknem két éve nem rúgott labdába – legalábbis hivatalosan nem –, 18 kiló túlsúly rakódott rá az eltiltás hónapjai alatt, Santiago Bernabéut, a Real Madrid elnökét minden beosztottja próbálta lebeszélni az ügyletről, kivéve egyvalakit: Östreicher Emilt. A Presidente kereken ötvenöt éve, 1958. augusztus 11-én végre beadta a derekát. Nem bánta meg: Pancho minden idők legjobb igazolásának bizonyult.

Öcsi akkor éppen Bordigherában lakott, pár kilométerre a francia határtól, és bár több nagy klub is kokettált a FIFA által két évre eltiltott balösszekötővel, sőt, az Internazionaléval előszerződése is volt, az egyre jobban gömbölyödő pocak s a lassan másfél éves kihagyás végül elriasztotta az olasz klubokat, miként a szintén érdeklődő Manchester Unitedet is. A Vörös Ördögök még nem tértek magukhoz a pár hónappal korábban elszenvedett müncheni sokkból, a repülőgép-katasztrófából, amelyben odaveszett a csapat színe-virága. Csakhogy Puskás – akkor még – nem beszélt angolul, s a szigorú szigetországi futballtörvények sem tették lehetővé a leigazolását.

A háttérben azonban gőzerővel dolgozott Östreicher Emil, a Honvéd korábbi szakosztályvezetője, az 1956-1957-es dél-amerikai túra szervezője, vezetője, pénztárosa, aki akkor már – de facto – a Real Madrid menedzsere volt. „Don Emilio” kitartóan rágta Santiago Bernabéu klubelnök fülét, hogy szerződtesse le Puskást, nem fogja megbánni.

Egy Puskás-gól a sok közül
Egy Puskás-gól a sok közül
Fotó: Puskás Intézet

José Samitier, a Real Madrid technikai titkára – korábbi Barcelona-legenda – hevesen ellenezte Puskás leigazolását, s ezzel nem volt egyedül, hiszen Luís Antonio Carniglia, a Madrid akkori edzője sem szimpatizált Öcsivel. (Carniglia ellenszenvének a múlt ködébe vesző gyökerei voltak. 1947-ben a Ferencváros Mexikóban túrázott, és Opata Zoltán edző a vendégszereplésre kölcsönjátékosokat is vitt magával, jelesül a húszéves Puskást és Mészáros Józsefet – „Dodót” – a Kispestből, valamint Szusza Ferencet az Újpestből. A Fradi azon a túrán történelmi belső hármassal – Szusza, Sárosi dr., Puskás – rohamozta a mexikói ellenfelek, többek között a guadalajarai Atlas kapuját. Azét az Atlasét, amelyben 1946 és 1951 között Carniglia is játszott, s bizony a július 31-i, 2:2-es Atlas–Fradi meccsen Öcsi jó néhányszor megbolondította az öregedő Carnigliát. És tizenegy évvel később, a nehezen felejtő argentin úgy érezte, most vissza lehet adni a kölcsönt.

Östreicher szívós „aknamunkája” azonban célba ért. Augusztus elején Öcsi telefonhívást kapott a Honvéd egykori szakosztályvezetőjétől, a Real Madrid aktuális klubtitkárától, hogy érkezik a repülőjegy, Bernabéu várja Madridban.

A szerződést augusztus 11-én írták alá. Bernabéu – aki vérbeli francoista volt, 1938-ban 43 évesen önkéntesként beállt a falangisták hadseregébe, s harcolt az anarchokommunista ellenséggel – és Öcsi párbeszéde sajátságos volt. Az elnök spanyolul, Puskás magyarul mondta a magáét, de jelbeszéddel tökéletesen megértették egymást. Puskás elmutogatta, hogy záros határidőn belül megszabadul jókora pocakjától, Bernabéu ezt tudomásul vette, s aláírták a négy évre szóló szerződést. Bernabéu négy évre előre kifizette az összességében 100 ezer dolláros aláíráspénzt – ahogy olvashatjuk Szöllősi György kiváló Puskás-monográfiájában –, mai szemmel nézve hihetetlen bizalom jele volt ez a történelmi gesztus.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ch. Gáll András

A teljes cikket keresse a Magyar Nemzet hétfői számában!

Puskás Ferenc és Santiago Bernabéu klubelnök meghitt pillanata
Puskás Ferenc és Santiago Bernabéu klubelnök meghitt pillanata
Fotó: Puskás Intézet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.